ستاره صبح - فائزه صدر: نگاه سیاسی جمهوری اسلامی در سال ۱۴۰۴ با گذشته متفاوت شده است، این تفاوت باعث افزایش امید شده و تغییر در داخل رقم خورده است. اگر چه طرف ایرانی از پیشبرد مثبت گفتوگوها صحبت میکند، اما موضع گیری های طرف مقابل متفاوت است و برخی رسانههای خارجی از احتمال عدم موفقیت مذاکرات سخن میگویند. گفتوگوهای ایران و آمریکا به صحنه جدال دو گروه تبدیل شده است، گروهی خواهان مذاکره و توافق هستند و گروه دیگر به دنبال برچیدن تأسیسات هستهای هستند. یکی تا حدودی در گفتار ملایمت دارد و دیگری عملکردی تند و تنش افزا از خود نشان میدهد. ستاره صبح در گفتوگو با بهروز بیگ امیری، کارشناس ارشد ژئوپولتیک به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید:
بهروز بیگ امیری با اشاره به قرار گرفتن ایران در معادله تحولات خاورمیانه گفت: تحولات در دو سال گذشته خاورمیانه آنچنان سرعت گرفت که برخی از تغییرات غیر قابل باور به سرعت عادی شده و تحلیلها رنگ و بوی خوش بینی گرفته است.
وی با اشاره به مخالفان مذاکره و توافق ایران و آمریکا افزود: اما نه تنها توافق، بلکه حتی مذاکره ایران و آمریکا هم در داخل و خارج مخالفانی جدی دارد که تمام تلاش خود را به کار میبندند تا میان دو کشور تفاهم حاصل نشود.
بیگ امیری در این رابطه تشریح کرد: در داخل مخالفان دو دسته هستند. عدهای 46 سال با باور آمریکا ستیزی رشد کردهاند و دشمنی با غرب برای آنها به آرمانی تبدیل شده است. اما گروه دوم در این دشمنی منافعی دارند و کاسب هستند. آنها چند دهه این راه غلط را پیمودهاند و در این مسیر ثروت اندوختهاند، شبکهای از حامیان و همکاران برای خود ایجاد کردهاند، لذا این گروه موافق ادامه داشتن خصومت و تحریم ایران توسط غرب است. وی افزود: در برابر این دو گروه اکثریت مردم ایران قرار دارند که موافق توافق و عادی سازی روابط ایران و آمریکا هستند.
این کارشناس ارشد ژئوپولتیک با اشاره به پاک نشدن تب و تاب جنگ از منطقه گفت: ترامپ از روز اول با هدف حلوفصل مسئله خاورمیانه و ایران آمده، او تا پیش از این میخواست در شرایط غیر جنگی به اهدافش برسد، اما برای رسیدن به توافق با ایران سایه شوم جنگ را بر کشور و منطقه گسترده کرد. این فکر در آمریکا وجود دارد که در صورت عدم حصول توافق با جمهوری اسلامی، حل مسائلش با ایران را به صحنه جنگ بسپارد.
وی تاکید کرد: جنگ ایران و آمریکا حامیان قدرتمندی دارد. اسرائیل در منطقه به طور همه جانبه از این ایده حمایت و پشتیبانی میکند. اسرائیل تا اینجا پیش رفته که اگر توافق باب میلش نبود، به درگیری روی بیاورد. تنها شانس ایران این است که اسرائیل بدون آمریکا وارد جنگ با جمهوری اسلامی نمیشود. ایران باید از این امتیاز استفاده کند و با آمریکا به توافق برسد. این کارشناس سیاسی با اشاره به فعالیت مخالفان مذاکره و توافق در ایالات متحده گفت: تیم ترامپ دو نگاه دارد. افرادی چون معاون اول رئیسجمهور و ویتکاف طرفدار مذاکره هستند و در مقابل وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی و وزیر خارجه و دیگرانی در کاخ سفید سناریوی نتیجه بخش نبودن مذاکرات و حمله به تأسیسات هستهای ایران را دنبال میکنند. ترامپ هر لحظه میتواند با تندروهای کاخ سفید مشورت کند و اگر سر لج بیفتد درباره ایران با اسرائیل همراه خواهد شد.
وی یادآور شد: تا اینجا دو طرف از مذاکرات احساس رضایت میکنند و به گفتوگوهای بعدی خوش بین هستند. مذاکرات ایران و آمریکا فرسایشی نخواهد شد و به سرعت تعیین تکلیف میشود. به نظر من ظرف یک ماه آینده به توافقی معقول و منطقی دست پیدا خواهیم کرد.