ستاره صبح، فائزه صدر: دور نخست مذاکرات ایران و آمریکا در عمان با ارسال سیگنال های مثبت به فضای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ایران به پایان رسید. اکنون با خوش بینی در آستانه دومین دور مذاکره دو کشور قرار داریم. اما کماکان برخی از مخالفان داخلی و خارجی با انتقاد و تردید، به مذاکرات و نتایج احتمالی آن نگاه میکنند. تا اینجا دولت مسعود پزشکیان نشان داده که تیم دیپلماسی اش در تلاش است تا مذاکرات را با اعتماد به نفس به نتیجه برساند. ستاره صبح در متن پیش رو به بررسی نظر یوسف کاووسی، اقتصاددان و فعال رسانهای در رابطه با مذاکرات پرداخته که در ادامه میخوانید:
یوسف کاووسی با اشاره به کارشکنی تندروها در جریان برگزاری مذاکرات گفت: با جنگی سر و کار داریم جنگی که اگر چه نظامی نیست ولی اقتصادی است. در جنگها رسم بر این است که طرفین رجز بخوانند. مذاکرات در داخل ایران و آمریکا، مخالفانی دارد. در داخل افرادی که خود را انقلابی و ولایی معرفی میکنند در چنین مواقعی که موضوعی مثل مذاکرات به مذاقشان خوش نمیآید از رهبری هم جلوتر میروند و میخواهند نظر خود را تحمیل کنند.
وی در این رابطه افزود: مخالفان مذاکرات در دو گروه ساده اندیشان و کاسبان تحریم تقسیم شدهاند که هر دو گروه از تزریق منافع محدود سازی ایران به این مخالفت ادامه میدهند. سرمایه های فکری این دو گروه وارد دستگاه های دولتی و مجلس شدند و هنوز کارشکنی این گروهها در تصمیماتی که به نفع کشور و ملت اخذ میشود، ادامه دارد.
این فعال رسانهای با تاکید بر لزوم حرکت چراغ خاموش در جریان مذاکرات اضافه کرد: مذاکره کننده نباید توجهی به فعالیت مخالفان مذاکرات داشته باشد. وقتی مذاکره کننده با رسانه صحبت میکند، این گروه سوژهای از سخنان انها پیدا میکنند و خبری تولید و بولد میکنند. رئیسجمهور نباید از مواضع پیشین خود عقب نشینی کند او نباید با سخنرانی های خود به تحریک مخالفان مذاکرات بپردازد. مذاکرات باید در سکوت ادامه پیدا کند هر چه جار و جنجال کمتری خلق شود به نفع جریان مذاکره است.
وی گفت: تعیین دو ماه برای به نتیجه رسیدن مذاکرات حسن بزرگی است و باید گفت عدو سبب خیر شده است. زیرا اروپا قصد دارد با فعال کردن مکانیسم ماشه قطعنامه های سازمان ملل را برگرداند و به نتیجه رساندن پرونده هستهای ایران در حداقل زمان ممکن به نفع ما است. از این رو حتی تعیین جلسه دوم برای یک هفته بعد به نظر کار درستی نمیآید و باید طرف یکی دو روز جلسه دوم برگزار میشد تا ایران از نظر زمانی کم نیاورید.
این استاد دانشگاه با اشاره به رقابت اروپا و آمریکا در مورد ایران گفت: ایران هم زمان با گفتوگو با آمریکا باید از رابطه خود با اروپا مراقبت کند. برخلاف دورانی که دشمن تراشی کرده ایم، باید در فرصت های پیش رو همه را برای خود نگه داریم. اروپا برای خارج نماندن از بازی اعلام کرده باید منافع اش در نظر گرفته شود از این رو برای محل برگزاری جلسه دوم صحبت از ایتالیا است.
وی افزود: ریشه مذاکرات عمان به ملاقات ایلان ماسک با سعید ایروانی نماینده ایران در سازمان ملل بر میگردد و کاری در این سطح فی البداهه شروع نشده است. پیش برد گفتوگوها کاری عاقلانه است. با اتفاقاتی که در منطقه افتاد دست ایران بسته شده و از این منظر در تحولات اخیر منطقه خیری نهفته بود و باب مذاکرات باز شد.
این اقتصاددان تاکید کرد: مذاکرات چه به طور مستقیم و چه غیر مستقیم انجام شود و چه واسطهای در کارباشد یا نباشد، در پایان برای ایران سود خواهد داشت.نتیجه مذاکرات به نفع مردم است. یوسف کاووسی در پایان سخنان خود یادآور شد: ترامپ به جایزه صلح نوبل چشم دوخته و میخواهد کاری انجام بدهد که در دنیا صدا کند. مسئله ایران، برگ برنده ترامپ است او میخواهد بعد از مذاکرات اعلام کند کاری که 45 سال توسط دولت های مختلف آمریکا ممکن نشده بود را تمام کرده است.