بحث مذاکره یا عدم مذاکره همچنان در محافل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و... داغ است. موافقان بر این عقیدهاند که بدون توافق با آمریکا ایران نمیتواند در بازار نفت، سازمان تجارت جهانی، تجارت منطقهای و فرا منطقهای حضور و کسب درآمد کند. مخالفان میگویند مذاکره و توافق با ایالاتمتحده کوتاه آمدن است و زیادی خواهی این کشور را تقویت میکند.
1-ایران در دهههای گذشته بارها با آمریکا درباره عراق، افغانستان و مسئله هستهای مذاکره مستقیم انجام داده است. نویسنده در جلسهای حضور داشت که مرحوم امیر عبداللهیان وزیر خارجه پیشین ایران گفت: ما قرار بود 9 اکتبر 2023 (17 مهر 1402) با آمریکاییها مذاکره کنیم ولی حمله حماس در 7 اکتبر همان سال مانع این مذاکره شد. ترکش حمله حماس به اسرائیل به ایران هم خورد و مذاکره را بهم زد که میتوانست به بهبود روابط بین دو کشور کمک کند.
2-سیاست و روابط بینالملل پیچیده هستند اما متصلب نیستند، بلکه منعطف هستند. یعنی هر جا نفع باشد مذاکره و توافق انجام میشود و هر جا ضرر باشد از آن اجتناب میشود. اصل مذاکره هرچند نتیجه هم نداشته باشد ضرر ندارد، بلکه سود دارد چون از سطح تنش میکاهد.
3-عدهای در کشور انگار نفع و هویتشان با آمریکا ستیزی و اسرائیل ستیزی گره خورده است. اگر روزی این دو از آنها گرفته شود انگار چیزی برای گفتن دارند. آنها موافقان مذاکره را خائن، احمق، بیگانه، کمهوش، مجنون، فاقد شرافت و... مینامند و تلاش میکنند باب نفع و گفتوگو درباره مذاکره را ببندند. بهرهگیری از این ادبیات سخیف نشان میدهد که این جماعت فاقد شعور، ادراک درست از واقعیتهای جهان پرآشوب کنونی و آنچه در زیر پوست جامعه ایران میگذرد ندارند.
4-پس از استقرار ترامپ در کاخ سفید به ترتیب نخستوزیر اسرائیل، پادشاه اردن، نخستوزیر ژاپن و نخستوزیر هند به دیدار ترامپ رفتند و با او توافق سیاسی، اقتصادی و تجاری انجام دادهاند و مهم این که ترامپ 90 دقیقه با پوتین که در انزوای بینالمللی است مذاکره تلفنی کرد تا او را از انزوای بینالمللی بیرون آورد و بگوید قصد همکاری با روسیهای که زیر فشار تحریمهای آمریکا و اروپا است را دارد.ترامپ بر سر ایران هم با پوتین معامله خواهد کرد و این احتمال وجود دارد که روسیه بار دیگر از پشت به ایران خنجر بزند.
5-ترامپ گفته آمریکا قصد دارد فروش نفت ایران را به صفر برساند، وزارت خزانهداری این کشور هم اعلام کرد فروش نفت ایران که بیش از یک میلیون بشکه در روز در دوره بایدن بود را به 100 هزار بشکه در روز خواهد رساند. اگر این اتفاق بیفتد برای اقتصاد ایران فاجعه است به نظر میرسد تنش بین ایران و آمریکا به اوج رسیده، ایرانیها باید کمربند ریاضت اقتصادی و زیست در تحریم را ببندند و گرانی، کاهش قدرت خرید و... را تحمل و چهار سال دیگر با مشکلات دست و پنجه نرم کنند اگر تعامل صورت نگیرد تعداد فقرا بیشتر و تعداد ثروتمندان هم که از شرایط تحریم سود میبرند بیشتر خواهد شد.
6-پیش بینی میشود ترامپ با روسیه، چین، هند با کارت ایران معامله بزرگی انجام دهد وزندگی ایرانیها را ازآنچه هست بدتر کند. وقتی هند تعهد میدهد که نفت و گاز از آمریکا بخرد معنایش معامله بر سر ایران و پر کردن جای خالی نفت ایران در بازار توسط آمریکا است. علت این است که اقتصاد ایران کماکان وابسته به نفت است، اگر این منبع با همراهی چین و هند با آمریکا بسته یا کاهش یابد پر واضح است که تورم، رکود، کاهش ارزش پول ملی، کاهش قدرت خرید مردم پیش روست.
نویسنده به کسانی که به موافقان مذاکره فحاشی و تهمت میزنند توصیه میکند صلح حدیبیه راکه پیامبر با مشرکان و بت پرستان بست که در پرتو آن مسلمانان رشد و پیشرفت کردند را بخوانند. اکنون وضع به گونهای است که برای بهبود اقتصادی و بهبود زندگی راه دیگری جز برداشتن تحریمها وجود ندارد.