ستاره صبح، فائزه صدر: دونالد ترامپ که در کارزار انتخاباتی اش از تعامل با جمهوری اسلامی ایران حرف زده بود، بر خلاف انتظار در ساعاتی قبل از مذاکره با نخست وزیر اسرائیل، بخشنامهای اجرایی امضا کرد که بر اساس آن قرار است تحریم های سختی علیه ایران اعمال شود. این تحریمها شامل کاهش صدور نفت ایران به حد صفر و محدودیت بر سلاح های متعارف است که برای ایران غیرمنتظره بود. ستاره صبح در گفتوگو با حسن هانی زاده، کارشناس سیاست خارجی به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید:
حسن هانی زاده ضمن تحلیل فضای سیاست خارجی ایران در رابطه با تا امکان تعامل ایران و آمریکا گفت: اقدام اخیر دونالد ترامپ در شکل دهی به تحریم حداکثری نسبت به ایران و امضای طرح تحریم شدید جمهوری اسلامی، فضای تعامل بین ایران و آمریکا را کدر کرد. تحریم های آمریکا کشور و دولت چهاردهم را با مشکلات مواجه خواهد کرد و برخلاف تصور دولتمردان باب مذاکرات را بست.
وی افزود: اقدامات اخیر آمریکا و پاسخ رسمی ایران به این تحرکات سیاسی وارد مرحله جدید و حساسی شدیم که حتی پس از پیروزی مجدد ترامپ این چنین پیش بینی نمیشد.
این کارشناس سیاست خارجی اقدامات ترامپ در رابطه با ایران را عجولانه دانست و گفت: ترامپ تجربه دوره اول و تحریم های حداکثری علیه ایران را دارد. در آن دوره تصمیمات عجولانهای اتخاذ کرد از جمله خروج از برجام و انتظار میرفت در این دوره اشتباهات گذشته اش را تکرار نکند.
وی تاکید کرد: ترامپ با زبانی قلدرمآبانه درباره ایران صحبت میکند. اظهار نظر تند مقامات ایران پاسخی به ادبیات رئیسجمهور آمریکا است. اگر ترامپ به این نتیجه نرسد که رویکردش با ایران درست نیست فضای سیاسی کدر و تنش آلود میان ایران و آمریکا همچنان پایدار خواهد بود و در چنین شرایطی راه مذاکره باز نیست.
هانی زاده در مورد احتمال مذاکره مجدد گفت: اگر چه در مورد جزئیات فشار های اعمالی اطلاعات چندانی در دست نیست و مشخص نیست که کمپین فشار به چه شکلی خواهد بود، ولی بخشنامه ترامپ فشارهای حداکثری علیه ایران را باز میگرداند و فضای تعامل و گفتوگو را از بین خواهد برد.
وی افزود: ترامپ زیر فشار این بخشنامه را اعمال کرده است. او قبل از امضا گفت: «این یکی از مواردی است که از انجامش ناراضی است اما همه از او می خواهند که آن را امضا کند.» این سخنان نشان میدهد جریانی تندرو در آمریکا به دنبال فشار بر ایران است و از ابزار ریاست جمهوری ترامپ استفاده میکند.
این کارشناس سیاست خارجی با اشاره به دوگانگی در رفتار رئیسجمهور جددی آمریکا گفت: اگر ترامپ تصمیم به گفتوگو با ایران داشته باشد، تنها راه کاهش تنش این بود که با یک فرمان اجرایی آمریکا را به برجام بازگرداند یا مذاکرات جدید با ایران در چارچوب برجام پایه ریزی کند. اما فرمان افزایش تحریمها علیه ایران در راستای کاهش تنش نیست.
وی در این رابطه اظهار داشت: ترامپ میخواهد خود را فردی صلح طلب و ناجی معرفی کند. پرچم حلوفصل مناقشات خاورمیانه را در دست بگیرد و نام خود را در تاریخ آمریکا به عنوان تنها رئیسجمهوری که مسئله اسرائیل را در منطقه حل کرده ثبت کند. اما اقدام اخیر او در رابطه با ایران مخالف ایده صلح طلبی ست.
حسن هانی زاده در پایان سخنان خود تاکید کرد: آمریکا میخواهد با تشدید تحریمها و جلوگیری از صادرات نفت ایران، وضعیت اقتصادی مردم رو به وخامت بگذارد و نتایج سیاسی، اقتصادی و اجتماعی فشار های حداکثری؛ ایران را به سمت تسلیم شدن در برابر خواستههای آمریکا هدایت کند.