ستاره صبح - فائزه صدر: این روزها میلیاردر پرحاشیه ایران که چندی پیش به اتهام فساد مالی و اختلاس میلیاردها دلار از درآمدهای نفتی کشور به اعدام محکوم شده بود، با فعالیت گسترده در فضای مجازی و تبلیغ پروژههای اقتصادی جدیدش، مورد توجه قرار گرفته است. بابک زنجانی که حکم اعدامش پس از بازپرداخت بخشی از بدهی دولت، به ۲۰ سال حبس تقلیل یافت، اکنون با انتشار اخباری از فعالیتهای اقتصادی جدید خود در شبکههای اجتماعی، از راه اندازی شرکت ارز دیجیتال و ایرلاین خبر میدهد. این درحالی است که قوه قضائیه چندی پیش اعلام کرد: «زنجانی از زندان آزاد نشده است!» حتی اگر فعالیتهای تبلیغاتی این میلیاردر محکوم، جنبه نمایشی داشته باشد، باز هم این سؤال مطرح است که او با کدام پشتوانه به طرح چنین ادعاهایی پرداخته است؟ ستاره صبح در گفتوگو با حسین کنعانی مقدم از فرماندهان پیشین سپاه به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید:
حسین کنعانی مقدم در رابطه با احتمال آغاز فعالیتهای اقتصادی جدید بابک زنجانی گفت: آزموده را آزمودن خطاست، افرادی در گذشته دچار خطا شدند، جرمهای کلانی مرتکب شدند و از قوه قضائیه محکومیت گرفتند. حال این سؤال پیش میآید که آیا باز هم باید به این افراد اطمینان کرد یا نه؟ به عقیده من افرادی مثل بابک زنجانی قدرت و تجربه نفوذ به زوایای تاریک شبکههای اقتصادی داخلی و خارجی را دارند و این احتمال وجود دارد که باز از مسیر اصلی منحرف شوند.
وی افزود: حاکمیت به سیاسیون فرصت دوباره داده نمیشود. اما در مورد کسانی که بیت المال را هدر داده و سوء استفاده کردهاند چنین نیست و فضا برای فعالیت مجدد آنها باز است! تا یک شخصیت سیاسی بیانیهای میدهد که به مذاق برخی خوش نمیآید یا اشتباهی در آن رفته، تا چندین سال و شاید برای همیشه از مسئولیت و فعالیت رسمی محروم میشود.
کنعانی مقدم در این رابطه اضافه کرد: افرادی که اتهام فساد اقتصادی آنها محرز است شبکههایی دارند و میتوانند مجدداً قدرت بگیرند چه تضمینی وجود دارد که از این قدرت علیه کشور استفاده نکنند.
این کارشناس سیاست داخلی با اشاره به لزوم اجرای شفافیت قضائی در چنین پروندههایی گفت: وانگهی شفافیت در پرونده بابک زنجانی محل سؤال است آیا ایشان به واقع محکومیت خود را طی کرده است؟ آیا تمام اموالی که اختلاس شده بود به بیت المال برگشته؟ به نظر میرسد لازم است در مورد پرونده بابک زنجانی، اتهامات وی، محکومیت اش و آنچه باعث آزادی او شد به جامعه اطلاع رسانی شود.
وی اظهار کرد: بابک زنجانی شبکهای اقتصادی تشکیل داده بود و امروز هم میتواند بخشی از فعالیت اقتصادی در خارج از کشور باشد. با توجه به اینکه شرایط ایران تغییر نکرده و حتی وضعیت تحریم و مشکلات اقتصادی بغرنجتر از قبل است، فعالیت زنجانی در داخل و خارج دوباره مافیایی اقتصادی شکل میدهد.
کنعانی گفت: بستر فساد در ایران چند نقطه مرکزی و حیاتی دارد. سیاه چالههای اقتصادی ایران متعدد است و کسانی که این خلاءها را شناسایی میکنند، منابع مالی را به غارت میبرند. ایران در حوزه طلا و ارز، زمین خواری، رانتهای اقتصادی، نفت و گاز و انحصارگرایی اقتصادی فساد خیز است. دنیا این حوزهها را سیاه چالههای اقتصادی میشناسد.
وی افزود: بابک زنجانی، خاوری و دیگران این سیاه چالهها را شناسایی کردند و از این طریق منابع مالی را به دست آوردند. عدم شفاف سازی در مسائل اقتصادی باعث میشود فضا برای ظهور و بروز مافیای اقتصادی شکل بگیرد و زد و بندهای سیاسی و رانتهای اقتصادی به هم برسند. این وضعیت زمینه ساز فساد است.
حسین کنعانی مقدم در پایان سخنان خود اظهار کرد: تمام کسانی که در حوزه اقتصاد فسادی خلق کردند، در چهارچوب حاکمیت نفوذ کرده بودند و از طریق همراه کردن افراد با نفوذ، رانتهای سیاسی و امضاهای طلایی فرصتهای اقتصادی را به چنگ آوردند. بستر فساد چنان مهیا است که تعداد سودجویان نه تنها کم نمیشود بلکه افزایش پیدا میکنند. فساد جایی اتفاق میافتد که سودجوین اقتصادی، رانت سیاسی و امضاهای طلایی به هم میرسند. افرادی که استعداد تشکیل و نفوذ در این شبکهها را دارند نباید در فعالیتهای اقتصادی کلان حضور داشته باشند.