نام کانال تلگرامی «آمدنیوز» به مدیریت روحالله زم، در سالهای ۹۵ و ۹۶ با انتشار خبرهای به ظاهر سری و پشت پرده سر زبانها افتاد. این کانال خبری با انتشار اسناد طبقهبندیشده و خبرهایی که به طور معمول در دسترس خبرنگاران نیست، توانست مخاطب میلیونی جذب کند. هرچه پیش میرفت، تأمین خوراک خبری برای آمدنیوز سرعت گرفت و به همین میزان، مخاطبان نیز به فراخور علاقه ذاتی برای شنیدن خبرهای پشتپرده، بیشتر جذب این کانال شدند. در میانه اعتراضات خیابانی دیماه ۹۶ اما با انتشار مطلبی در مورد آموزش کوکتل مولوتوف و مطالب دیگر در مورد شیوه برخورد خشونتآمیز با نیروهای امنیتی و انتظامی واکنشهای زیادی را برانگیخت و بعدها به عنوان عامل اصلی فیلترینگ پیامرسان تلگرام معرفی شد.
با وجود مسدودسازی تلگرام در ایران، اما مدتی نگذشت که این کانال توانست با انتشار اخباری که به گفته خودش «دست اول»، «محرمانه» یا «اختصاصی» بود، به رسانهای جریانساز در افکار عمومی تبدیل شود. آمدنیوز با مرور زمان توانست چهره یک شبکه قدرتمند از اطلاعرسانی در فضای خبر و ضدخبر از خود بسازد. نکته ماجرا، اما جایی بود که مدیر این کانال ادعا میکرد تمام خبرهایی که به گفته خودش «محرمانه» بودند، از طریق مقامات رسمی در ایران به دستش میرسند. به عبارت بهتر، به نظر میرسید که آمدنیوز، بیش از آنکه یک شبکه اطلاعرسانی باشد، به یک بنگاه برای تسویهحسابهای سیاسی و داخلی ایران تبدیل شده بود. یکی از این مقامات رسمیِ ادعایی که اطرافیانش همواره در مظان اتهام همکاری با زم قرار داشتند، محمود احمدینژاد بود.
برداشت اول: دستگیری روحالله زم
۲۲ مهرماه ۹۸، رسانهها خبر دادند که روحالله زم توسط نیروهای سازمان اطلاعات سپاه دستگیر شده است. در اطلاعیههای رسمی جزییاتی از زمان و محل دستگیریاش منتشر نشده بود. در ۲۵ مهر ۱۳۹۸، اما بیبیسی فارسی به نقل از «منبعی آگاه در دولت عراق» خبر داده بود که دستگاه اطلاعاتی عراق همزمان با ورود هواپیمای حامل روحالله زم به بغداد او را بازداشت کرده و پس از یک روز، طبق توافقنامهی استرداد مجرمان، او را به ایران تحویل دادهاست. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز در اطلاعیهای که پس از دستگیری زم منتشر کرد، عملیات دستگیری را یک «عملیات حرفهای، هوشمندانه و چندوجهی با بهکارگیری روشهای نوین اطلاعاتی و شگردهای ابتکاری» توصیف کرد.
ساعاتی پس از دستگیری زم، برنامه ۲۰:۳۰ بخشی از اعترافات تلویزیونی او را پخش کرد. در متن کیفرخواست مدیر آمدنیوز، ۱۷ ردیف اتهامی از «جاسوسی به نفع اسرائیل» تا «مسئول بودن در دیماه ۹۶» قید شده بود.
برداشت دوم: دستگیری عبدالرضا داوری
۲۸ آبانماه، تعدادی از رسانهها خبر دادند که «عبدالرضا داوری»، از چهرههای نزدیک به محمود احمدینژاد بازداشت شده است. در ابتدا خبر دقیقی از دلیل بازداشت او در دست نبود. همسر عبدالرضا داوری در گفتوگو با سایت «انصاف نیوز» گفته بود که همسرش شب ۲۶ آبان، یعنی حدود یکماه بعد از بازداشت مدیر آمدنیوز بازداشت شده است. همان روز، خبرگزاری فارس در گزارشی مدعی شد که داوری به اتهام همکاری با آمدنیوز بازداشت شده است. این در حالی بود که «مهدی مصطفیپور»، وکیل مدافع داوری در گفتوگو با ایسنا از ارتباط دستگیری موکلش با پرونده آمدنیوز اظهار بیاطلاعی کرده بود.
با این حال، نشست خبری «غلامحسین اسماعیلی»، سخنگوی وقت قوه قضائیه از دستیابی به «مستندات خوبی از روحالله زم مدیر شبکه آمدنیوز به دست آورده است. همین، پازل احتمال ارتباط داوری با آمدنیوز را کاملتر کرد. تا اینکه ۱۲ آذرماه آن سال، غلامحسین اسماعیلی در پانزدهمین نشست خبری خود در پاسخ به سؤالی درباره بازداشت عبدالرضا داوری به اتهام ارتباط با کانال آمدنیوز گفت: «بازداشت این فرد را تأیید میکنیم و اتهامات متعدد دارد. البته موضوع ارتباط با این شبکه هم یکی از مواردی است که در مورد این فرد مطرح است و پرونده تحقیقات مقدماتی را طی میکند».
داوری خود را مشاوره رسانهای محمود احمدینژاد معرفی کرده بود و پس از دولت دوم احمدینژاد، با درگیرشدن با چهرههای مخالف دولت موسوم به بهار، به یکی از طرفداران سفتوسخت جریان احمدینژاد تبدیل شده بود.
برداشت سوم: فلشبَک!
ماجرا آنجایی جالبتر میشود که با یک بررسی میتوان دید که رفتار چهرههای نزدیک به احمدینژاد، پیش از بازداشت روحالله زم، با آنچه در بررسیهای قضائی پس از بازداشتش گفته میشد، تماما متناقض بود. برای مثال، ۲۸ مهرماه ۹۷، یعنی حدود یک سال پیش از بازداشت زم، عبدالرضا داوری درست یک سال پیش از بازداشت به اتهام همکاری با کانال آمدنیوز، در یادداشتی تلگرامی با عنوان «لجن پراکنی آمدنیوز، این بار علیه یک زن مسلمان» نوشت: «متن کامل مطلب آمدنیوز علیه «دادستان تهران» را خواندم. سکوت در برابر اتهامات غیراخلاقی یک کانال لجن پراکن وابسته به سرویسهای جاسوسی غرب را ظلمی بزرگ میدانم. چرا که در همه برخوردهایمان جز نجابت، رعایت حدود شرعی، ادب، اخلاق و حجاب متناسب با یک زن مسلمان، از ایشان ندیدهایم».
«علی اکبر جوانفکر»، مشاور رسانهای و از دیگر چهرههای نزدیک به احمدی نژاد بود که همان روز، در یادداشتی تلگرامی با عنوان «دروغهای آمد نیوزی!» نسبت به ادعاهای آمدنیوز دربارهی دادستان تهران موضع گرفته بود. در بخشی از این یادداشت آمده است: «کانال تلگرامی آمدنیوز (صدای مردم) که در انگلیس و از سوی روح الله زم مدیریت میشود به طرح ادعاهایی درباره عباس جعفری دولت آبادی دادستان عمومی و انقلاب تهران پرداخته است».
چند ماه بعد جوانفکر درباره آزادی یکی از ادمینهای آمدنیوز از زندان نوشت: «بر اساس گزارش دریافتی از زندان اوین، آقای حمیدرضا امینی معروف به آریو برزن و یکی از ادمینهای کانال «آمدنیوز» مشمول عفو قرار گرفته و از زندان آزاد شده است».
پلات
زمزمه ارتباط محمود احمدینژاد و نزدیکانش آنقدر در فضای خبری بالا گرفته بود که حتی صدای جریانهای اصلی رسانهای اصولگرا را نیز درآورد. ۲۹ بهمنماه ۹۶، خبرگزاری دانشجو در گزارشی با عنوان «همصدایی آمدنیوز و احمدینژاد؛ رئیسجمهور سابق بهدنبال چیست؟ / گزارش یک انحطاط!» نوشت: «آمدنیوز کلمه به کلمه حرفهایش (احمدینژاد) را در کانالش پوشش داده و از آن حرفها بهعنوان سندی بر ادعایهای دروغ خود یادکردهاند».
واعظ آشتیانی فعال سیاسی اصولگرا نیز در گفتوگو با خبرگزاری دانشجو گفته بود: «برخی اوقات انسان به عملکرد احمدینژاد مشکوک میشود و این سؤال پیش میآید که آمد نیوزها از کجا خوراک میگیرند. به نظر میرسد او (احمدینژاد) در حال تسویهحساب با برخی مقامات است».
پیش از اینها اما، درست در دوران اوج فعالیت آمدنیوز، پوشش ویژه اقدامات یاران احمدینژاد توسط این شبکه خبری، شاخک کاربران شبکههای اجتماعی را تیز کرده بود. برای مثال آمدنیوز بعد از کانال خبری «دولت بهار»، یکی از دو منبع پوششدهنده تحصن احمدینژاد و نزدیکانش در حرم شاهعبدالعظیم حسنی بود. این کانال تلگرامی بعدها اقدامات ویژهای برای برجستهسازی خبر زنبیل بهدستگرفتن «حمید بقایی»، معاون اجرایی دولت احمدینژاد مقابل دادگاه یا آتشزدن حکم قضائی توسط سوی «اسفندیار رحیممشایی»، معاون احمدینژاد انجام داد.
پس از مدتی، اخبار منتشرنشده در مورد احمدینژاد به صورت اختصاصی و برای اولین بار از این کانال رسانهای میشد. آمدنیوز در خبری که ادعا کرده بود اختصاصی است، نوشته بود: «از سفر محمود احمدینژاد رئیسجمهور سابق کشورمان برای شرکت در پیادهروی اربعین حسینی ممانعت به عمل آمده و مأموران به احمدینژاد تأکید کردهاند که از رسانهای کردن این موضوع به شدت پرهیز کند».
پلان آخر: برداشت آزاد...
محمود احمدینژاد یا اطرافیانش، هرگز حاضر به پاسخگویی یا شفافسازی این اتهامات نبودهاند. در آخرین تلاش خبرنگار فراز برای صحتسنجی ادعای خبرنگار صدای آمریکا مبنی بر همکاری مستقیم احمدینژاد با آمدنیوز، یک منبع آگاه در دفتر محمود احمدینژاد از گفتوگو در این مورد امتناع کرد.
به نظر میرسد تنها راه رسیدن به نتیجه در مورد تمام این شائبهها، کنار هم چیدن قطعات پازل و رسیدن به تصویری بزرگتر از رخدادهای سالهای گذشته است. آیا معجزه هزاره سوم، با یکی از پرحاشیهترین بنگاههای خبری در ارتباط بوده است؟!
منبع: فراز