ستاره صبح - مصطفی فروغی: دونالد ترامپ میلیاردر آمریکایی فاقد علم کلاسیک رایج برای سیاستمداران است.سال 2016 با وجود اینکه هیلاری کلینتون حدود 3 میلیون رأی بیشتر از ترامپ داشت اما با شمارش کارتهای الکترال او را شکست داد و به قدرت رسید و نظم جهان را بهم ریخت، از بسیاری از معاهدهها خارج شد و از همه مهمتر بی سابقه ترین تحریم را علیه ایران اعمال کرد. پرونده قطوری درباره دخالت روسها در انتخابات تشکیل شد که هنوز به سرانجام نرسیده است. وقتی مردم آمریکا در سال 2020 دریافتند که او چه بلایی بر سر آمریکا آورده است با صندوق رأی او را از اریکه قدرت پایین کشیدند.ترامپ نتیجه انتخابات را نپذیرفت و به طرفدارانش فرمان داد تا به ساختمان کنگره حمله کنند. ترامپ در انتخابات 2024 دوباره توانست کاملاً هریس کاندیدای دموکرات را شکست دهد. ترامپ 78 ساله امروز کلید کاخ سفید را از جو بایدن 82 ساله تحویل میگیرد. آمدن ترامپ پس لرزهای برای دنیا به ویژه برای ایران است اما آمدن دوباره وی برای اسرائیل فرصت است.
اولتیماتم
ترامپ پیش از آنکه به کاخ سفید بیاید اعلام کرد اگر حماس تا قبل آمدن من آتش بس را نپذیرد غزه را جهنم خواهد کرد.روز گذشته حماس و اسرائیل آتش پس را پذیرفتن و حماس 3 زن اسرائیلی را که از روز 7 اکتبر 2023 (15 مهر 1402) به گروگان گرفته بود آزاد کرد.قرار است 30 گروگان دیگر هم ظرف 6 هفته آزاد شود.
اسرائیل هم در این مدت 1000 زندانی فلسطینی را آزاد خواهد کرد. این خبر باعث شد تا غزه نفش بکشد.البته فلسطینیها براساس قاعده هزینه-فایده
فکر نمیکنند بلکه استراتژیک آنها مقاومت است ولو آنکه غزه ویران شود و بیش از 48 هزار نفر هم کشته شوند. به همین دلیل است که حماس به دلیل اینکه اسرائیل آتش بس را پذیرفته اعلام پیروزی کرده است.
اسرائیل اعلام کرده بود که حماس را نابود و گروگانها را ازاد میکند ولی حماس ضربه خورده، رهبران اصلی اش مثل اسماعیل هنیه، یحیی سنوار را از دست داده اما همچنان بر این عقیده است که میماند و مقاومت میکند.
از آن سو اسرائیل هم زیر ساختها را نابود کرده به گونهای که بازسازی غزه مشروط بر اینکه پول باشد سالها طول خواهد مشید تا به وضع قبل برگردد.
البته نحوه اداره غزه در آینده موضوعی است که ظاهرا در توافق آتش بس دیده نشده است.
آنچه مسلم است با آمدن ترامپ دست اسرائیل برای برخورد با بقایای محور مقاومت و ایران بازتر از دوره جو بایدن است، به همین دلیل ایران باید شرایط را درک کند و رویکردش را متناسب با شرایط جدید تغییر دهد
ترامپ و ایران
ترامپ در عمل نشان داده که تمام قد از اسرائیل حمایت میکند و تمام قد هم با ایران مخالف است. تیم او در مخالفت با جمهوری اسلامی شهره است. بنابراین میتوان گفت سالی که نیکوست از بهارش پیداست
در چنین دوره بیم و امید اگر ایران نتواند با بهره گیری از ابزار دیپلماسی با ترامپ توافق کند باید خود را برای چهار سال پر تنش و پر تحریم آماده کند.
زیرا فشار حداکثری علیه ایران راهبرد ترامپ است.
جو بایدن به سه دلیل :
اول:جلوگیری از گران شدن قیمت انرژی
دوم:جلوگیری از نارضایتی رأی دهندگان آمریکایی بخاطر گران شدن قیمت بنزین
سوم:جلوگیری از درگیری نظامی با ایران یا بستن تنگه هرمز یا حمله به کشتی های نفتی، پیچ فروش نفت ایران به چین را شل کرد.
ایران در دوره ترامپ روزانه یک میلیون و دویست هزار بشکه تا یک میلیون و پانصد هزار بشکه نفت به چین میفروخت. حال اگر آمریکا با چین بر سر ایران معامله کند که امکانش وجود دارد و صادرات نفت ایران به زیر یک میلیون بشکه در روز برسد معنا و مفهومش این است که کسری بودجه دو برابر خواهد شد، ارزش ریال در برابر دلار باز هم کاهش خواهد یافت و از همه مهم تر قدرت خرید مردم به ویژه فرودستان کاهش خواهد یافت.
اگر با دیپلماسی نتیجه ندهد پزشکیان باید خود را برای شرایط بحرانی آماده کند.البته آخر زمانیها در هر صورت خود را پیروز میدان میدانند، چه با تحریم و چه بدون تحریم و چه جنگ.