ه نقل از فارس، با تحولات اخیر در سوریه درصدد آمدیم با «سردار مهدی فرجی»، یکی از نخستین مستشارانی که با شکلگیری داعش برای مقابله با تروریستهای تکفیری وارد عراق و سوریه شد و اتفاقات بسیاری را به چشم دید و شاهد تحولات بسیاری بود گپوگفت داشته باشیم.
سخنان سردار پس از سقوط دولت بشار اسد و واکاوی اتفاقات سوریه میتواند جنبههای مختلف این موضوع را تبیین کند به ویژه که او از تحویل کمکهای تسلیحاتی سوریه به ایران در زمان هشت سال دفاع مقدس تا جانفشانی جوانان و غیورمردان ایرانی در عرصه دفاع از حرم اهل بیت و ایران اسلامی را دیده است.
سردار فرجی راوی حضور حماسی حاج قاسم سلیمانی، حاج حسین همدانی و شهدای مدافع حرم و جنگ دشواری است که با حمیت ایرانیان خاموش شد و هنوز هم میتواند زوایای ناشناختهای داشته باشد بنابراین تشریح شمهای از شرایط سوریه و عراق در سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۷ را به سردار مهدی فرجی، مشاور عالی فرمانده سپاه انصارالحسین(ع) همدان میسپاریم.
با توجه به تحولات و رویدادهای اخیر سوریه و اهمیت این کشور برای مقاومت، مقام معظم رهبری سخنانی راهگشا فرمودند، لطفا در این باره بفرمایید.
حضرت آقا به نیکی مطالبی در مورد سوریه بیان کردند، مطالبی که حتی تحلیل تحلیلگران خبره نیز به این جامعی نبود از این رو فصلالخطاب ما همچون همیشه فرمودههای رهبری است.
اما یکی از نکات مهمی که در فرمایشات چند روز گذشته رهبری با اقشار مردم عنوان شد و توجه بیشتر مرا جلب کرد مبنی بر این که برخی آگاهانه و ناآگاهانه قصد دلسرد کردن مردم دارند که حتی مجرمانه تلقی شد جای تأمل دارد به تعبیری چنانچه بخواهم از فرمایشات حضرت آقا وام بگیرم باید بگویم جای نگرانی یا دلسردی به هیچ عنوان وجود ندارد.
ضمن اینکه به عنوان یک نیروی خدوم و مستشاری در عراق و سوریه به ضرس قاطع عرض میکنم باید حال و هوای سالهای ۲۰۱۱ و حدودا سال ۹۳ در سوریه ترسیم و تبیین شود.
باید شرایط بازه زمانی آن سالها و چرایی تصمیم جمهوری اسلامی برای ورود به عنوان مستشار در سوریه و عراق تبیین شود و مردم به روشنی شرایط را دریابند.
به عنوان فردی که در مقام مستشاری در سوریه و عراق حضور داشتید، آنها روزها یعنی وضعیت سال ۲۰۱۱ را چطور تشریح میفرمایید؟
سال ۹۳ که فرمانده تیپ بودم جزو اولین نفرات وارد عراق شدم؛ درست در بازهای که نگرانی شدت گرفته و دشمن تا پشت دوازههای بغداد پیشروی کرده بود، از سوی دیگر حدودا تا ۲۰ کیلومتری مرزهای ما نیز داعش مستقر شده بود.
برههای که جنایات دشمن به فجیعترین شکل ممکن بروز و ظهور داشت و استراتژی رعب و وحشت از جنگ نظامی پیشی گرفته بود به نحوی که خیلی از مناطق شمال عراق مردم بدون درگیری و به دلیل اینکه مبادا به دست دشمن بیفتند شهر و کاشانه خود را تخلیه کرده بودند.
آن سالها داعش در سوریه تشکیل شد و خیلی سریعتر از آنچه فکر کنید به پشت دروازههای عراق رسید و اگر حضور حماسهساز ایران نبود داعش به هدف اصلی خود یعنی ایران رسیده بود.
لذا رشادت ایرانیها برای کوتاهی دست دشمن و دفاع از مظلوم کارساز شد؛ رشادتهایی که با چشم دیدم آن هم با حضور افرادی که ذرهای ترس و واهمه به دل خود راه نمیدادند.
به نظر شما چرا داعش موفق نشد، به اهداف خود برسد؟ اهدافی که با انتشار کلیپهای متعدد آنها به نظر بسیار وحشتناک بود.
داعشیها از چند سال پیشتر برای ناامن کردن سوریه، عراق و ایران آموزش دیده و آماده شده بودند اما غیرت و رشادت حاج قاسم و فرماندهان جان بر کف دست داعش را از ایران کوتاه کرد.
به واقع قصد دشمن، جمهوری اسلامی بود به طوری که در مراحل مختلف با هدف ایران اقدام میکردند حتی در مقطعی دو گردان داعش تحرکات جدی داشتند اما با یاری خداوند و جوانان غیور دستشان به یک وجب از خاک ایران نرسید.
جنایات دشمن داعشی قابل بیان نیست، دشمنی که با فساد عجین بود از همین رو حاج قاسمها اجازه نداد پای داعش به کشور باز شود، اگر بخواهم دقیقتر عرض کنم حاج قاسم شر داعش را از سر ایران، عراق، سوریه و از سر جهان کم کرد؛ این دلاورمردیهای ایرانیها خدمت به دنیا به شمار میرود.
این اتفاقات فراموششدنی نیست، کاری که جمهوری اسلامی در دفاع از دنیا علیه خطر فراگیر داعش انجام داد مهمتر از گفتهها و شنیدههاست؛ این اتفاق حماسهای تاریخساز بود که هیچ گاه فراموش نمیشود.
حاج قاسم سلیمانی در آن زمان چه نقشی ایفا کرد؟ به ویژه درباره ارتش سوریه که امروز مقاومت چندانی به خرج نداد.
شخصیت حاج قاسم یک شخصیت کاریزماتیک بود و کاردان؛ حضور شهید سلیمانی در سوریه حضور خاص بود به نحوی که از ظرفیت خود مردم سوریه استفاده کرد، سازماندهی و ساماندهی جوانان سوری به دست حاج قاسم از وقایع ماندگار تاریخ خواهد بود.
به قول خودمان هماهنگ کردن ارتش بسیار کار ارزشی بود به ویژه که در آن زمان ارتش سوریه تا این حد آلوده نشده اما در این ۱۰ سال نفوذ دشمن در ارتش سوریه کامل شد، به عبارتی باعث شد نیروهای ارتش بعضا سست و منفعل شوند.
در کنار حاج قاسم سرداران پر فتخاری چون سردار قاآنی و همدانی هم حضور داشتند؛ سردار همدانی معروف به "خالق دفاع وطنی" بود و رشادتها از خود به جا گذاشت، این چنین افرادی با سختی بسیار اما با همت مثالزدنی دشمن را به زانو درآوردند.
در آن برهه ما در شرایط پیچیده و بغرنج داعش را عقب زدیم؛ شرایطی که به مراتب دشوارتر از دفاع هشت سال جنگ تحمیلی بود و این جز با دفاع جانانه جوانان و غیرت مشهور ایرانیان و راهبری حاج قاسم میسر نمیشد.
در جنگ با داعش و انتحاریها و مواد منفجره ۱۰، ۱۲ تنی؛ این غیورمردان ایران بودند که دشمن را به خاک کشیدند؛ در حقیقت حاج قاسمها نسل داعش با شرارت و رذالت بیحد و اندازهاش را از بین بردند.
و نکته قابل تأمل این است، آرامش و آسایش این روزها از دولتی سر حاج قاسم و فرماندهانی است که از جان و مال و فرزند گذشتند و غده سرطانی داعش را ریشه کن کردند.
ضمن اینکه حاج قاسم تمام مدت در سوریه حواسش به همه جا بود، از نیروهای خودی تا نیروهای سوری. ارتباط تنگاتنگ این شهید در راه مقاومت شهره آفاق بود و از این خلق و خو خاطرهها به جا مانده مانند زمانی که برای رفع دلتنگی همرزمان کارستان به پا میکرد؛ یاد و خاطرش گرامی باد.
کیفیت و حضور ایرانیها در سوریه آن روزها چگونه بود؟
رفتن جوانان و فرماندهان به سوریه امتیاز وجدانی داشت، این جوانان در راه کسب رضای الهی خون دادند بدون اینکه حتی گواهی مأموریت داشتند باشند چراکه مأموریت محرمانه بود لذا باید گفت بدون غلو برای وعده الهی و جهاد و حکم پروردگار از هیچ تلاشی دریغ نکردند.
بیشتر از جوانان جان بر کف، افراد با نفوذی مانند پزشکان هم برای حضور، کمک معنوی و کمکهای مالی سر و دست میشکستند با وجود مشکلات بسیاری که با آن مواجه بودند قلبا عزم جزم کرده بودند برای حضور پای امنیت و آسایش مردم.
در واقع آن سالها در سوریه با مشکلات ریز و درشتی روبهرو بودیم از جمله غذا تا کلیاتی که گفتن ندارد اما جوانان و فرماندهان ایرانی بدون چشمداشت تحمل کردند، دم نزدند و مقتدرانه جلوی دشمن ایستادند، کاری که زبان قاصر است از بیانش.
به ویژه که گروههای سنی مختلف در سوریه حاضر شدند، از حبیب بن مظاهر داشتیم تا فهمیده ولی حدودا ۹۰ درصد از رزمندگان در سوریه زیر ۳۰ سال سن داشتند و حدودا ۱۰ درصد از پیشکسوتانی بودند که در برهه جنگ نقش آفرینی کرده بودند به نحوی که از تجربیات این قشر هم استفاده شود.
این آمار نشاندهنده غیرت جوان ایرانی است به طوری که بیش از ۹۰ درصد از ۵۴۰ شهید مدافع حرم در کشور و ۱۶ شهید استان همدان در عنفوان جوانی بودند و این شواهد نشاندهنده جان بر کف بودن این ملت است.
بحثی که این روزها مطرح میشود درباره کمکهای دولت سوریه به ایران در زمان جنگ تحمیلی، بفرمایید این کمکها چه کمیت و کیفیتی داشت؟
خدمات دولت سوریه به ایران در زمان جنگ عراق با همراهی تمام کشورهای دنیا علیه ایران را بنده با چشم دیدم؛ سال ۶۵ در بحبوحه عملیات کربلای ۵، شخصا در فرودگاه دزفول مهمات ارسالی از سوی دولت سوریه را تحویل گرفتم.
وزیر دفاع سوریه شخصا با دستور حافظ اسد برای ما مهمات آورده بود از این رو همراهی دولت سوریه را به شخصه در دوران جنگ تحمیلی دیدم.
همچنین به نقل از سردار شهید حاج حسین همدانی یادآوری میکنم؛ سردار همدانی طی دیداری که با بشار اسد داشت میگفت «حافظ اسد به بشار اسد سفارش کرده تا زمانی که با ایران هستی، هستی» این عبارت به نقل از بشار برای حاج حسین تعریف شده بود.
در اتفاقات امروز، ارتش سوریه چگونه حاضر شد؟ آیا واقعا توان مقابله با مخالفان را نداشت؟
ارتش سوریه مقاومت نکرد؛ مشابه تحولات اخیر در چند روز گذشته در سال ۲۰۱۱ با سرعت فراگیری بالای دشمن در سوریه اتفاق افتاد، حتی میتوان گفت حجم نفرات خیلی بیشتر بود و مورد بعدی که حائز اهمیت بود تاکتیک و تجهیزات داعش به زمان خودش پیشرفته بود بنابراین به نظرم ارتش سوریه در حادثه اخیر میتوانست در حلب با مقاومت راه دشمن را سد و یا تأخیر ایجاد کند.
با بررسی تفاوت شرایط ۲۰۱۱ و امروز باید گفت کشورهایی همچون ترکیه روی مردم سوریه کار کرده بودند به تعبیری برای حضور تروریستها مردم را آماده کردند به طرق مختلف اعم از فریبکاری و وعده به ویژه که مردم سوریه مثل مردم شهر حماه نگاه ضد تروریستی دارند.
مردم حماه در آن سالها با دو جبهه داعش و جبههالنصره مقابله کردند و کوتاه نیامدند؛ شهر حمص هم مرکز علویان است اگرچه بیش از نیمی از این شهر در درگیریها با خاک یکسان شد و بازسازی نشد.
اگرچه با تشریح شرایط باید تاکید کنم مردم هم ساکت نخواهند نشست؛ این کشور ضد صهیونیستی که امروز ۸۰ درصد از تأسیسات نظامی، علمی و پژوهشیاش را اسرائیل تسخیر و روزانه دانشمندانش را ترور کرده ساکت نخواهد نشست، مردم سوریه این شرایط را قبول نمیکنند و حتما تحرکاتی صورت خواهد گرفت.3
یکی از اشکالات وارده به دولت بشار که به دلیل تحمیل تحریم نتوانست بر آن فائق آید تغییرات در این حوزه بود؛ همین تنگناها سبب شد مردم به ستوه بیایند و کمکرسان دولت نباشند.
با وجود مقاومت بشار نکته دیگر عدم همراهی دولتیان و نمایندگان دولت بود که جزو معارضین قرار گرفتند و عرصه را برای ادامه حضور تنگ کردند.
ممنون از حضور و پاسخگویی شما، اگر صحبت پایانی دارید بفرمایید.
من هم از شما ممنونم؛ در پایان عرایضم تاکید میکنم با یاری خداوند راه مقاومت باز است، به مردم غیور ایران اطمینان میدهم مقاومت در حال شکوفایی است و تضعیف نمیشود.