ستاره صبح- اعظم طاهری: برقرار شدن آتشبس در لبنان، با توجه به نسبت ایران و حزبالله این امید را ایجاد میکرد که بافاصله گرفتن از درگیری نظامی، تلاطم بازارها نیز به آرامش بیانجامد، ولی روز گذشته دلار از کانال 70 هزار تومان عبور کرد و طلا و سکه باز همافزایش قیمت داشتند. در این شرایط سردار نقدی، معاون هماهنگکننده سپاه گفت: « خیلیها از ما میپرسند که «وعده صادق۳» چه زمانی عملی میشود، میگویم من دغدغه «وعده صادق ۳» را ندارم، ما بسیجیها به دنبال طوفان الاقصی ۲ هستیم که کار صهیونیستها را تمام کنیم.» به نظر میرسد هنوز احتمال بروز درگیری نظامی وجود دارد و سایه جنگ بر فراز ایران گسترده است. در چنین شرایطی نمیتوان اقتصاد و بازار را از قاعده تنش مستثنا دانست. ستاره صبح در گفتوگو با علیاکبر نیکو اقبال، اقتصاددان به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید:
علیاکبر نیکو اقبال در رابطه با عدم شناخت صحیح از ارتباط میان اقتصاد و امنیت گفت: ما در نگاه اقتصادی به اقتصاد دچار ضعف هستیم. بهطور مثال از توسعه حرف میزنیم و هیچ گروهی در داخل کشور وجود ندارد که با توسعه به معنای توسعه مخالف باشد، ولی نسبت به توسعه نگاه اقتصادی وجود ندارد.
وی افزود: وقتی توسعه اقتصادی و امنیت دو مؤلفه متصلبههم هستند؛ نمیتوانیم خود را حامی توسعه بدانیم درحالیکه نسبت درست امنیت و اقتصاد را نمیدانیم و فکر نکردهایم که امنیت کشور براثر توسعه اقتصادی تضمین میشود.
این اقتصاددان در مورد لزوم درک امنیت اقتصادی گفت: گروههایی فکر میکنند اگر بخش عمدهای از منابع را صرف ارتقا دادن قدرت نظامی کشور کنیم خلأهای امنیتی پر میشوند، که همین نشان میدهد ارتباطی که امنیت و توسعه دارد درک نشده است. این گروه باید بدانند که امنیت زیر سایه توسعه محقق میشود. به عبارتی شاید سالها است که هزینههایی که برای ایجاد امنیت در کشور صرف میکنیم در مسیر درستی قرار ندارد.
استاد دانشگاه تهران گفت: امنیت چه در ابعاد اقتصادی و سیاسی و چه در بعد اجتماعی یکی از مهمترین شاخصهای توسعهیافتگی است. اقتصاد هر کشور میتواند به عامل ایجاد امنیت یا عدم امنیت دران سرزمین تبدیل شود.
نیکو اقبال ادامه داد: مسئله امنیت و اقتصاد باهم ارتباط متقابل و همافزا دارند چراکه امنیت میتواند مشوق سرمایه باشد، اعتماد سرمایهگذاران را جلب کند و رونق اقتصادی به همراه دارد. سرمایهگذاری و رشد اقتصادی نیز امنیت میآورد.
این اقتصاددان با اشاره به نیاز کشور به سرمایهگذاری افزود: اگر به دنبال رشد و شکوفایی اقتصادی هستیم باید امنیت ایجاد کنیم و اگر امنیت میخواهیم باید رشد و توسعه اقتصادی را دنبال کنیم. اگر امنیت اقتصادی وجود نداشته باشد، سرمایهگذار داخلی و خارجی به بستر اقتصادی کشور اعتماد نمیکند.
وی خاطرنشان کرد: بدون سرمایهگذاری تولید رشد نخواهد داشت، بخش واقعی اقتصاد ضعیف و حذف میشود و سرمایههای سرگردان داخلی به سمت دلالی و سوداگری میرود. در چنین اقتصادی سلامت اقتصادی به خطر میافتد و ویروسهایی که موجب فساد است محیط خوبی برای رشد پیدا میکنند.
علیاکبر نیکو اقبال در پایان سخنان خود اظهار داشت: رشد اقتصادی از مفهوم امنیت تأثیر میپذیرد، ارتباط اقتصاد و امنیت غیرقابل انکاراست. ما به سرمایهگذاری خارجی توسط شرکتهای چندملیتی نیاز داریم و باید از این منابع برای پیشرفت اقتصادی استفاده کنیم.