ستاره صبح، فائزه صدر: پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا معادلات را تغییر خواهد داد ازجمله آرایش محور مقاومت در برابر امریکا و اسرائیل که به نظر میرسد با چینش کادرهای سیاسی دولت جدید امریکا به بازبینی رویکرد خود نیاز دارد. تحلیلگران سفر اخیر علی لاریجانی به سوریه و لبنان را در همین مسیر ارزیابی میکنند. علی لاریجانی تأکید دارد که در این سفر حامل پیامی از سوی رهبری برای نبیه بری رئیس مجلس لبنان بوده است. با توجه به همزمان شدن این سفر و دور جدیدی از مذاکرات صلح میتوان به نقش ایران در برقراری صلح منطقه اشاره کرد. ستاره صبح در گفتوگو با حسن هانی زاده، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاست خارجی به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید:
هانی زاده با اشاره به ناموفق بودن مذاکرات صلح در لبنان گفت: در دو ماه گذشته دو دور مذاکره بین لبنان و آمریکا صورت گرفته و هر دو بار با شکست مواجه شده زیرا تصور غرب از لبنان و کشورهای منطقه، واقعی نیست. غرب در مناسبات خود با شرق وزن ناچیزی برای مذهب، فرهنگی، سنتها و ارزشهای معنوی ملتها در نظر میگیرد. مسائل لبنان، حزبالله و شیعیان این کشور نیز با شاقول غربیها قابلاندازهگیری و حلوفصل نبوده و نخواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: نجیب میغاتی، نخستوزیر و نبیه بری، رئیس پارلمان از طرف لبنان رهبری مذاکرات را بر عهده دارند. هیئتهای غربی نیز توسط چهرههای آمریکایی و اروپایی اداره میشدند. وقتی طرف مقابل قهرمانان یک گروه بزرگ از شیعیان لبنان را تروریست خطاب میکند، طرح و ایده او چگونه موردپذیرش واقع خواهد شد؟!
هانی زاده با یادآوری شروط مذاکرات صلح گفت: در طرح اخیر در مقابل آتشبسی که صورت میگیرد نیروهای چندملیتی مرکب از انگلیس فرانسه آلمان و عربستان در خط مرزی مشترک بین جنوب لبنان و اراضی اشغالی مستقر خواهند شد و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در شمال نهر لیتوانی مستقر خواهند بود و حزبالله مطابق با طرح آتشبس باید به مسافت سی کیلومتر دورتر از نهر لیتوانی برود.
وی تأکید کرد: خواسته مهم این طرح آتشبس خلع سلاح حزبالله لبنان است. ضمن اینکه این طرح به اسرائیل اجازه میدهد هر بار احساس خطر کرد از مرز تعیینشده عبور کند. جاییکه اسرائیل بدون احساس خطر هم یک قدرت اشغالگر است، چنین اختیاراتی عملاً به معنی تسلیم حزبالله به دشمن دیرینهاش است. این تحلیلگر سیاست خارجی متذکر شد: شش بند طرح آتشبس آمریکا موردقبول طرف لبنانی قرار نگرفت. لبنان حضور نیروهای چندملیتی را ناقص حاکمیت ملی خود میداند. خلع سلاح حزبالله بهعنوان تنها گروه این کشور که شجاعت جنگیدن با اسرائیل را دارد نیز به نفع تمامیت ارضی لبنان نیست.
هانی زاده اظهار داشت: صرفاً بیان این موضوع که حزبالله آتشبس را نمیپذیرد کافی نیست. باید گفت که شرایط آتشبس پیشنهادی غرب به نفع اسرائیل تنظیمشده است. از طرفی حزبالله لبنان اعلام میکند که در حمایت از مردم غزه وارد جنگ ب اسرائیل شده و هر آتشبسی ابتدا باید در غزه برقرار گردد.
این استاد دانشگاه گفت: با توجه به فاصله معناداری که میان آتشبس موردنظر غرب و خواسته حزبالله وجود دارد به نظر نمیرسد جنگ در لبنان بهسرعت خاتمه پیدا کند.
حسن هانی زاده بابیان تلاشهایی که برای برقراری آتشبس صورت میگیرد گفت: گروههایی که خواهان آتشبس هستند تلاش میکنند در مدت باقیمانده از عمر دولت بایدن با استفاده از ایدههای دموکراتها صلحی در منطقه برقرار کنند. ولو صلحی موقت صورت بگیرد تا جنگ و سیاستهای توسعه طلبانه نتانیاهو به دوران حضور دونالد ترامپ در کاخ سفید پیوند نخورد. ولی به نظر نمیرسد حزبالله آتشبس تحمیلی را نمیپذیرد.
وی افزود: علی لاریجانی بهعنوان مشاور عالی رهبر جمهوری اسلامی با پیام ایشان به لبنان سفر کرد. این پیام پشتیبانی ایران از مردم و دولت لبنان به مقامات این کشور میرساند. متعاقباً علی لاریجانی پیامهایی از طرف رهبر برای سوریها داشت.
حسن هانی زاده اضافه کرد: مشاور عالی رهبری در این سفر فضای جنگ را از نزدیک احساس کرد. اگرچه همراهی ایران برای کشورهای منطقه و کشورهای درگیر ازجمله سوریه و لبنان امیدبخش خواهد بود اما نیاز به درک ابعاد این تنش نظامی از زاویه نزدیک در داخل و در میان برخی از مسئولین نیز احساس میشود. ازاینرو شاید علی لاریجانی در بازگشت از این سفر پیامهای مهمی برای داخل داشته باشد.