در گزارش نشریه سیاست خارجی آمریکا آمده است: "جهان در حال عبور از نقطه عطف تاریخی و شاهد تغییرات مهمی است و پیوسته شاهد ظهور مراکز و کانونهای قدرت جدیدی دور از غرب هستیم. ظهور چنین کانونهایی به رقبای اصلی غرب مثل روسیه و چین منحصر نمیشود بلکه کشورهایی که به ظاهر متحد غرب به شمار میروند مثل هند، ترکیه و عربستان هم در این زمره قرار دارند؛ این کشورها نمیخواهند برای همیشه در بند رویکردها و سیاستهای غرب باقی بمانند".
مجله آمریکایی فارین پالیسی در ادامه مینویسد که غرب هنوز ظهور گروه "بریکس" را جدی نگرفته است؛ این گروه در سال 2024 با ورود مصر، اتیوپی، ایران، عربستان و امارات به طور قابل توجهی توسعه یافته است.
در این گزارش تصریح شده است: "غرب باید بفهمد که حقایق جهان تغییر کرده است و شگردها و تاکتیکهایی که تا کنون برای حفظ قدرت و برتری خود به کار میگرفته است مثل تکیه بر چنبره اقتصادی گروه 7 بر جهان دیگر کارآیی ندارد".
فارین پالیسی خاطرنشان کرد که جهان در حال ورود به عصر "غربی زدایی" است و گذشته پر تنش در روابط بین کشورهای غربی و غیر غربی محور رویکردهای تاریخی قرار میگیرند. برای مثال فرانسه عملا نفوذ خود را در آفریقای غربی از دست داده است و مالی و نیجر تلاش میکنند خود را از نفوذ استعمارگرانه این کشور خلاص کنند.
"ویکتور اوربان" نخستوزیر بلغارستان در مارس گذشته گفت دوره سیطره غرب به پایان رسیده و نظام جهانی جدیدی در حال شکلگیری است.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه نیز بارها از نظام جهانی کنونی مبتنی بر اصول و ارزش های غربی انتقاد کرده است.
وی خاطرنشان کرده است که اصول و ارزشهای مد نظر غرب هرگز ملموس و مکتوب نبودهاند به همین دلیل کشورهای غربی هر بار بنا بر منافع خود، آن را تغییر داده یا اصول جدیدی را اختراع کردهاند.
پوتین تصریح کرد که نظام جهانی چند قطبی رفته رفته پا میگیرد و نظام جهانی مبتنی بر استعمارگری، به دلیل ماهیت زشتی که دارد، عملا دیگر وجود خارجی ندارد. وی با تأکید بر این حقیقت، ضرورت ایجاد نظام جدید مبتنی بر اقتصاد باز و عدالت برای همه و تأمین منافع همه کشورها را گوشزد کرد.