آیا فعالیت هایی مشابه با حضور گسترده حجاب بانان در مترو، به اخذ مجوز نیاز دارد یا نه؟
چنین برنامه هایی بدون مجوز نمی توانند اجرا شوند، زیرا حضور حجاببانان در مترو نوعی مداخله در امر مدیریت شهری است. بخصوص با توجه به وقایع نیمه دوم سال گذشته می توان عواقب و برخورد هایی را پیش بینی کرد. پ نیاز به هماهنگی با دستگاه ها و نهاد ها و اخذ مجوز رسمی وجود دارد.
باید مشخص باشد که چه نهادی و کدامین ارگان این حرکت را سازماندهی کرده است و این گروه ها مورد حمایت چه بخشی هستند. بدون حامی که نمی توان اینطور پر تعداد، متحد الشکل، با خیال آسوده در جای جای ایستگاه های مترو ایستاد و به مردم تذکر داد. زمینه و حامی این حرکت باید مشخص و شفاف باشد.
مترو مکانی عمومی و زیر مجموعه شهرداری است، هر حرکتی در این فضا نیاز به اخذ مجوز از شهرداری و شورای شهر دارد. باید گروه و یا یگان ارسال کننده این افراد مشخص باشد، اگر خدای ناکرده برخوردی اتفاق افتاد و مساله ای به وجود آمد، چه کسی این حرکت را گردن می گیرد؟!
آیا تا به حال موارد مشابهی در مترو اجرا شده است؟ آیا در اجرای سایر برنامه های فرهنگی و اجتماعی در فضای مترو، مجوزی از شهرداری و شورای شهر اخذ شده است؟
ان طور که من به یاد دارم چنین حرکتی وجود نداشت و این مورد بی سابقه است. کار حجاب بان ها در داخل ایستگاه های مترو شبیه به ماموریت گشت ارشاد است که قبلا بیرون از ایستگاه ها می ایستادند و این بار پیشرفت کرده اند و وارد فضای مترو شده اند!
ایستگاه های مترو متعلق به سازمان قطار شهری است. مترو زیر نظر شهرداری کار می کند. داخل این مجموعه انتظاماتی وجود دارد که به مسائل مختلف رسیدگی می کند. تا اینجا حضور حجاب بان در داخل ایستگاه های مترو سابقه نداشت.
یکی از مسائل و مشکلات انتظامات، دستفروش های مترو بود که می توان به آن ها را خود جوش و مردمی دانست، که مسئولین مترو سعی کردند دستفروش ها را ساماندهی کنند تا موجب آزار و اذیت مسافران و بی نظمی در ایستگاه ها و واگن های مترو نشود.
امروز مجموعه مترو و شهرداری تهران باید در قبال حرکت انجام شده پاسخگو باشند. اگر هر گروهی بخواهد نیروهای خود را با لباس های متحد الشکل سازماندهی کند و برای مقابله با امری فرهنگی یا اجتماعی به سطح شهر بفرستد، سپس اعلام شود ما نیروهای خود جوش هستیم که سنگ روی سنگ بند نمی شود!
شنیده ها از وجود فیلم بردار در میان این گروهها حکایت می کند. این گروه سازماندهی شده است و باید نهادی در مورد آن ها قبول مسئولیت کند.
اگر شهرداری چشم اش را بر این حرکت ببندد، از زیر بار مسئولیت اش شانه خالی کرده است. بخصوص که حضور این تیم ها در مترو می تواند عواقبی داشته باشد. آن زمان چه کسی مسئولیت آن ها را خواهد پذیرفت؟!
مسئولین از جمله وزیر کشور این حرکت را مردمی اعلام کرده است، ولی مشاهدات میدانی نشان می دهد این حرکت ساماندهی شده است. چنین برنامه پر ابهامی در صورت ادامه چه تاثیری خواهند داشت؟ آیا پروژه حجاب بانان مترو می تواند در وضعیت حجاب جامعه اصلاحی بوجود بیاورد یا خیر؟
امر به معروف و نهی از منکر به شکل سنتی از قدیم در جامعه رواج داشت و امروز هم رواج دارد. پروژه حجاب بان های مترو، امر به معروف به شکل خود جوش و مردمی نیست. امر به معروف در سطح جامعه هر روز با آدم هایی با شکل و شمایلی متفاوت و به واقع مردمی انجام می شود و صدا و ادعا ندارد.
وقتی افرادی به کسانی که در سطح شهر آلودگی هایی ایجاد می کنند، یا سد معبر کرده اند، تذکر می دهند امر به معروف و نهی از منکر اجرا می شود. لحن و رفتار این شهروندان مسئول برای مردم شهر آشنا است.
حجاب بان ها از این قشر نیستند ظاهر آن ها نشان می دهد. مورد حمایت هستند. در مقابل مسئولیت آن ها پذیرفته نمی شود و می شنویم که این حرکت مردمی است. این وضعیت هرج و مرج ایجاد می کند. آیا معلمین هم می توانند به طور خودجوش اعتراض خود به وضعیت حقوق شان را به محیط مترو ببرند؟!
عوام فرض کردن مردم نتیجه خوبی ندارد. با چنین روش هایی نمی توان تقید به حجاب را در سطح جامعه بالا برد. حجاب امری فرهنگی و مذهبی است و باید از در آموزش وارد شد نه برخورد و جریمه.
پروژه حجاب بان ها چیزی شبیه به پروژه شکست خورده گشت ارشاد است با این تفاوت که این بار مسئولیت اش را گردن نمی گیرند. اگر اتفاق ناگواری رخ بدهد، مردم مسئول شناخته خواهند شد؟!