ستاره صبح-
حسن قالیباف اصل با ارسال نامهای خطاب به وزیر اقتصاد از ریاست سازمان بورس و عضویت در هیئتمدیره آن استعفا داده است. افت شدید شاخص بورس باعث زیان بسیاری از سرمایهگذاران خردشده و تجمعات اعتراضی آنها را در پی داشته است. گفتنی است به علت نوسانات شدید شاخص بورس، ظرف روزهای گذشته شماری از معترضان در برابر سازمان بورس تجمع کردهاند. معترضان خواستار رسیدگی به وضعیت این بازار و همچنین محاکمه متخلفان شدهاند. سایت «عصر ایران» با انتشار گزارشی به برخی از تجمعات اعتراضی روزهای اخیر در برابر سازمان بورس اشارهکرده و ازجمله چنین نوشته است: «بورس روزهای نگرانکنندهای را پشت سر میگذارد و سرمایه سهامدارانی که با تبلیغ و توصیههای گاهوبیگاه دولتمردان وارد بازار سرمایه شدهاند، در حال آب شدن است». در این گزارش از عدم پشتیبانی دولت از سرمایهگذاران و عدمحمایت از بازار سرمایه انتقاد شده است.
بازارهای جهانی
دراینارتباط ستاره صبح به سراغ همایون دارابی، تحلیلگر بازار سرمایه رفت تا نظر او را پیرامون وضعیت کنونی بازار جویا شود. دارابی در این گفتوگو با تأکید بر اینکه بورس از ابتدای این هفته تحت تأثیر چند عامل با ریزش مواجه شد، خاطرنشان کرد: «مهمترین پارامتر در بازار، نگرانی از وضعیت دلار بود و اینکه ممکن است قیمت دلار بر اساس صحبتهای رئیسجمهور و رئیسکل بانک مرکزی با کاهش مواجه شود. متأسفانه بازارهای جهانی در آخر هفته میلادی روی خوشی نشان ندادند و باعث شد که قیمت نفت و فلزات کاهش پیدا کند. بحث قرنطینه جدیدی که در چین به وجود آمده و احتمال شیوع مجدد ویروس کرونا در چین باعث شده که بازار مواد خام تحتفشار قرار بگیرد. در آمریکا هم شاهد بالا رفتن فعالیتهای نفتی بودیم و همه این موارد باعث شد که قیمت نفت و پسازآن فلزات کاهش یابد. درنهایت تقابل کاهش قیمت دلار و کاهش قیمت مواد خام در بازارهای جهانی باعث شد بازار با کاهش شدید نمادهای بزرگ شاخص ساز مواجه شود.»
کاهش نمادها
دارابی در ادامه به تشریح وضعیت بازار سرمایه در طول هفته پرداخت و تأکید کرد: «اکثر نمادها منفی بودند، بازار صف فروش بود و انگیزه چندانی وجود نداشت و شاخص نزدیک به ۴۲ هزار و ۲۵۴ واحد افت کرد و یکی از سنگینترین افتها معادل ۳٫۴۴ درصد شاهد بودیم. هرچند بازار طبیعتاً بعد از افتهای شدید رو به تعادل میگذارد؛ اما امیدواریم مجموعه اقدامات بهگونهای جلو برود که بتواند هیجان شدید حاکم بر معامله گران را مهار و معامله گران را از این ترس به وجود آمده خالی کند». او همچنین یادآور شد: «اکثر نمادهای بازار با کاهش شدید مواجه بودند و شاخص هموزن هم نزدیک به ۲٫۱۷ درصد منفی بود؛ یعنی کاملاً یک روز کاهشی شدید را تجربه کردیم».
تعادل در بازار
دارابی در ادامه تصریح کرد: «باوجود افتهای سنگینی که طی روزهای متوالی رخداده، به تعادل بازار فکر میکنیم تا به بازگشت بازار. امیدواریم بازار بتواند به تعادل برسد. بعدازاینکه به تعادل رسید، شاید آنگاه بحث در مورد بازگشت معنا پیدا کند؛ اما در حال حاضر بحث اساسی این است که بازار بتواند زودتر به تعادل برسد و عواملی که باعث عدم تعادل میشود، رفع شود». این تحلیلگر بازار سرمایه در پایان پیشبینی کرد: «چشمانداز بازار سرمایه تا پایان امسال رشد بسیار جزئی و اندک است؛ اما مهمترین و بهترین زمینه سرمایهگذاری برای جلوگیری از کاهش ارزش ریال یا دستیابی به سودهای مناسبتر نسبت به سایر بازارها کماکان بورس است.»