رئیس اتحادیه نانوایان سنگک اعلام کرد: فروش نان سنگک زیر 5 هزار تومان توجیه اقتصادی ندارد، نانوایانی که نان سنگک 3 هزار تومان میفروشند یا در وزن دستکاری میکنند یا نانوا صاحبملک است؛ اما واقعیت این است که نرخ 3 هزار تومان با این تورم نمیتواند هزینههای نانوایان را جبران کند. محمد سلیمانی در گفتوگو با ایلنا، نرخ منطقی نان سنگک در فروشهای اینترنتی را 25 هزار تومان دانست و افزود: خریداران نان در فروشگاههای اینترنتی با میل و رغبت خود نان با نرخهای مختلف را انتخاب میکنند. یک قیمت نان در فروشگاههای اینترنتی بین 10 تا 35 هزار تومان است؛ و هزینه پیک، 9 درصد ارزش افزوده و ... برای خرید نان در نظر گرفتهشده است.
عدم پرداخت کمکهزینه دولت به نانوایان
این فعال صنفی 12 تا 13 درصد نرخ آرد را در تعیین قیمت نان مؤثر دانست و تصریح کرد: در جلساتی کارگروه آرد و نان، موضوع نرخ نامه جدید برای نانوایان مطرح و مقرر شد که در سال جدید به ما نرخ بدهند. اگر قرار باشد درنهایت به ما نرخ جدید مطابق با آنالیز اتحادیه به نانوایان ندهند و بخواهند 15 تا 30 درصد کمکهزینه تولید به نانوا پرداخت کنند و نان همچنان با همان 3 هزار تومان فروخته شود بهتر است که اعمال نشود. بازار تهران به قیمت 5 هزار تومان در نان سنگک رسیده است و دیگر نانواها به فروش نان 3 هزارتومانی رضایت نمیدهند. تجربه نشان داده که دولت در پرداخت مابهالتفاوت به نانوایان تعلل میکنند و مطالبات را پرداخت نمیکند. به گفته رئیس اتحادیه نانوایان سنگک؛ سال گذشته دولت مقرر کرد که 80 درصد کمکهزینه به نانوایان پرداخت کند که متأسفانه این مبلغ پرداخت نشد.
افزایش هزینههای نانوایی
سلیمانی با تأکید بر اعمال فروش نان سنگک با آنالیز قیمتی اتحادیه، گفت: هزینه تولید نان سنگک که همه مراحل آن با دست انجام میشود بالاست، حداقل باید در یک واحد سنگکی 4 تا 5 نیروی کار مشغول به کار شوند (اگر 14 ساعت آن نانوایی کار میکند)؛ در 2 سال اخیر حدود 80 درصد دستمزد کارگران افزایش پیداکرده است نانوایی که روزانه 8 و نیم کیسه آرد مصرف و در طول روز هزار نان بپزد اگر قرار باشد هر نان را 3 هزار تومان بفروشد درآمد روزانهاش 3 میلیون تومان میشود این در حالی است که هزینه دستمزد روزانه کارگران یک نانوایی سنگکی 2 میلیون و 250 هزار تومان است. همچنین باید هزینه تهیه صبحانه، ناهار و شام برای کارگران را به هزینه یک واحد نان سنگکی اضافه کرد. وی با اشاره به هزینههای نانوایان سنگکی گفت: پلاستیک نان لواش هزار تومان است اما پلاستیک نان سنگک مقاومتر است؛ قیمت یک کیلو پلاستیک نان سنگک سال گذشته 30 هزار تومان بود اما امسال نرخ آن کیلویی 60 هزار تومان شده است، بنابراین فروش هزار تومان پلاستیک نان سنگک برای نانوایان صرفه اقتصادی ندارد. همچنین یک نانوا سنگکی در طول ماه 9 تا 10 کیسه خمیرمایه استفاده میکند؛ حداقل 3 کیسه با نرخ دولتی خمیرمایه به نانوایان داده میشود و بقیه نیازش را باید از بازار آزاد تهیه کند. قیمت یک کیسه خمیرمایه در بازار آزاد یکمیلیون 300 هزار تومان است و قیمت سایر اقلام مصرفی در نانوایان نیز افزایش پیداکرده است؛ کنجد کیلویی 140 تا 150 هزار تومان و سیاهدانه 250 هزار تومان شده است.
تجمع نانوایان مقابل مجلس
وی بابیان اینکه نرخ نباید بهگونهای باشد که نانوایان سرکوب شوند، ادامه داد: نانوایان در روز استیضاح وزیر صمت روبهروی مجلس تجمع و مطالبات خود را بیان کردند؛ من بهعنوان رئیس اتحادیه تلاش زیادی میکنم که مانع تجمع نانوایان شویم و با وعده دریافت نرخ نامه جدید آنها را متقاعد میکنم که به کار ادامه بدهند.