علی بیگدلی، تحلیلگر مسائل داخلی و بین الملل
توافق ایران و عربستان با پایان دادن به خصومتی نسبتا طولانی به تنش های بین دو کشور در منطقه پایان داد و نشان داد دوران دیپلماسی منطقه ای آغاز شده است.
ترک مخاصمه و تبدیل خصومت چند ساله به روابطی بر پایه خرد و آغاز رقابت های تعریف شده میان دو کشور مهم منطقه، اتفاق با ارزشی بود.
اما همین توافق نشان داد تا زمانی که توافقی بزرگتر و مهمتر در مورد پرونده هسته ای حاصل نشود، نه تنها توافق با عربستان، بلکه توافقات با روسیه و چین هم برای کشور خروجی قابل توجهی نخواهد داشت.
لازمه ایجاد رونق اقتصادی در کشور برقراری رابطه سیاسی و سپس روابط اقتصادی با کشورهای غربی است که بدون احیای برجام نمی توان به مواهب توافقات و تفاهم های منطقه ای و قرامنطقه ای امید داشت.
برجام نقطه اطمینان جهان به فعالیت های هسته ای ایران است. مساله بعدی پذیرش اف ای تی اف است که بسیاری از مشکلات پیچیده ای که امروز در مناسبات های تجاری داریم از این نقطه منشا می گیرد.
عدم احیای برجام و امضا نشدن اف ای تی اف عملا قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین را با وجود تبلیغات سنگینی که حول این قرارداد شده و می شود، بلااستفاده کرده و می کند.
حاکمیت باید یک بار برای همیشه در مورد رابطه با غرب تصمیم گرفت. پرونده هسته ای ایران ماجرایی 20 ساله دارد که ابعاد زندگی اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و حتی فرهنگی مردم را تحت تاثیر خود قرار داده است.
بعد از چند دهه دولتی به ریاست حسن روحانی روی کار می آید و وزیری به نام جواد ظریف دارد و برای خروج از بن بست، به طور جدی مذاکره را دنبال می کرد و ماجرا به برجام ختم می شود.
شش دور مذاکره در سال پایانی دولت حسن روحانی برای احیای برجام انجام شد در پایان دولت دوازدهم به گفته اعضای 1+5 مذاکرات تا ۸۰٪ پیشرفت کرده بود و احیای توافق به ایران وابسته بود که متاسفانه نگاه های جناحی جریان اصولگرا و حمایت از این جریان فرصت بزرگ احیای برجام را از کشور گرفت.
عملکرد تیم مذاکره کننده برجام در دولت سیزدهم به ریاست آقای باقری کنی ۸۰٪ پیشرفت تیم جواد ظریف را از بین برد. نگاهی که در تیم جدید و آقای باقری کنی نسبت به برجام و نسبت به گفت و گوها وجود داشت، احتمال شکست را پیش بینی کرده بود.
دستورالعمل مذاکرات احیای برجام از بین رفتن پیشرفت ۸۰٪ مذاکرات در تیم مذاکره کننده دولت حسن روحانی را هدف گرفته بود.روحانی در آخرین اظهار نظر گفته همه چیز برای احیای برجام آماده بود
عدم احیای برجام در یک سال گذشته فرصت های زیادی را از ایران گرفت. ناتوانی در همکاری های اقتصادی با کشورهای دوست و هم پیمان مورد اشاره قرار گرفت. ایران به دلیل تحریم ها نتوانست از فرصت هایی که بعد از بحران اوکراین ایجاد شده بود بهره برداری کند.
موضوع بسیار مهمی که در ردیف منافع ملی تعریف می شود تصمیم گیری جناحی و سیاسی قرار گرفت و کشور از مواهب احیای برجام و رفع تحریم ها بی بهره ماند و مردم به زحمت افتادند.