پادرمیانی چین
در اولین سالگرد تهاجم روسیه به اوکراین، چین، متحد مسکو از هر دو طرف خواست تا با کاهش تنش تدریجی موافقت کنند. چین نسبت به استفاده از سلاح هستهای هشدار داد و گفت که این درگیری به نفع هیچ کس نیست.در این طرح، چین از محکوم کردن متحد خود یا از به کار بردن عنوان «تهاجم» برای مداخله مسکو در کشور همسایهاش خودداری کرده است. پکن همچنین از تحریمهای غرب علیه روسیه انتقاد کرده است.در این طرح که توسط وزارت امور خارجه چین منتشر شده، آمده است: «همه طرفها باید منطقی رفتار کنند و خویشتندار باشند، از شعلهور کردن آتش و تشدید تنش اجتناب کنند و از وخامت بیشتر یا حتی خارج از کنترل شدن بحران جلوگیری به عمل آورند.»
با اینکه در ابتدا یکی از مشاوران ارشد رییس جمهوری اوکراین گفت که «هر طرحی برای پایان دادن به این جنگ باید شامل عقب نشینی نیروهای روس به مرزهای زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ باشد» اما خود زلنسکی در کنفرانس خبری به مناسبت اولین سالگرد شروع جنگ، لحن پذیراتری نسبت به این طرح صلح از خود نشان داد.در مقابل هم روسیه از طرح چین قدردانی کرد و گفت آماده است تا از طریق ابزارهای سیاسی و دیپلماتیک به اهداف خود دست یابد.
واکنش ناتو به طرح چین
از طرف دیگر، این پیشنهاد برای ناتو هم اهمیت زیادی نداشت. ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو به خبرنگاران گفت که «چین اعتبار زیادی ندارد، چرا که نتوانسته تهاجم غیرقانونی به اوکراین را محکوم کند.»لوئیز ایناسیو لولا دا سیلوا، رییس جمهوری جدید برزیل هم بر ضرورت دستیابی به توافق صلح با میانجیگری خارجیها تاکید کرد. آقای داسیلوا در توییتر خود نوشت: «ضروری است که گروهی از کشورهایی که درگیر این جنگ نیستند، مسئولیت رهبری مذاکرات برای برقراری مجدد صلح را برعهده بگیرند.»
آمادگی زلنسکی برای دیدار با شی
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین برای سفر به چین و دیدار با شی جین پینگ، شریک و متحد نزدیک ولادیمیر پوتین اعلام آمادگی کرد.زلنسکی در حالی قصد دارد با همتای چینی خود ملاقات کند که پکن روز جمعه از یک طرح پیشنهادی ۱۲ مادهای برای حل و فصل مناقشه جاری در اوکراین رونمایی کرد.در این سند که همزمان با سالگرد تهاجم نظامی روسیه به اوکرین از سوی وزارت خارجه چین منتشر شد از دو طرف مناقشه خواسته شده است که ضمن توقف درگیریها و پرهیز از هرگونه توسل به استفاده از سلاح هستهای، مذاکرات صلح را از سر گیرند.
مفاد طرح صلح
چین همچنین از هر دو کشور میخواهد «قوانین بینالمللی بشردوستانه را رعایت کنند و از حمله به غیرنظامیان یا ساختمانهای غیرنظامی بپرهیزند.»این طرح پیشنهادی به رغم آنکه به دلیل محکوم نکردن تهاجم نظامی روسیه و در برنداشتن خواست اصلی کییف مبنی بر خروج کلیه نیروهای اشغالگر از خاک اوکراین با انتقادهایی از سوی ناتو، اتحادیه اروپا و ایالات متحده همراه شد اما در مجموع از سوی سازمان ملل متحد مورد استقبال قرار گرفت.تردیدهای پیشین آمریکا و اروپا اما حتی قبل از پیشنهاد صلح ۱۲ مادهای پکن نشان میداد که در بسیاری از پایتختهای غربی، چین به عنوان یک میانجی بیطرف در مناقشهای که دهها هزار نفر کشته و میلیونها آواره به جا گذاشته، شناخته نمیشود.با اینحال کییف به شکلی محتاطانه به طرح پیشنهادی روسیه روی خوش نشان داده و اعلام کرده است که آماده بررسی بخشهایی از این طرح است.ولودیمیر زلنسکی در همین راستا اعلام کرده که در نظر دارد به زودی با رئیس جمهوری چین ملاقات و در خصوص این طرح پیشنهادی با وی گفتگو کند. رئیس جمهوری اوکراین، همکاری با پکن برای حل و فصل مناقشه را «ضروری» دانسته و گفته است که به نظر میآید در این طرح به تمامیت ارضی و آنچه به امنیت کشورش مربوط میشود احترام گذاشته شده است.زلنسکی جمعه شب در جریان کنفرانس خبری اعلام کرد که قصد دارد با شی جین پینگ، همتای چینی خود ملاقات کند.وی در این خصوص تصریح کرد: «این تصمیم برای امنیت جهانی مهم خواهد بود. چین به تمامیت ارضی ما احترام می گذارد و باید هر آنچه که لازم است را انجام دهد تا اطمینان حاصل شود روسیه از خاک اوکراین خارج می شود.»رئیس جمهوری اوکراین در ادامه ابراز امیدواری کرد که چین به روسیه تسلیحات ارسال نکند زیرا این موضوع از دید وی بسیار مهم است.»
تصویب دهمین بسته تحریمی در اتحادیه اروپا
گفتنی است که اتحادیه اروپا عصر جمعه همزمان با سالگرد تهاجم نظامی روسیه به اوکراین مجموعه جدیدی از تحریم ها را به منظور ضربه زدن به اقتصاد روسیه تصویب کرد.دهمین بسته تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه شامل محدودیتهای سختگیرانهتر بر سر راه صادرات فناوری و کالاهای با کارکرد دوگانه و اقداماتی هدفمند برضد افراد و نهادهای حامی جنگ میشود.
مجله آلمانی اشپیگل:
چین تا ماه آوریل ۱۰۰ پهپاد به روسیه تحویل می دهد
مجله آلمانی اشپیگل روز پنجشنبه با استناد به مدارکی که به دستش رسیده گزارش داد که «روسیه در حال مذاکره با یک شرکت چینی برای خرید ۱۰۰ پهپاد برای ماه آوریل است.» ایالات متحده و اتحادیه اروپا پیش از این در بیانیههایی به چین هشدار دادند فروش سلاح به روسیه عواقب سختی برای آنها خواهد داشت. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه به پکن هشدارداد که «صادرات سلاح چین به روسیه خط قرمز» این اتحادیه است. روسیه که تحت تحریم های شدید غرب خصوصا پس از حمله یکسال گذشته به اوکراین قرارگرفته، تاکنون تنها از ایران و کره شمالی سلاح دریافت کرده است. با این حال چینی ها همواره تحویل سلاح به روسیه را انکارکرده اند. به گفته مجله اشپیگل شرکت چینی «جیان بینگو» برای تحویل ۱۰۰ پهپاد به روسیه آماده می شود. این پهپادها هر یک توان حمل کلاهک انفجاری بین ۳۰ تا ۵۰ کیلوگرمی را دارند. اشپیگل در گزارش مفصل نوشته است که پهپادهای این شرکت چینی شباهت زیادی به پهپادهای ایرانی شاهد-۱۳۶ دارد. این شرکت در سال ۲۰۱۷ توسط ما جینگدونگ، فارغالتحصیل دانشگاه پلیتکنیک چین تأسیس شد. این شرکت از سال ۲۰۱۸ با صندوق سرمایه گذاری فناوریهای پیشرفته نظامی چین همکاری می کند. مستنداتی وجود دارند که نشان می دهد این شرکت پهپادهای نظامی را در استان سین کیانگ در غرب چین آزمایش کرده است.