به نظر شما سفر وزیر امور خارجه عمان در شرایط فعلی چگونه ارزیابی می شود؟
سفر وزیر خارجه عمان ارتباط مستقیم با صدور قطعنامه علیه ایران ندارد.این دیدار در چارچوب روابط دو جانبه ایران و عمان و همچین روابط ایران و آمریکا تعریف می شود.معمولا مسقط یک واسطه بین تهران-واشنگتن است.علاوه بر آن در جریان این سفر موضوع حمله به نفتکش متعلق به یک سرمایه دار اسرائیلی نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. البته در اخبار رسمی چیزی درباره این مسئله منتشر نشده است اما منشا این حمله برای دولت عمان مهم است.به نظر بنده سفر وزیر خارجه عمان به تهران بدون دلیل نبوده به خصوص که این سفر از پیش اعلام نشده بود.البوسعیدی یک روز پس از روز ملی عمان به تهران آمده که هم بر روابط دو جانبه تاکید کند و هم نگرانی خود را راجب حمله به کشتی اسرائیلی ابراز کند و البته ممکن است پیامی را از طرف آمریکایی آورده باشد که خبری از آن در دسترس نیست. عمان در بین کشورهای عربی حوزه خلیج فارس نزدیکترین روابط را با ایران دارد به همین دلیل ایران برخی از سرمایه های بلوکه شده خود را پس از آزادی به مسقط منتقل کرد.در حقیقت روند اعتماد دو جانبه بین تهران-مسقط باعث گسترش روابط بین دو کشور شده است.اما به هر حال مشکلاتی به صورت مقطعی بین دو کشور به وجود آمده که یکی از آن موارد حمله به کشتی اسرائیلی است.
به نظر شما با توجه به وقایع اخیر می توان این تصور را داشت که وزیر خارجه عمان یک میانجی برای از سر گیری مذاکرات برجام باشد؟
عمان نمی تواند نقش میانجی را در از سرگیری مذاکرات برجام ایفا کند.نقش عمان در روابط بین تهران و آمریکا خلاصه می شود.مسقط تاثیر خوبی در روند تحولات هسته ای در سال 91 در مذاکرات علی اصغر خاجی معاون وزیر خارجه وقت ایران با ویلیام برنز داشت که در آن زمان معاون وزیر خارجه آمریکا و امروز رئیس سازمان سیا است.مذاکره این دو معاون وزیر خارجه در مسقط باعث توافقی مهم شد که به واسطه آن آمریکا پذیرفت که غنی سازی ایران به شرطی که محدود باشد ادامه پیدا کند.عمان پیش از این کمک های موثری در تبادل زندانی بین ایران و آمریکا داشته است.بنابراین عمان می تواند بین ایران و آمریکا واسطه شود اما از جایگاهی برخوردار نیست که بتواند برای برجام کاری انجام دهد.
به نظر شما صدور قطعنامه علیه ایران چه معنایی دارد و به چه دلیل صادر شده است؟
وزیر خارجه ایران در واکنش به قطعنامه شورای حکام گفته است که اقدام متقابل انجام می دهیم.این سخن وزیر خارجه جای تعجب دارد.زیرا آژانس یک سازمان بین المللی است و به هر دلیلی علیه ایران قطعنامه صادر کرده،حال اقدام متقابل در برابر یک نهاد بین المللی چه معنایی می تواند داشته باشد؟آیا منظور امیر عبداللهیان این است که تعهدات ایران به آژانس کاهش یابد؟یا فعالیت های هسته ای تهران افزایش یابد؟این اقدامات پیش از این هم انجام شده بود. از سال 99 که اولین قطعنامه بعد از برجام علیه ایران صادر شد این اقدامات انجام شده بود.این قطعنامه ها ربطی به اغتشاشات نداشته زیرا در زمان صدورش اتفاقی در کشور رخ نداده بود.به نظر بنده طرح اینگونه مباحث انحرافی است.دغدغه آژانس سوالاتی از ایران است درباره آلودگی 3سایت هسته ای در چارچوب ان پی تی.البته ایران معتقد است که پاسخ این سوالات را داده و منشا آلودگی خارجی بوده است زیرا اگر ایران اقدامی کرده بود که اجازه بازرسی به آژانس از تاسیسات هسته ای را نمی داد. این موضوعات در چارچوب گفتگو و تعامل با آژانس قابل حل است.اما اگر ایران رویکرد تقابل را با آژانس در پیش بگیرد بهانه به دست برخی کشورهای غربی می دهد که بیشتر به ایران فشار آورند و از این مسئله علیه جمهوری اسلامی سو استفاده کنند.تهران باید جلوی اینگونه بهانه ها را بگیرد و از طریق گفتگوی مستقیم با آژانس مشکلات و شبهات را حل کند.
به نظر شما در صورتی که سومین قطعنامه علیه ایران در سال جاری مصادر شود چه عواقبی برای ایران خواهد داشت؟
بنده به عنوان یک پژوهشگر که در این زمینه چندین سال کار کرده ام عرض می کنم تاریخ در حال تکرار است.پس از سال 84 همینگونه قطعنامه ها علیه ایران صادر شد که دولت احمدی نژاد در واکنش به آنها می گفت این قطعنامه ها کاغذ پاره هستند.درحالی که این قطعنامه ها حداقل تاثیری که دارد این است که ادعاهای نامشروع طرف مقابل را مستند می کند. وقتی ادعاهای بی ربط علیه ایران مطرح می شود و بعد از آن قطعنامه صادر می شود در واقع مستند سازی آن ادعا ها است حتی در صورتی که ایران آنها را قبول نداشته باشد.. در دنیای امروز آن کسی که علیه اش قطعنامه صادر می شود مشکل پیدا می کند نه کسی دروغ ساخته و اتهام زده است.بنابراین ایران باید جلوی صدور قطعنامه را بگیرد زیرا در این صورت پرونده ایران به شورای امنیت خواهد رفت.مکانیسم ماشه می تواند به استناد این قطعنامه ها علیه ایران فعال شود. اگر ایران بتواند موضوع قطعنامه را از طریق گفتگو با آژانس حل کند جلوی صدور قطعنامه در بهمن و یا اسفند ماه سال جاری گرفته خواهد شد.اما در غیر این صورت پرونده ایران به شورای امنیت می رود.بکارگیری مکانیزم ماشه به این معنا است که 6قطعنامه فصل هفتم مجدد بازخواهد گشت و اثر حقوقی خود را بار خواهد کرد.