به نظر شما اگر نتانیاهو موفق به تشکیل دولت در اسرائیل شود رویکرد تل آویو نسبت به ایران چه تغییر خواهد کرد؟
نتانیاهو از حزب لیکود است و لیکود از جریان افراطی مذهبی است و علاوه بر افراطی گری رویکرد های نژاد پرستی هم دارد.این حزب همانطور که در گذشته نشان داده در قبال تحولات منطقه همواره رویکرد تندی داشته است.
نتانیاهو گروهی خشن و ضد ایرانی را رهبری می کند که ۱۳سال نخست وزیری او در اسرائیل هم این ادعا را اثبات می کند.این گروه در اسرائیل مجدد مورد استقبال قرار گرفته و پیروزی اش قطعا به ضرر ایران تمام خواهد شد.
به نظر شما رویکرد نتانیاهو درقبال جنگ اوکراین چه خواهد بود؟
نتانیاهو با پوتین روابط نزدیکی دارد.هردو افراطی و محافظه کار هستند.آخرین سفری که نتانیاهو به همراه همسرش به مسکو رفت پوتین تا دم در کاخ کرملین با دست گل از آنها استقبال کرد.حدود ۲۰درصد جمعیت اسرائیل روسی هستند. کانون های یهودی زیادی در روسیه فعالیت می کنند.با توجه به اینکه اسرائیل تا کنون موضع شفافی در قبال اوکراین نداشته پیش بینی می شود با روی کار آمدن نتانیاهو گرایش اسرائیل به روسیه افزایش یابد.
تحولات اخیر کشورهای غربی را علیه ایرانی چگونه ارزیابی می کنید؟
فشارهای داخلی با فشارهای خارجی در حال عجین شدن است.این امر دولت را در شرایط دشواری قرار می دهد.دولت نمیتواند سیاست خارجی و هجمه علیه ایران در خارج از کشور را کنترل کند.
بنده از چندین ماه پیش در مصاحبه ها تاکید کرده ام اگر ایران میخواهد از زیر بار فشار های داخلی و خارجی رها شود باید در شیوه سیاست خارجی خود بازبینی انجام دهد.مشکل اصلی نوع نگاه در مسائل سیاست خارجی در حوزه خاورمیانه است.تحولات اخیر نشان می دهد فشارها علیه ایران هر روز رو به افزایش است.
البته اروپا و امریکا هنوز به این نتیجه نرسیده اند که پنجره مذاکرات را به صورت رسمی رو به ایران ببندند.آمریکا نمیتواند تنش دیگری علاوه بر اوکراین و چین را مدیریت کند.اگر هر سه موضوع در کنارهم اتفاق بیفتند برای امریکا شرایط سخت خواهد بود.این می تواند یک مثلث بحران زا برای واشنگتن باشد.
دولت باید فضای داخلی و خارجی را آرام کند.اگر بخواهیم سیاست های قبلی را ادامه دهیم به جایی نخواهیم رسید.
به نظر شما می توان پیش بینی کرد که ایران به ذیل فصل هفتم شورای امنیت برگردد؟
برای بازگشت به فصل هفتم باید یکی از اعضای مذاکره کننده برجام مکانیسم ماشه را علیه ایران فعال کند.
بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ ایران تا سال ۲۰۲۳ حق خرید و فروش اسلحه ندارد.البته ایران ادعا می کند مفاد این قطعنامه تا سال ۲۰۱۸ بوده است.این اختلاف اکنون وجود دارد.ادعای ارسال تجهیزات نظامی به روسیه نیز هنوز اثبات نشده است.
بعد از انتخابات میان دوره ای امریکا امکان از سر گیری مذاکرات وجود دارد.
طرف غربی می داند اگر مذاکرات به شکست بخورد ایران به سمت غنی سازی بیشتر خواهد رفت و این شرایط را برای اسرائیل سخت می کند.این مسئله می تواند منطقه را به آتش بکشد. پرونده ایران در شورای حقوق بشر به دلیل اتفاقات اخیر مطرح شده است.امکان صدور قطعنامه وجود دارد و امکان اخراج ایران از کمیسیون زنان در سازمان ملل وجود خواهد داشت.به طور کل ایران در شرایط مطلوبی قرار ندارد.