هیئت تحریریه- میز خبر
18 اوت 2022
تارنمای کاردل
برگردان علیاصغر شهدی
[email protected]
طبق گزارشها، مفاد قرارداد جدید شامل حدود 20 ضمانت برای جلوگیری از خروج مجدد ایالاتمتحده از این توافق است.
درحالیکه واشنگتن در حال بررسی متن نهایی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مورد تأیید ایران و اتحادیه اروپا است، جزئیاتی در مورد مفاد این توافق آشکار شده است که شامل تضمینهایی در برابر تلاشهای آینده آمریکا برای کنار گذاشتن این توافق میشود.
شروط جدید که شامل کاهش جامع تحریمها برای جمهوری اسلامی میشود، همچنین به ایران اجازه میدهد تا برنامه غنیسازی خود را سریعتر از قبل احیا کند تا آمریکا را از خروج از برجام بازدارد.
سکوهای سانتریفیوژها از بین نمیروند و تنها اتصالات و برق آنها جمعآوری میشود که قابلیت بازسازی ما را به کمتر از یک سال میرساند و بهنوعی تضمین میکند. قرارداد جدید نسبت به سند اصلی 2015 برای ایران مطلوبتر است. در حال حاضر توپ در زمین واشنگتن است تا شرایط نهایی را امضا کند که ایران اوایل هفته گذشته تأیید کرد.
این منبع به نشریه کاردل گفت که 21 تضمین برای کاهش نگرانیهای ایران در توافقنامه درج شده است. در صورت موافقت واشنگتن با این توافق نهایی، اجرای آن طی مراحلی انجام خواهد شد که اولین مرحله آن امضای توافقنامه توسط همه وزرای امور خارجه درگیر در پایتخت اتریش خواهد بود. در همان روز اول، ایالاتمتحده سه فرمان اجرایی دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا برای خروج از برجام را لغو خواهد کرد. در مرحله بعد این قرارداد یک فرصت 60 روزه را میطلبد که طی آن ایران با فروش نفت به کشورهای غربی و دسترسی به وجوه منجمد شده خود در خارج از کشور، مشروعیت و عملکرد توافق را آزمایش خواهد کرد.
ازجمله چندین نکته دیگر، ضمانتها شامل بیانیهای از سوی جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا و نامهای رسمی است که باید توسط آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه تهیه شود. این منبع میگوید که این شرایط شامل اجازه دادن به ایران برای ادامه تحقیق و توسعه برای برنامه انرژی هستهای خود به مدت 10 سال و اعلام فروش اورانیوم مازاد این کشور است.
تحریمها علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به قوت خود باقی خواهد ماند، بااینحال، این تحریمها دیگر شامل «شرکتهای شریک» که با گروه نیروهای ویژه وارد معامله میشوند، نخواهد شد. این در راستای گزارشهای هفته گذشته است که ادعا میکرد پیشنویس پیشنهاد نهایی اتحادیه اروپا بر این امر صراحت دارد که اروپاییها و سایر غیر آمریکاییها میتوانند بدون ترس از تحریمهای آمریکا با نهادهای ایرانی که در معاملات با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درگیر هستند، تجارت کنند.
توافق نهایی همچنین درها را برای مذاکرات آتی برای لغو تحریمهای سپاه باز میگذارد. علاوه بر این، اگر آمریکا مجدداً تصمیم به خروج یکجانبه از این توافق بگیرد، سه سال و یک ماه مهلت دارد که طی آن شرکتهای خارجی تحت تأثیر تحریمها قرار نخواهند گرفت. معامله مبادله زندانیان با واشنگتن و آزادسازی وجوه مسدود شده ایران در کره جنوبی جدا از این معامله است.
محمد مرندی، مشاور تیم مذاکرهکننده ایران در وین، پس از ارائه پاسخ خود به پیشنویس پیشنهادی اتحادیه اروپا در دوشنبه گذشته به سیانان گفت: «ما به حصول توافق نزدیکتر از گذشته هستیم و موضوعات باقیمانده نیز برای حل کردن خیلی سخت نیست.»
وی در مصاحبه تلویزیونی خود تأکید کرد: «موضوع اصلی احیای توافق، تضمینهای درخواستی طرف ایرانی است که در صورت تصمیم دولتهای آینده آمریکا برای خروج مجدد، هزینههای وارده به ایران جبران شود.»