چرا سراجالدین حقانی از رهبران طالبان عنوان میکند که آمریکا دیگر دشمن ما نیست؟
حقانی ازجمله افرادی بود که دولت امریکا برای دستگیریاش تلاش فراوانی کرد، تا جایی که برای «سر» او جایزه 10میلیون دلاری گذاشت. بعد از مذاکراتی که در قطر شکل گرفت و طالبان در افغانستان قدرت را به دست گرفت، طالبان متوجه شد که دولت امریکا ۱۰ میلیارد دلار داراییاش را ضبط کرده است لذا برای به دست آوردن این دارایی تلاش میکند و اصرار دارد تا روابطش با واشنگتن را بهبود بخشد.
یک دیپلماسی پنهان به کمک عمران خان و قطر بین طالبان و امریکا شکل گرفت تا واشنگتن داراییهای افغانستان را آزاد کند. کسب منابع اقتصادی یکی از دلایل گشایش حقوق زنان و تحصیل دختران در افغانستان است.
امریکا سه خواسته اصلی از طالبان دارد، در گام اول حکومت خود را فراگیر کنند، در گام دوم رعایت حقوق زنان و سوم کاهش خشونتهای محلی توسط نیروهای طالبان است.
طالبان دیگر برای امریکا یک گروه تروریستی بهحساب نمیآید زیرا این گروه فقط در داخل افغانستان فعالیت میکند. یکی از ویژگیهای طالبان برای امریکا این است که هیچگاه اقدام به صدور تفکرات طالبانی یا اقدامات فرامرزی نکرده است. لذا این نقطه مثبتی برای دولت امریکا است. آنچه طالبان انجام داده در مرزهای افغانستان برای تشکیل یک دولت امارت اسلامی بوده است.
برای مدتی طالبان از طریق عمران خان به چین و روسیه کشیده شد که این خیلی مطلوب امریکا نبود. با سقوط عمران خان توافقات محرمانهای بین نیروهای طالبان و دولت امریکا انجام شده است که نشاندهنده روند مثبت روابط دو کشور است.
نزدیکی طالبان به امریکا افغانستان را از چین، روسیه و ایران دور میکند و دوری از این مثلث امری مطلوب امریکاست. امریکا علاوه بر افغانستان، پاکستان را میخواهد از چین و روسیه جدا کند.
ممکن است در آینده پاکستان به یکقطب علیه ایران تبدیل شود. درگذشته نیز این زمینه چنین موضوعی وجود داشته است. بنابراین عمق نفوذ مواضع کشورهای ایران، چین و روسیه در منطقه کاهش پیدا خواهد کرد.
متأسفانه با توجه به اینکه تحولات گستردهای در منطقه در حال وقوع است جمهوری اسلامی نتوانسته تأثیر خودش را با توجه به سوابق فرهنگی و تاریخی که دارد به نمایش بگذارد. علیرغم اینکه دولت تأکید دارد به دنبال جذب همسایگان است اما هنوز این سیاست موفقیتآمیز نبوده است.