پیام فیض-دبیر گروه سیاسی[email protected]
از نگاه شما مهمترین وقایع سیاسی، اجتماعی و اقتصادی سال 1400 چیست؟
یکی از وقایع مهمی که در سال 1400 اتفاق افتاد یکپارچهسازی قدرت در دست اصولگرایان بود. از اول انقلاب تاکنون جریان محافظهکار هیچ ابایی نداشت که بهصورت علنی اعلام کند که خواهان یکپارچهسازی قدرت است. قوه مقننه و قوه مجریه با کمک نظارت استصوابی توانست قدرت را به دست آورد. البته ریاست آقای اژهای بر قوه قضاییه یکی از اتفاقات خوب سال جاری است. ایشان در اولین گامهای خودش توانست با ارادهای قوی ساختوسازهای غیرقانونی را متوقف کند و برخی ویلاها و سازههایی که در حریم رودخانه و دریاها بودند را با حکم قضایی تخریب کند که انصافاً جای تقدیر دارد؛ اما بحث در قوه مقننه جای نقد بسیار است. مجلس یازدهم با گذشت نزدیک به دو سال از فعالیت خود نشان داده که در حد یک مجلس معمولی هم عمل نکرده است. دغدغه اصولگرایان از پاره کردن برجام تا طرح صیانت نمیتواند کمکی به توده مردم در کشور بکند. برنامههای نمایندگان با خواسته مردم تفاوت دارد. متأسفانه تاکنون قانونی که بهطور ملموس بتواند زخمهای معیشتی مردم را ترمیم کند در مصوبات مجلس تصویب نشده است. بهطور مشخص میتوان گفت مجلس در سال جاری برای معیشت مردم اقدام ملموسی انجام نداد. اگر تا پیش از انتخابات سال 84 عمده مردم دغدغه آزادی و توسعه سیاسی داشتند از سال 96 تمام خواسته مردم در نان خلاصه میشود. متأسفانه سال جاری را با تورم 40 درصدی و افزایش قیمت برخی کالاها مانند برنج داشتیم. سالی را گذراندیم که برنج در آن به کیلویی 100 هزار تومان رسید. اگر قیمت کنونی برنج را با قیمت اسفند سال گذشته مقایسه کنیم درمییابیم که این کالای خوراکی 95 درصد افزایش قیمت داشته است. بسیاری از کالاهای اساسی مانند گوشت و لبنیات در سفره مردم کم شده است. مردم به اندک مواد غذایی مانند نان، تخممرغ، گوشت و مرغ وابسته بودند که قیمت آنها نیز متأسفانه در توان خرید بخش عمده مردم نیست. در لایحه بودجه که برای سال آینده توسط دولت و مجلس اصولگرا تصویب شد به دغدغههای معیشتی مردم پاسخ مناسبی داده نشد و بسیاری از کارشناسان حوزه اقتصاد ابراز نگرانی میکنند که دولت برای سال آینده برنامه مشخصی برای کنترل تورم ندارد.
بسیاری از مردم توقع داشتند تا نوروز امسال توافقنامه برجام امضا شود تا از آلام دردهای اقتصادی مردم کاسته شود، اما آنچه میبینیم این است که ایران با سیاست نگاه به شرق، آینده برجام را در هالهای از ابهام قرار داده است. تقابل پوتین با غرب باعث شده تا ایران آسیب ببیند. روسیه معتقد است ایران غربگرا خطرناکتر از ایران هستهای است. این جمله یعنی ما نمیگذاریم روابط ایران با سایر کشورهای جهان به حالت عادی و طبیعی دربیاید. ایران با کوتاه آمدن در مقابل خواستههای روسیه برجام را زمینگیر کرده است.
با توجه به مباحث برجام و جنگ اوکراین بزرگترین اتفاق سال جاری در حوزه سیاست خارجی را چه میدانید؟
توقع عموم مردم آن بود که در روند احیای برجام تعللی صورت نگیرد. دولت قبل تلاشهای فراوانی کرد تا بتواند با احیای برجام رشد مثبت اقتصادی را از خود به یادگار بگذارد، اما متأسفانه نگذاشتند تا با یک امضا برجام اتفاق بیفتد زیرا میخواستند تا دستاورد آن به نام دولت روحانی تمام نشود. بزرگترین اتفاق در حوزه سیاست خارجی در سال 1400 عدم توفیق تیم مذاکرهکننده و اعتماد به روسیه بود. در روند احیای برجام در مذاکرات وین بهنوعی میتوان گفت آقای اولیانوف بهنوعی عمل میکرد که گویی سخنگوی دستگاه دیپلماسی ما بود. خروجی این اتفاق تعلیق مذاکرات شد. هرچند آمریکا هم بر سر احیای برجام سنگاندازی میکرد، اما سنگاندازی روسیه بیشتر و معنادارتر است.
به نظر شما اولین اقدام دولت در سال آینده باید چه باشد؟
نگاه به حوزه اقتصاد علیالخصوص معیشت مردم باید در اولویت برنامههای دولت قرار گیرد. تیم اقتصادی دولت باید برنامه محور اداره شود و در صورت لزوم ترمیم شود.