تشکیل صف برای خرید ارز چرا؟
مدیرعامل خبرگزاری ایرنا، در توییتر خبری مبنی بر آزاد شدن ۳.۵ میلیارد دلار از داراییهای ایران را منتشر کرد در این توییت مشخص نشده بود که این منابع، مربوط به کدام پول بلوکهشده ایران بوده است. البته رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و کره جنوبی آنچه مدیرعامل ایرنا ادعا کرده بود را تکذیب کرد. گفتنی است که پس از سال 97 تاکنون بازگشت تحریمهای نفتی بعضاً خبری از آزادسازی اموال بلوکهشده ایران منتشر میشد؛ اما خبری از دلار نبود. البته برخی بر این باورند پول بلوکهشده به صورت اسکناس آزادشده و پس از رسیدنش به ایران به بازار میرود و قیمت دلار در بازار آزاد کاهش مییابد.
واکنش همتی به سیاست پولی
عبدالناصر همتی، رئیس پیشین بانک مرکزی در پست اینستاگرامی خود به خرج کردن پولهای بلوکهشده اشاره کرد و نوشت: «خرید ارزهای مسدود شده دولت و صندوق توسعه ملی و پرداخت ریال به دولت درازای آن، برای تأمین هزینههای ضروری کشور بود که منجر به افزایش خالص ذخایر خارجی بانک مرکزی شده است. درنتیجه پول با پشتوانه ارزهای مسدودی و طبق تکلیف قانونی انتشاریافته است». خبر آزادسازی 3 میلیارد و 500 میلیون دلار به جای اعلام توسط وزیر یا رئیسکل بانک مرکزی؛ این خبر را عضو گروه رسانهای رئیسجمهور اعلام کرد. این ترفند رسانهای اثری بر کاهش قیمت دلار نداشت، بلکه تقاضا برای خرید دلار را تشدید کرد.
پولهای مسدود شده ایران در دنیا چقدر است؟
هرچند میزان دقیق پولهای بلوکهشده ایران در خارج ۵۰ تا ۶۰ میلیارد دلار تخمین زده میشود که بیشترین میزان آن در چین است، اما پایگاه خبری آسیا تایمز که یک پایگاه خبری معتبر است درباره پولهای بلوکهشده ایران نوشت: «پول بلوکهشده ایران در سال ۹۹ ایران ۱۰۰ میلیارد دلار بوده است.» البته رقم داراییهای بلوکهشده ایران در کره جنوبی نیز نامعلوم است. تاکنون تلاشهایی که برای آزادسازی اموال بلوکهشده در کره جنوبی و ژاپن صورت گرفت نتیجه نداشته است. گفتنی است افزایش انتشار خبرهای آزادسازی پولهای بلوکه ایران نهتنها نقشی بر قیمت دلار نداشت، بلکه صف جلوی صرافیها را طولانیتر و بیاعتمادی مردم به گروه اقتصادی را بیشتر کرد.
بیاعتنایی بازار به انتشار خبر آزادسازی پولهای بلوکهشده
روزنامه دنياي اقتصاد نوشت: در نخستین روز هفته، دلار رکورد جدیدی را ثبت کرد. روز شنبه، اسکناس آمریکایی توانست ۳۰۰ تومان رشد را به ثبت برساند و به محدوده ۲۸ هزار و ۷۰۰ تومان نفوذ کند. این بیشترین قیمتی بود که دلار از ۱۵ آبان ماه سال ۹۹ تجربه کرده بود. افزایش قیمت دلار در حالی رخ داد که در انتهای هفته اخباری مبنی بر آزادسازی ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار از داراییهای بلوکهشده ایران منتشرشده بود. برخی از فعالان انتظار داشتند که در واکنش به این خبر، اسکناس آمریکایی در ابتدای هفته در مسیر نزولی قرار بگیرد. با این حال، نهتنها چنین اتفاقی رخ نداد، بلکه دلار رکورد جدید افزایشی را به ثبت رساند.
احیای برجام همچنان در ابهام
از سوی دیگر جوسازی پیرامون اظهارات گروسی، فضای بازار ارز را تحت تأثیر قرارداد. به گزارش خبرگزاری فارس، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی مدعی شده آژانس هیچ تماسی با دولت جدید ایران برای گفتوگو درباره برخی مسائل مربوط به برنامه هستهای ایران نداشته است. چنین اخباری موجب شد تا انتظارات مثبت نسبت به مذاکرات هستهای کاهش پیدا کند. معاملهگران احساس میکنند که اظهارات بایدن و گروسی به معنای آن است که رسیدن به یک توافق هستهای کار آسانی نیست. برخی فعالان باور دارند که ریشه رشد قیمت دلار در هفتههای اخیر نیز کاهش سطح امیدواری معاملهگران نسبت به نتایج مذاکرات هستهای بوده است.