استقبال ایرانیها از واکسن
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی گفت: مطالعه در موردپذیرش واکسن کرونا در جامعه شهری و روستایی ایران نشان میدهد که بهطور میانگین ۸۶ درصد شهروندان پذیرش واکسن کرونا دارند و از واکسیناسیون استقبال میکنند. او تصریح کرد: هماکنون ۱۲ درصد شهروندان بهشدت در مقابل تزریق واکسن مقاوم هستند. حمیدرضا خان که بابیان اینکه افرادی که واکسن میزنند، دچار ابتلا به نوع شدید بیماری و مرگ بر اثر کرونانمی شوند، افزود: به عبارتی این شاخصها با تزریق واکسن کرونا کاهش پیدا میکند. به گزارش ایرنا، وی تصریح کرد: نظام سلامت در کشورهایی که واکسیناسیون گسترده انجام دادهاند بار کمتری را متحمل شده است. رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی تأکید کرد: ۷۶ درصد مرگهای کرونایی مربوط به افراد بالای ۷۰ سال است و ۱۲ درصد از این آمار افرادی بوده که تمایل به زدن واکسن نداشتند، تصریح کرد: هماکنون ۱۲ درصد شهروندان بهشدت در مقابل تزریق واکسن مقاوم هستند. خان که ادامه داد: البته جریان مخالف واکسن در تمام دنیا ازجمله ایران وجود دارد و به نظر میرسد رسانهها باید بیشتر در مورد فواید زدن واکسن کرونا اطلاعرسانی صحیح و علمیکنند.
وی همچنین گفت: رسانهها باید اثرات مفید و مؤثر واکسیناسیون را که تاکنون به اثبات رسیده را برای مردم تبیین کنند. هرچند ناشناختههایی در مورد واکسن کرونا وجود دارد اما تاکنون اثرات مثبت آنها به اثبات رسیده است.
سه عامل مهم برای مدیریت کرونا
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در ادامه سه عامل مهم برای مدیریت بیماری کرونا را واکسیناسیون سریع، حمایت مالی و اجتماعی از گروههای آسیبپذیر و کم برخوردار و رعایت توصیههای اجتماعی عنوان کرد. خان که اظهار داشت: این سه عامل باید باهم انجام شود، در غیر این صورت کشور موفق به مدیریت بیماری کرونا نمیشود. وی یادآور شد: توصیههای اجتماعی ازجمله فاصلهگذاری اجتماعی و استفاده از ماسک و شستن دستها و حضور نیافتن در تجمعات و دورهمی ها کماکان باید رعایت شود. نمیتوان به مردم فشار آورد که توصیههای اجتماعی را رعایت کنند، اما از آنها حمایت نکرد.
یتیم شدن کودکان با کرونا
معاون سازمان بهزیستی گفته است که از آغاز همهگیری کرونا در کشور، ۵۱ هزار کودک پدر یا مادر خود را بر اثر این بیماری از دست دادهاند.
به گزارش «انتخاب»، حبیبالله مسعودی فرید گفته است: در دنیا یکمیلیون و ۲۰۰ هزار کودک به واسطه شیوع کرونا یتیم شدند، به طوری که پدر یا مادرشان را از دست دادند. عدهای از کودکان نیز باکسانی غیر از پدر و مادر مثلاً با پدربزرگها و مادربزرگهایشان زندگی میکردند که گفته میشود عدد مذکور با احتساب این دسته از کودکان به حدود یک و نیم میلیون میرسد. اکنون نیز گفته میشود به ازای هر دو بزرگسالی که فوت میکنند یک کودک یکی از مراقبان خود را از دست میدهد. همچنین گفته میشود در دنیا تعداد بچههایی که پدر خودشان را از دست میدهند دو تا پنج برابر کودکانی است که مادر خودشان را از دست میدهند، این در حالی است که در دنیا هر ۱۲ ثانیه نیز یک کودک به علت کرونا یتیم میشود. همه اینها یعنی فشار، استرس و اضطراب. او که با روزنامه جام جم گفتوگو کرده، افزود: در ایران برآورد میشود که ۵۱ هزار کودک، پدر یا مادر خودشان را از دست دادهاند که نیاز به حمایت دارند. او درباره سایر پیامدهای اجتماعی همهگیری کرونا در کشور نیز گفته است که بر اساس «تماس خانوادهها با اورژانس اجتماعی، آمار اختلافات حاد خانوادگی ۲۵ درصد افزایشیافته، ولی منجر به خشونت خانگی فیزیکی (زدوخورد) نشده است». معاون اجتماعی سازمان بهزیستی در ادامه با اشاره به وجود سه میلیون و ۵۰۰ هزار خانوار زن سرپرست که حدود یکمیلیون و ۵۰۰ هزار نفر از آنها تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد قرار دارند، گفت که دومیلیونی هم که تحت پوشش نیستند «لزوماً نیازمند نبوده و شاید نیازمند هستند ولی مراجعه نکردهاند». به گفته مسعودی فرید، هماکنون ۳۰ هزار زن سرپرست خانوار پشت نوبت دریافت مستمری هستند، ولی درباره اینکه این آمار در دوره کرونا بیشتر شده یا خیر، «آمار دقیقی وجود ندارد».
تأییدیه واکسن برای دانش آموزان
رئیس سازمان غذا و دارو از صدور مجوز تزریق واکسنهای پاستور و سینوفارم برای سنین نوجوانی کمتر از ۱۸ سال خبر داد و گفت: امیدواریم در مهرماه حداقل شش میلیون دز واکسن پاستور را داشته باشیم. به گزارش ایسنا، دکتر محمدرضا شانه ساز از صدور مجوز تزریق واکسنهای پاستور و سینوفارم برای سنین نوجوانی کمتر از ۱۸ سال خبر داد و گفت: اعلام کردیم که واکسن پاستور یکی از واکسنهایی است که میتواند برای سنین نوجوانی مصرف شود. همچنین واکسن سینوفارم چین هم مجوزهای لازم را دریافت کرده است. مطالعات بالینی نشان داد که این واکسنها میتواند در سنین نوجوانی استفاده شود و خوشبختانه اینها در سبد واکسیناسیون ما هم وجود دارد و امیدواریم طبق برنامه و اولویتبندی وزارت بهداشت و معاونت بهداشتی، این واکسیناسیون بهموقع انجام شود تا به همان ایمنیهایی و قطع زنجیره برسیم. شانه ساز تأکید کرد: اصل قضیه قطع زنجیره بیماری کرونا علاوه بر واکسیناسیون رعایت فاصلهگذاری اجتماعی، استفاده از ماسک و ضدعفونی کردن دستها است که باید مردم به درستی به آنها توجه کنند. واکسیناسیون یا کاهش مرگومیر نباید ما را از مسائل کلیدی واصلی غافل کند. شانهساز اظهار کرد: ما در مهرماه امیدواریم که حداقل شش میلیون دز واکسن پاستور را داشته باشیم و واکسن پاستور در مهرماه به صورت جدی وارد بازار میشود. درعینحال تاکنون ۱۰ میلیون دز واکسن را هم برکت تحویل داده است. البته به این معنا نیست که ۱۰ میلیون دز برای تزریق آماده باشد، بلکه دو هفته زمان میبرد تا برای تزریق آماده شوند.
وی افزود: سه واکسن دیگر یعنی فخرا، رازی و اسپایکوژن سیناژن هم توانستند از سازمان غذا و دارو مجوز مصرف اضطراری دریافت کنند. البته همه اینها تولیداتشان زمانبر است و مراحل خاص خود را دارد. درباره سایر برندها هم مجوزهایی را دادیم و تعداد زیادی از شرکتهای خصوصی که یا نمایندگی کمپانیها را داشتند، مانند جانسون و جانسون، فایزر بایونتک و... همه اینها ماههاست که از سازمان غذا و دارو معرفینامه برای واردات دریافت کردند و میتوانند وارد کنند. مشکلی برای واردات اینها وجود ندارد. وی گفت: برخلاف شعارهایی که داده شد و هجمه کردند، ما از واردات همه واکسنهایی که در دنیا معتبر هستند، استقبال میکنیم. منتها گاهی به دلیل محدودیتهای خود کمپانیها نتوانستند واکسنها را وارد کنند. وگرنه معرفینامهها صادرشده است. خیلی سروصدا کردند، اما هر کدام از شرکتهای خصوصی که آمدند، معرفینامه واردات دریافت کردند، اما نتوانستند وارد کنند. شانه ساز گفت: در کنار مجوزهایی که شرکتهای داخلی یکی بعد از دیگری دریافت میکنند، روند افزایشی واردات واکسن هم نشان میدهد که میتوانیم ظرف مدتی کوتاهتر از آنچه قبلاً تصور میشد، واکسیناسیون را به یک نقطه اطمینانبخش در ظرف ماههای آتی برسانیم.