۵ استان در صدر موارد بستری کووید
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: روند افزایشی بستری بیماران مبتلابه ویروس کرونا در کشور در هفته دوم مردادماه همچنان ادامهدارد و این روند از قله خیز چهارم نیز بیشتر شده است. دکتر سیما سادات لاری در گفتوگو با ایسنا، درباره وضعیت بیماری کووید ۱۹ در کشور، بابیان اینکه روند افزایشی بستری بیماران مبتلابه ویروس کرونا در کشور در هفته دوم مردادماه همچنان ادامهدارد و این روند از قله خیز چهارم نیز بیشتر شده است، گفت: در هفته دوم مردادماه همچنان شاهد روند افزایشی بیماران بستری کووید ۱۹ در کشور هستیم. وی ادامه داد: روند بیماران سرپایی با آزمودن مثبت کرونا نیز همچنان افزایشی است و به بیشترین میزان از ابتدای شیوع اپیدمی کووید ۱۹ تاکنون رسیده است. لاری ادامه داد: در هفته اخیر ۲۶ هزار و ۸۵۱ بیمار مبتلابه کرونا بستری شدند و همچنین موارد سرپایی با آزمودن مثبت کرونا در هفته اخیر ۲۰۵ هزار و ۲۹۴ نفر بوده است. وی تأکید کرد: بیشترین بروز هفتگی بیماران بستری با آزمودن مثبت کرونا از هشتم تا چهاردهم مردادماه به ترتیب در استانهای مازندران، ایلام، گلستان، گیلان و بوشهر بوده است. همچنین کمترین میزان بستری بیماران کرونا در استان سیستان و بلوچستان مشاهدهشده است. لاری اظهار کرد: شیوع ویروس جهشیافته دلتا در کشور و کاهش قابلتوجه رعایت پروتکلهای بهداشتی و از طرفی برگزاری مراسم عروسی و عزا در شرایط حاضر منجر به ادامهدار شدن وضعیت افزایشی سرپایی و بستری و همچنین موارد فوتی شده است.
خوابیدن بیماران جلوی درب بیمارستان
رئیس بخش آی سی یو کرونا بیمارستان امام رضا در مشهد گفت: تبعات تجمعاتی که در عید غدیر و قربان داشتیم، صدایش درخواهد آمد و باید منتظر تلفات ناشی از این تجمعات باشیم، درحالیکه هنوز به پیک این موج هم نرسیدهایم. «علیرضا صداقت» رئیس بخش آی سی یو کرونا بیمارستان امام رضا (ع) در مشهد در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، با اشاره به اینکه اکنون بدترین شرایط را در بخش بستری، مراقبت ویژه و فوتیها از زمان شروع کرونا داریم، بیان کرد: بدتر از همه اینکه ما یک سیر بالارونده داریم که همین یک فاجعه است که به حداکثر شدت ابتلا، بدحالی و فوت خواهیم رسید. همچنان آمارها رو به فزونی خواهد بود، اگر شرایط همینطور بماند و ما اقدامی برای کنترل آن نکنیم، آمار مبتلایان و فوتیها خیلی بیشتر خواهد شد. صداقت گفت: در این شرایط بهجای آنکه رستورانها و تالارها کمتر سرویس دهند، در حال اجرای برنامههای مهمانی و مساجد هم در حال برگزاری مراسمهای ترحیم هستند، برای هرکدام از اینها من یک مصداق دارم، همینالان بیماری که در آی سی یو با مرگ دستوپنجه نرم میکند، پسر جوانی است که در مراسم دایی خود که آنهم به دلیل کرونا فوتشده، به کرونا مبتلا شده و آن چند نفر دیگر هم که آنجا حضور داشتند به کرونا مبتلا شدند و ما تقریباً در حال از دست دادن این پسر جوان هستیم. وی افزود: خیلی از افراد فکر میکنند، وقتی در مورد خطر ابتلا در مهمانی صحبت میکنیم، منظور جمعیت زیاد در باغ و تالارها است، درحالیکه دور همیهای کوچک هم تأثیرگذار است، فردی مراسم مهمانی به مناسبت تولد برگزار کرده بود که حدود ۱۵ یا ۱۶ نفر به ویروس مبتلا شدند، الآن سه الی چهار نفر از آنها در آی سی یو هستند و ۱ یا ۲ نفر هم از دست دادیم. صداقت در مورد کلیپ منتشرشده از جلوی درب بیمارستان امام رضا که عدهای پشت در، روی چمن دراز کشیدند، که بعد گفته شد همراهان بیماران هستند، گفت: درست است که ما جانداریم و شرایط خیلی استاندارد نیست، اما شرایط خیلی نزدیک به همین است و چیزی نمانده که همین شرایط را داشته باشیم. باید در سطح پیشگیری، برنامهریزی کنیم. صداقت افزود: الآن بیمارستانها جاندارند و شرایط بدتر از این خواهد شد، هفتهی آینده آمارها بالاتر از این میرود، دیگر تختهای بیمارستانی و گروه درمان جوابگوی این حجم از بیمار نخواهد بود. وی با اشاره به نزدیکی مراسمهای ماه محرم گفت: مراسم عزاداری نزدیکتر است و حتی ما از طرف دانشگاه علوم پزشکی و کمیته علمی به استاندار درخواست دادیم تا بهطور جدیتر مانع برگزاری مراسمها شود، چون دفعات قبل هم تجربه این را داشتیم که یکسری از مجوزها را صادر میکردند که بعد از صدور مجوز کنترل آن سخت میشود، باید بهطور کامل جلوی صدور مجوزها گرفته شود. صداقت افزود: تجمعاتی که در عید غدیر و قربان داشتیم، صدایش درخواهد آمد و باید منتظر تلفات ناشی از این تجمعات باشیم، هنوز به پیک این موج نرسیدیم، حتماً باید جلوی تجمعات گرفته شود. وی گفت: حتی اگر به دلایلی از برگزاری مراسم عزاداری جلوگیری نشود، باید خودمان به این مسائل فکر کنیم که آیا واقعاً امام حسین (ع) راضی است، مسلمانی با حضور در مراسم عزاداری جان خود را به خطر اندازد؟ آنهایی که متشرعتر از من هستند باید جواب دهند، چون تجمع حتی در فضای بازهم خطرناک است.
قدرت سرایت دلتا ۳۰۰ درصد
بیشتر از کرونای ووهان
رئیس بیمارستان شهدای یافتآباد با اشاره به وضعیت پیک پنجم کرونا در کشور و بابیان اینکه میزان سرایت دلتا تا ۳۰۰ درصد بیش از کرونای ووهان است، گفت: پیشازاین اعلام میشد که در فضای بسته هر فرد مبتلا میتواند دو نفر را آلوده کند، اما اکنون میگوییم که در فضای بسته یک فرد مبتلابه کرونای دلتا میتواند ۹ نفر را آلوده کند. دکتر جلال نژاد جواد بابیان اینکه روزانه حدود ۹۰ بیمار مبتلابه کرونا داریم، گفت: البته بیماران مبتلابه کرونا بهصورت سرپایی هم مراجعه میکنند و از بالغبر ۳۰۰ بیمار اورژانسی ما حدود ۲۰۰ بیمار، یعنی دوسوم بیماران، مبتلایان به کووید-۱۹ هستند که اقداماتشان بهصورت سرپایی انجام میشود. نژاد جواد بابیان اینکه اخیراً کلینیک تزریق رمدسیویر را گسترش دادیم، گفت: پیشازاین شش تخت برای تزریق رمدسیویر داشتیم که روزانه ۳۰ بیمار بهصورت موقت مراجعه کرده و رمدسیویر دریافت میکردند، اما اخیراً این شش تخت را به ۱۲ تخت تبدیل کردیم و روزانه ۱۰۰ بیمار را بهصورت موقت بستری کرده و برایشان رمدسیویر تزریق میکنیم. نژاد جواد درباره تفاوت پیک پنجم کرونا با سایر پیکهای بیماری در کشور، گفت: باید توجه کرد که میزان سرایت کرونای دلتا خیلی بیشتر است. در نتایج تحقیقات اخیری که منتشر شد، متوجه شدند که میزان سرایت دلتا تا ۳۰۰ درصد بیش از کرونای ووهان است. قبلاً فکر میکردند تا ۱۴۰ درصد بیشتر است، اما اکنون متوجه شدند که ۳۰۰ درصد میزان سرایتش نسبت به کرونای ووهان بیشتر است و بهسرعت میتواند همه را درگیر کند. بهطوریکه در یک خانواده اگر یک نفر درگیر شود، بهسرعت همه مبتلا میشوند. وی ادامه داد: درعینحال کرونای دلتا سنین پایینتر را هم درگیر میکند و در موج پنجم تعداد مبتلایان زیر ۱۸ سال بالاتر از پیکهای قبلی است. البته خوشبختانه هنوز مرگومیر در کودکان کمتر است. این دو تغییر عمده در پیک پنجم است.
دو ماسک بزنید
نژاد جواد ادامه داد: مردم در این پیک باید از دو ماسک استفاده کنند. بهویژه در فضاهای بسته، از مراجعه به فضاهای بسته یا مراکز شلوغ و رفتن به مهمانی، عروسی و عزا و... خودداری کنند. زیرا میزان سرایت زیاد است و درعینحال احتمال درگیری افراد در این مراسم بیشتر میشود. همچنین شستوشوی دستها و فاصلهگذاری نیز باید رعایت شود. درعینحال مردم اگر علائمی از بیماری را دیدند، نباید دیرهنگام به مراکز درمانی مراجعه کنند. باید توجه کرد که بالغبر ۸۰ درصد فوتیهای ما بیماریهای زمینهای دارند. بر این اساس مراجعه زودهنگام و بهموقع بیمار و شروع درمان بهموقع کمک میکند که مشکلات کمتر شده و مرگومیر را کاهش میدهد. بنابراین مردم بهمحض دیدن علائم به پزشک مراجعه کنند؛ بخشی بهصورت سرپایی درمان شده و کنترل میشوند و برخی داروهایی را بهصورت بستری موقت دریافت میکنند.
شروط تعطیلی مؤثر در برابر کرونا
نژاد جواد درباره شرایط تعطیلی مؤثر در راستای کاهش سرعت شیوع کرونا در کشور، اظهار کرد: لازمه تعطیلی کامل کشور یا لاکداون کردن، این است که همه بخشها پایکار بیایند. اگر به این نتیجه برسند که این اتفاق بیفتد، هزینههایی هم دارد و همه بخشها علاوه بر وزارت بهداشت باید پایکار آمده و لاکداون واقعی انجام شود تا سیکل بیماری متوقف شود. درعینحال آنچه مهمتر از تعطیلی کامل است، این است که جاهایی را که منشاء بیماری و سرایت میدانیم، تعطیل کنیم و کنترل کنیم. بهعنوانمثال اگر اعلام میکنیم که سفر به استانهای قرمز و نارنجی انجام نشود و برعکس یا اگر رستورانها و هتلها و ... مراکز پرخطر هستند و جاهایی که احتمال سرایت بیماری زیاد است، میتوان اقدام کرد و همه بسیج شوند که حداقل این بخشها تعطیل شوند. مانند اقداماتی که در موجهای دوم و سوم انجام شد و این موضوع کمک کرد که سرایت بیماری علیرغم اینکه کاملاً متوقف نشد، اما محدود شد.
توصیههایی برای محرم در پیک پنجم کرونا
وی درباره نحوه برگزاری محرم در پیک پنجم کرونا، گفت: باید توجه کرد که بهطورکلی تجمع خطرناک است و فاصلهگذاری به این معنی است که تجمعی انجام نشود. در پیکهای قبلی اعلام میکردیم تعداد زیادی از افراد کنار هم نباشند، اما اکنون اعلام میکنیم که حتی دو نفر هم کنار هم نباشند. قاعدتاً فاصلهگذاری در هم مراسمی باید انجام شود.
لزوم افزایش سرعت واکسیناسیون علیه کرونا
وی همچنین در ادامه تأکید کرد: امیدواریم ظرف دو ماه آینده بتوان آمار واکسیناسیون را بهسرعت افزایش داد. البته در حال حاضر هم انجام روزانه ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تزریق واکسن، آمار کمی نیست، اما شاید بتوان آمار را بالا برد و بتوانیم سرعت تکمیل واکسیناسیون را بیشتر کنیم و در این صورت در زمان زودتری جمعیت هدف را واکسینه کنیم. البته افزایش واکسیناسیون کمک بخشهای دیگر را هم نیاز دارد و هرچه زمان انجام واکسیناسیون جمعیت را کاهش دهیم، کمک میکند و اولویت اصلی است.