روز شنبه (16 اسفند) طرح جنجالی کمیسیون تلفیق که باعث «گران» شدن اینترنت میشود، در صحن علنی مجلس به تصویب رسید. بر این اساس، حقالسهم پرداختی شرکتهای اینترنتی از سال ۱۴۰۰، به میزان ۱۰ درصد افزایش خواهد یافت. سه هزار میلیارد تومان درآمد حاصل از این اقدام نیز به «صداوسیما» برای «نظارت» بر محتوای فضای مجازی، به «شرکت مخابرات ایران» برای توسعه اینترنت خانگی برای «مقابله» و رقابت با اینترنت ماهوارهای SpaceX و همینطور تولید محتوا در فضای مجازی تخصیص خواهد یافت.
عباس عبدی، روزنامهنگار و فعال رسانهای در گفتوگو با ایرنا، نظارت بر فضای مجازی را لازم دانست و گفت: نظارت واقعی با نظارتی که مجلس تصویب کرده متفاوت است. بنیان اصلی این فضا باید به رسمیت شناختن آزادی در قالب آن چیزی که مردم میخواهند باشد. هدف نظارت واقعی جلوگیری از رفتارهای مجرمانه فضای مجازی است و این اقدام ارتباطی به صداوسیما ندارد.
وی نظارت بر فضای مجازی را وظیفه پلیس و دستگاه قضایی خواند و تأکید کرد: باید باکسانی که در اینترنت اعمال مجرمانه مثل قاچاق مواد مخدر دارند، برخورد شود. همچنین باید به مسئله کسانی که از این طریق کلاهبرداری میکنند و تهمت دروغ میزنند رسیدگی شود. در ایران فقدان این نوع نظارت در فضای مجازی آشکار است.
این فعال رسانهای با اشاره به ابعاد مختلف مصوبه اخیر مجلس گفت: تجربه تاریخی نشان داده سیاستی که بخواهد مقابل فناوریهای جدید ازجمله اینترنت ماهوارهای بایستد، شکست میخورد. تجربه ماهواره جلوی چشم ما است. وی بابیان اینکه «مشکل در حوزه رسانه کمبود پول نیست، بلکه مشکل کمبود فکر و اندیشه است»، گفت: اگر بهجای ۳ هزار میلیارد تومان، 30 هزار میلیارد تومان هم برای این کار اختصاص یابد به نتیجهای نمیرسد. درنتیجه تصویب این مصوبه، یک عده پولی میگیرند و برنامههای سطحی تولید میکنند و بعد از چند ماه دوباره میبینیم که نهتنها هیچ اتفاق جدیدی رخ نداده، بلکه وضع بدتر هم شده است. درنتیجه بازهم تقاضای پول بیشتری میکنند. پول در سیاست رسمی ما مثل آب دریا است که هر چه بخوری تشنهتر میشوی و نه سیراب.
عبدی بابیان این نکته که صداوسیما در برابر فضای مجازی فاقد حداقل قدرت است، اظهار داشت: فضای مجازی یک دریای بیکران است که آدمها در آن با گرایشهای مختلف و کمترین هزینه محتوا تولید میکنند. چگونه ممکن است صداوسیما بتواند وارد این ماجرا شود و موفقیتی کسب کند؟
رئیس انجمن صنفی روزنامهنگاران تهران افزود: در مصوبه مجلس معنای کلمه «نظارت» مشخص نیست و بیشتر میخواهند فضای مجازی را محدود و تبدیل به شعبهای از صداوسیما کنند. نظارت بر فضای مجازی ربطی به صداوسیما ندارد و هدف این مصوبه جلوگیری از آزادی بیان است. محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات پیشازاین هشدار داده بود که تصویب این پیشنهاد نمایندگان، باعث افزایش چشمگیر قیمت اینترنت خواهد شد.