دولتمردان بعد از جنگ ۱۲ روزه تاکید کردند که روند سیاست گذاری ها نمیتواند به شیوه قبل باشد و باید تغییرات اساسی انجام داد.یک بخشی از این موضوع به دولت مربوط میشود و یک بخش دیگری به حاکمیت. باید ببینیم سه قوه چه تصمیماتی را حاصل میکنند.
این موضوع مهم است که ما باید اصلاحات ساختاری را به عنوان یک مطالبه از حاکمیت مطرح کنیم.یکی از مهم ترین اصلاحات که باید در زمینه سیاست گذاری های حال حاضر صورت بگیرد این است که باید این انسجام ملی بازخوانی شود و باید به این موضوع فکر کرد که این انسجام ملی از کجا به وجود آمده است. راه های شناخت انسجام ملی میتواند به این موضوع کمک کند که یک راه عقلانی برای برون رفت از وضعیت فعلی و یک انسجام ملی پایدار را تجربه کنیم.
بزرگترین سرمایه اجتماعی یک کشور مردم آن کشور هستند. شنیدن صدای مردم باید در اولویت سیاستگذاری ها باشد زیرا شنیدن صدای مردم به تقویت هویت ملی کمک میکند.این راه به وجود نخواهد آمد مگر اینکه از فضای انحصاری قبل از این جنگ ۱۲ روزه بتوانیم فاصله بگیریم.
انسجام به وجود آمده در این جنگ ۱۲ روزه تنها یک واکنش به تهدید خارجی نبود بلکه این حافظه تاریخی جمعی مردم ایران بود که فعال شد. متاسفانه این موضوع سال ها بود که به فراموشی سپرده شده بود و درحال حاضر با «ای ایران بخوان» مجددا بر هویت ایرانی تاکید میشود و شامل ارزش ها و باورهای مشترک است.یکی از موارد مهمی که در اصلاحات باید به آن توجه شود،اصلاحات ساختاری نرم است. و این موضوع به وزارت آموزش و پرورش و صدا و سیما مربوط میشود.
در آموزش و پرورش باید روی هویت ملی ایرانی تمرکز شود و شعرهایی در کتاب ها تدریس شود که به جوانان و کودکان ما وطن پرستی آموزش داده شود. سیستم آموزش و پرورش باید تغییر کند و این مستلزم توجه حاکمیت است. چراکه دولت به تنهایی نمیتواند به این موضوع بپردازد.
صدا و سیما که یک رسانه ملی است متاسفانه نتوانسته است آن وظیفه ملی اش را انجام بدهد؛ و باعث شده تا هر قشری معترض شود که صدا و سیما مطالبات آنها را مطرح نمیکند.
رسانه ملی باید یک گفت و گوی ملی را ترتیب دهد زیرا آن فضای انحصاری باید شکسته شود. در مواقع خیلی خاص رسانه ملی به این موضوع توجه کرده است؛ مانند بحران ۱۴۰۱، در آستانه انتخابات ریاست جمهوری و یک مواقعی هم طی این جنگ ۱۲ روزه. اما در ایام دیگر به این موضوع هیچ توجهی نشده است و این گفت و گوی ملی شکل نگرفته است.
باید این فرصت به جوانان ما داده شود که در صدا و سیما به گفت و گو بپردازند و حتی تجربه مردم در این جنگ ۱۲ روزه بیان شود زیرا ما مورد هجوم یک قدرت بین المللی قرار گرفته ایم.
مردم ما در این جنگ ۱۲ روزه توسط رسانه ها احساس از دست دادن داشتند و یک فشار روحی بزرگ به آنها وارد شد و دشمن هویت ملی ایران را هدف قرار داده بود.
بنا بر این ما نیازمند آن هستیم تا در رسانه ملی یک گفت و گویی آغاز شود تا مردم تجربه این ۱۲ روز را بیان کنند؛ باید مردم بیایند و روایت های مختلف خودشان را بیان کنند زیرا صدای این جامعه متکثر در یک مقاطع خیلی خاصی شنیده شده است آن هم به صورت خیلی کوتاه.اگر این فرصت به مردم داده شود تقویت فرهنگی انجام شده و یک اعتمادی را در جامعه به وجود آورده ایم.اگر صدای مردم در رسانه ملی شنیده شود، درواقع سرمایه اجتماعی خودمان را در مقابله با هجمه رسانهای دشمن باز فعال کردیم.