همکاری دستگاهها
دولت برای اداره بهتر امور نیاز به همراهی و همکاری دیگر دستگاهها دارد. برای کنترل تورم در وضعیت فعلی، همکاری دستگاهها تعیینکننده است. مثلاً اظهاراتی که در رسانه رسمی مانند صداوسیما مطرح میشوند اگر به انتظارات تورمی بیشتر دامن بزند، میتواند رشتههای دولت را پنبه کند.
مشکلات پس از جنگ
پس از جنگ، متغیرهای کلان اقتصاد بهسرعت وارد مسیر منفی میشوند. متغیرهایی چون کسری بودجه، افزایش نقدینگی و نرخ تورم ازجمله این متغیرها هستند. اینجا از دولت و بانک مرکزی انتظار میرود که با مدیریت بازارهای موازی یا استفاده از ابزاری چون اوراق قرضه یا کنترل ترازنامه بانکها به مدیریت تورم دست بزنند.
رفع تنگناهای ارزی
رفع تنگنای ارزی یک ضرورت مهم و فوری برای ایران است. این اقدام هم میتواند از طریق کاهش تحریمها یا افزایش توان داخلی در دستور کار قرار بگیرد. درعینحال باید منابع ارزی بر اساس اولویتهای کشور اختصاص یابد. در وضعیت فعلی تقویت توان امنیتی و دفاعی ضرورتی قابلچشمپوشی است و طبیعی است منابع ارزی بهجای واردات کالاهای مصرفی یا لوکس، برای تقویت توان کشور صرف شود. در جنگها، همه منابع در راستای جنگ و اولویتهای خاص صرف میشوند. در دوران جنگ، مدیریت منابع ارزی به نحوی است که بر تأمین نیازهای دفاعی و کالاهای اساسی مردم هزینه میشود و برای دیگر بخشها و نیازها منابعی اختصاص نمییابد. دلیل عقب افتادن کشورها از توسعه در دوره جنگ همین مسئله که منابع صرف اموری میشود که در زمان درگیریهای نظامی، اولویتهای بیشتری پیدا میکنند.
دو اولویت اقتصاد
دولت باید به مردم کمک کند تا زودتر خانههای آسیبدیده، مرمت شوند. دراینباره لازم است که دادن مجوز ساخت به آسیب دیدگان تسریع شود. مردمی که بمباران سرپناهشان را از بین برده، نباید در صف اخذ مجوزها کلافه شوند. ضمن اینکه باید وام مسکن به آسیب دیدگان با اولویت بیشتری نسبت به دیگر متقاضیان، ارائه شود.
رفع نا ترازیها
اولویت پروژههای ناتمام باید با تمرکز بر رفع نا ترازیها باشد. بهطور عمده حل مشکلات مربوط به کمبود آب، برق و گاز باید به اولویت اساسی تبدیل شود. نا ترازیها پیش از جنگ هم مشکلات زیادی را به کشور تحمیل کردند و در وضعیت جنگی رفع آنها بهمراتب بااهمیتتر است. در حوزه زیرساخت بهطورکلی باید منابع درجایی خرج شود که به سود تولید و آسایش عمومی مردم باشد. در این وضعیت رفع نا ترازیها کمک میکند که تولید هم بتواند باوجود تنش نظامی، به راه خود ادامه دهد.
مدیریت بازار
دولت باید به مدیریت بازارهای موازی چون مسکن، ارز، طلا و بهابازار دست بزند بهنحویکه تعادل بر آنها حاکم باشد. دولت نباید اجازه دهد تحت تأثیر التهاباتی که جنگ تحمیل میکند منابع نقدینگی ناگهان از یک بازار به بازار دیگر برود و با این موج نقدینگی در عمل نوساناتی بهکل اقتصاد تحمیل شود. دولت میتواند با گذاشتن یکسری قوانین و افزایش نظارتها، چنین چیزی را محقق کند.
اولویتهای اقتصادی
دولت تمرکز خود را صرفاً بر ۴ یا ۵ موضوع بگذارند. ازیکطرف اگر مذاکرهای انجام میشود، باید باهدف رفع یا کاهش فوری تحریمها باشد. همچنین همه دستگاهها باید بتوانند به افزایش فروش نفت و بازگرداندن منابع حاصل از آن بیندیشد و دستبهدست هم دهند تا این مصالح با کمترین هزینه و بیشترین درآمد برای کشور پیش برود. همچنین گروه اقتصادی باید چارهای برای بازگرداندن حجم هر چه بیشتر داراییهای بلوکهشده بگذارد و همزمان تلاش کنند تا منابع بهراحتی وارد کشور شوند.
برگرفته از خبر آنلاین