یکی از جنبههای مهم بررسی تورم، تحلیل آن بر اساس دهکهای درآمدی است. طبق گزارش مرکز آمار، نرخ تورم سالانه برای دهک اول (کمدرآمدترین) و دهک دهم (پردرآمدترین)، برابر ۳۴.۳ درصد بوده است. هرچند این ارقام تفاوتی با یکدیگر ندارند، اما نوع و ترکیب سبد مصرفی خانوارها نشان میدهد که دهکهای پایین درآمدی فشار بیشتری را متحمل میشوند. برای مثال، خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات حدود ۴۲ درصد از سبد هزینهای دهک اول را تشکیل میدهند، در حالیکه این سهم در دهک دهم تنها ۲۲ درصد است. بنابراین، گرانی اقلام خوراکی برای دهکهای پایین ملموستر و سنگینتر است. حتی اگر نرخ تورم سالانه آنها تفاوت زیادی نداشته باشد، اثر واقعی تورم در زندگی روزمره، بهویژه در امنیت غذایی، بهشدت بالاتر است. از سوی دیگر، بررسی سهم هر گروه کالایی در تورم ماهانه نشان میدهد که در دهکهای پایین، بیشترین سهم تورم مربوط به مواد خوراکی بوده است؛ بهطور مثال، لبنیات و تخممرغ، میوه و نان بیشترین فشار را بر این اقشار وارد کردهاند. در حالیکه در دهکهای بالا، خدمات غیرخوراکی نظیر آموزش، تفریح و حمل و نقل سهم بیشتری در افزایش هزینهها داشتهاند. جزئیات گزارش مرکز آمار از تورم خرداد نشان میدهد که وضعیت تورم شکننده است. رشد ماهانه بالا، افزایش قیمت کالاهای مصرفی حیاتی، و فشار مداوم بر دهکهای پایین، نشان میدهد که مهار پایدار تورم نیازمند اصلاحات در حوزههای نظام بانکی، کنترل نقدینگی و کسری بودجه است. (اقتصادآنلاین)