میلاد عمرانی مولف «آزادی و ضرورت در تفکر مارک» که از تازهترین آثار نشر نی است، میآورد: «مارکس در پروژه فکری خود کوشیده به فهمی دیالکتیکی از سیر حرکت اقتصادی جامعه مدرن دست یابد. او در مسیر فهم اقتصاد جامعه مدرن، قانونمندیهایی را کشف کرده که بر اقتصاد سیاسی جامعه سرمایهداری حکمفرماست.
وی در این اثر، پرسشهایی را نیز صورتبندی میکند. اساسیترین پرسشی که در این کتاب مطرح میشود این است که «سرنوشت این قوانین چیست؟» آیا مارکس نیز همچون گالیله و نیوتن به وجود روابطی علّی و معلولی در اقتصاد سیاسی جامعه سرمایهداری پی برده است؟ آیا او نیز به این نتیجه رسیده که مبنای ایجابی آن روابط، قانونهای عام اقتصاد سیاسی جامعه سرمایهداری است و قانونمندیهای این قلمرو نیز مانند قانونمندیهای علوم طبیعی واجد خصلتی ضروریاند؟ آیا تلقی جبرگرایانه از اندیشه مارکس درست است؟ و با فرض چنین تفسیری، نقش آزادی و اراده آدمی را چگونه میتوان تبیین کرد؟ پاسخ به این پرسشها مستلزم بررسی تبیین مارکس از مقولات تصادف و اتفاق در آثارش، از رساله دکتری گرفته تا آثار دوران پختگی است. باید نقش اتفاق را در نگاه مارکس به سازوکار عالم دریافت و مخالفت او را با هرگونه طرح غایتشناختی در باب عالم فهم کرد.
«آزادی و ضرورت در تفکر مارک» بهزودی در ۱۷۰ صفحه به همت نشر نی منتشر میشود.
گرامیداشت قاسم غنی
هشتصد و سی وهفتمین شب از شبهای بخارا به بررسی زندگی و آثار قاسم غنی اختصاص خواهد داشت.
این نشست با سخنرانی اصغر دادبه، صادق سجادی، سعید کافی انارکی، سهیل قاسمی و علی دهباشی و پخش پیام تصویری فریدون مجلسی در تالار دکتر روحالامینی باغموزه نگارستان برگزار خواهد شد.
همچنین در حاشیه این نشست از تصحیح دیوان حافظ بر اساس نسخه اقدم سال ۸۰۱ که به اهتمام سهیل قاسمی توسط انتشارات بلم منتشر شده نیز رونمایی میشود.
قاسم غنی (۱۲۷۲-۱۳۳۱) نهتنها طبیبی حاذق در آغاز عصر علوم پزشکی مدرن ایران بلکه دانشمندی جامعالاطراف در جامعهشناسی، ادبیات، تاریخ، حکمت و فلسفه بود. او صاحب کرسی تاریخ و علم الاخلاق در دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران و دارای سوابق نمایندگی در مجلس شورای ملی از حوزه مشهد، وزارت بهداشت و وزارت معارف و صاحب مشاغل مهم دیپلماتیک از جمله سفیر ایران در مصر و ترکیه بود. غنی همچنین عضو هیئت دیپلماتیک تاریخی ایران در کنفرانس ۱۹۴۵ سانفرانسیسکو برای تشکیل سازمان ملل متحد بوده است. سال ۱۳۲۰ قاسم غنی با همیاری علامه محمد قزوینی مبادرت به چاپ نخستین تصحیح علمی از دیوان حافظ کردند و امروزه پس از قریب ۸۴ سال از این خدمت فرهنگی، همچنان دیوان حافظ به تصحیح ایشان پرفروشترین کتاب فارسی در ایران است. بر این اساس در میان ایرانیان کمتر کسی است که نام قاسم غنی را بر دیوان حافظ ندیده باشد و او را نشناسد. این نشست ساعت ۱۷ سهشنبه شانزدهم اردیبهشت در میدان بهارستان، خیابان دانشسرا، خیابان شریعتمدار رفیع، باغموزه نگارستان، تالار دکتر روحالامینی برگزار خواهد شد.