گروه سیاسی: دور چهارم مذاکرات قرار بود امروز برگزار شود، در حالی که تیم مذاکره کننده ایران آماده رفتن به میز مذاکره بود، عصر پنج شنبه خبری روی خروجی خبرگزاری ها قرار گرفت.وزارت خارجه عمان اعلام کرد به علت مسائل لجستیکی مذاکرات دور چهارم لغو و به زمان دیگر موکول شده است.در همین حال طرف آمریکایی اعلام کرد در دور سوم مذاکرات که در رم انجام شد آمریکا راجع به ادامه مذاکره و زمان آن با طرف ایرانی و عمانی توافق نکرده است. این یعنی دست انداز در مذاکره و بن بست در توافق.
مذاکرات فراتر از هسته ای
آنچه در روز های اخیر نمایان شده تقابل خط قرمز های دوطرف است که چشم انداز ادامه و توافق را تیره و تار کرده است.ایران می گوید فقط حاضر است درباره هسته ای مذاکره و توافق کند و باید از حق غنی سازی در داخل برخوردار باشد، اما آمریکا، اسراییل و تا حدی اروپا پا را فراتر نهاده و می گویند ایران باید تمام فعالیت های هسته ای را جمع کند.
مطالبه آمریکا از سوی ایران پذیرفته نیست. اگر آمریکا کوتاه نیاید مذاکره و توافق به دست انداز و مانع برخورد خواهد کرد.گزینه بعدی افزایش تحریم و جنگ خواهد بود که هر دو برای ایران خسارت بار است. البته طرف مقابل نیز خسارت خواهد دید.
مکانیزم ماشه
در میانه افزایش تنش بین ایران و آمریکا از یک سو و ایران و اسراییل از سوی دیگر و سه کشور اروپایی که مطابق معاهده برجام حق استفاده از مکانیزم ماشه را دارند خیز برداشته تا با بهره گیری از آن به ایران فشار آورند تا آمریکا توافق کند و فعالیت های هسته ای را متوقف کند.شرایط پیش آمده که کشور از سوی آمریکا، اسراییل و اروپا در معرض تهدید قرار دارد و اسراییل مترصد چراغ سبز آمریکاست تا به ایران حمله کند. در چنین شرایطی که پر تلاطم و در هم تنیده است توافق با آمریکا می تواند مانع تحریم بیشتر و جنگ شود.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران
به همراه طرف های عمانی و آمریکایی، تصمیم گرفتیم دور چهارم گفتوگوها را به دلایل لجستیکی و فنی به تعویق بیندازیم. از سوی ایران، هیچ تغییری در عزم ما برای دستیابی به راهحلی از طریق مذاکره وجود ندارد. ما اکنون بیش از هر زمان دیگری مصمم هستیم که به توافقی عادلانه و متوازن دست یابیم؛ توافقی که پایان تحریمها را تضمین کند، اعتماد به صلحآمیز بودن همیشگی برنامه هستهای ایران را ایجاد نماید و در عین حال، حقوق کامل ایران را محترم بشمارد.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه
مسئولیت تبعات و آثار مخرب مرتب بر رفتارهای ضدونقیض و بیانیههای تحریکآمیز آمریکا، بر عهده طرف آمریکایی خواهد بود. وی تحریم های جدید امریکا علیه اشخاص حقیقی و حقوقی در ایران و چند کشور دیگر به بهانه همکاری با ایران در حوزههای مختلف اقتصادی و تجاری را به شدت محکوم کرد.وی افزود: این تحریمها که در راستای سیاست شکستخورده و مجرمانه فشار حداکثری علیه ملت بزرگ ایران طراحی شده است را گواه آشکار دیگری از رویکرد متناقض تصمیمگیران آمریکایی و فقدان حسن نیت و جدیت در آنها برای پیشبرد مسیر دیپلماسی است
وزیر امور خارجه آمریکا
وزیر امور خارجه آمریکا در گفتوگویی با تکرار ادعای وجود اهداف نظامی در برنامه هستهای ایران، مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن را مسیر صلحی دانست که امیدوار است آمریکا بتواند ایران را متقاعد به در پیش گرفتن آن کند.
اگر ایران خواستار یک برنامه صلحآمیز غیرنظامی و نیروگاه اتمی است، راهش این است که مانند دیگر کشورها چند رآکتور ساخته شود و اورانیوم غنی شده را برای سوخت رسانی به این رآکتورها وارد کنند.
ایرانیها میگویند سلاح هستهای نمیخواهند اما اساسا از ما میخواهند تنها کشور غیرهستهای باشند که اورانیوم غنیسازی میکند. از سوی دیگر، سطح غنیسازی آنها هم با اهداف صلحآمیز متناسب نیست؛ اگر توان غنیسازی ۳.۶۷ درصد را داشته باشید، در مدت چند هفته به غنیسازی ۲۰ درصد، ۶۰ درصد و بعد ۹۰ درصدی که برای سلاح نیاز است دست پیدا میکنید.
ایران واقعا میتواند از توسعه اقتصادی و سرمایهگذاری بهرهمند شود اما باید از حمایت از حوثیها و ساختن موشکهای دوربرد که هیچ هدفی جز ساختن تسلیحات اتمی ندارند و از غنیسازی، فاصله بگیرد. این مسیر صلح است و امیدواریم بتوانیم آنها را متقاعد کنیم که باید این مسیر را در پیش بگیرند.