گروه اجتماعی: ایران بهعنوان یکی از کشورهای غنی از منابع انرژی با چالش کمبود و نا ترازی انرژی روبهرو است، این موضوع پیامدهایی بر اقتصاد، صنعت و محیطزیست و رفاه مردم دارد. ششمین رویداد اجلاس بینالمللی مهندسی صنایع با محوریت «راهکارهای باز ترازی انرژی به نفع تولید» با حضور جمعی از کارشناسان و مسئولان برگزار شد در ادامه گزیده نظرات کارشناسان را میخوانید.
سوء مدیریت انرژی
هادی صاحبی، رئیس دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه علم و صنعت درباره ریشههای ساختاری و مدیریتی نا ترازی انرژی، گفت: این معضل از چهار منظر فنی، اقتصادی، زیستمحیطی و حکمرانی قابلبررسی است. راندمان پایین نیروگاههای گازی و فرسودگی تجهیزات شبکه انتقال برق، وابستگی شدید به گاز و کاهش فشار در میدان پارس جنوبی، نقش قابلتوجهی در نا ترازی انرژی ایفا میکنند. همچنین کاهش سرمایهگذاری در بخش انرژی طی ۱۵ سال اخیر و ناکامی در حکمرانی جامع و کارآمد از دلایل ایجاد این بحران است. اصلاح راندمان نیروگاهها، سرمایهگذاری در انرژیهای تجدید پذیر، تدوین سیاست تعرفه گذاری هوشمند و بهینهسازی مصرف انرژی ازجمله راهکارهای پیشنهادی وی بود.
دیپلماسی انرژی
ابراهیم رضایی راد نماینده مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه بر اهمیت دیپلماسی انرژی تأکید کرد و گفت: انرژی بهعنوان یکی از مهمترین ابزارهای ژئوپلیتیکی در سیاست خارجی ایران، نقش حیاتی در توسعه و تعاملات بینالمللی دارد. دیپلماسی خط لوله، تحریمها، قراردادهای بلندمدت و قیمتگذاری ازجمله ابزارهای دیپلماسی انرژی ایران است. وی خواستار توجه به پیشرانهای دیپلماسی انرژی مانند امنیت انرژی و توسعه پایدار شد. او با تأکید بر اهمیت حکمرانی مناسب و برنامهریزی جامع، گفت: برای عبور از بحران انرژی، باید زنجیره تولید، انتقال و مصرف را به شکل یکپارچه مدیریت کرد. تنها در این صورت است که میتوان آیندهای پایدار برای اقتصاد و صنعت کشور متصور شد.
حکمرانی بد انرژی
منصور معظمی، معاون اسبق وزارت نفت با تحلیل مشکلات مدیریتی و ساختاری در حوزه انرژی، گفت: نا ترازیهای موجود نتیجه تصمیمات غلط مدیریتی در سالهای متمادی است. بازگشت به عقلانیت علمی در اداره کشور، محوریت آموزش نیروهای انسانی متخصص و پایبند به اصول علمی را ضروری است. وی خواستار اصلاح ساختار مدیریتی، رفع تحریمها و منطقی کردن قیمت انرژی شد. کشور باید روی اصول و استانداردهای علمی مدیریت شود، این اصول لازمه بهبود وضعیت حکمرانی هستند. تحقق این هدف، باید از طریق آموزش نیروهای انسانی متخصص و پایبند به اصول علمی دنبال شود.
اقتصاد و انرژی نیازمند اصلاحات
حمیدرضا صالحی، عضو اتاق بازرگانی ایران با انتقاد از وضعیت حکمرانی اقتصادی کشور، خواستار اصلاحات اساسی در سیاستهای اقتصادی و مدیریت بخش انرژی شد. وی معتقد است که بدون تغییرات بنیادین در سطوح بالای تصمیمگیری، مشکلات فعلی اقتصاد کشور حل نخواهد شد.
صالحی با اشاره به مداخلات دولت در اقتصاد، بهویژه در قیمتگذاری برق و انرژی، تأکید کرد: این دخالتها مانع سرمایهگذاری بخش خصوصی شده است. وی همچنین بر لزوم شفافسازی روابط میان دولت و مردم، اصلاح ساختار حکمرانی، ایجاد امنیت سرمایهگذاری و حمایت جدی از بخش خصوصی تأکید کرد.
نایبرئیس گروه انرژی بابیان اینکه دولت به موضوع انرژیهای تجدید پذیر بهعنوان یک کالای لوکس نگاه میکند، لازمه خروج از بحران نا ترازی انرژی را اصلاح این دیدگاه و زمینهسازی برای تولید انرژی با استفاده از منابع تجدید پذیر و پاک دانست.