کورش سلیمانی که این روزها نمایش «شک» را روی صحنه میبرد، تاکید کرد: در اجرای یک اثر نمایشی باید شرایط جامعه را در نظر بگیریم و من به عنوان یک کارگردان دوست دارم با مردم کشورم گفتگو کنم.
این کارگردان و بازیگر تئاتر که این روزها تازهترین نمایش خود را در تالار استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه میبرد، در گفتگو با ایسنا تاکید کرد که نمیتوانیم بیتوجه به دغدغههای مردم، نمایشنامهای را برای اجرا انتخاب کنیم که هیچ ربطی به شرایط زندگی ما نداشته باشد.
او همچنین از قصه به عنوان امری یاد کرد که برای ذات بشر جذابیت دارد و در عین حال ابراز تاسف کرد: شتاب زندگی امروز سبب شده، همه کمحوصله بشویم.
سلیمانی درباره انتخاب نمایشنامه «شک» و نسبت آن با جامعه امروز ما توضیح داد: همواره معتقدم ما به عنوان فعالان هنری از جامعه خود جدا نیستیم و دغدغههای مردم و مسائل روحی و روانی اجتماع، گاهی برایمان پرسش ایجاد میکند و تلاش میکنیم که ببینیم چگونه از راه تئاتر میتوانیم در جهت رشد و اعتلای جامعه، دیالوگ ایجاد کنیم. بنابراین اجرای تئاتر را به عنوان یک مسئولیت در نظر گرفتهام.
سلیمانی که گاه سراغ نویسندگانی میرود که در ایران کمتر شناخته شدهاند، ادامه داد: با این نگاه وقتی سراغ متنی میروم، شهرت نویسنده یا ملیت او برایم اهمیتی ندارد بلکه مهم این است که متنی انتخاب کنم که بتوانم از طریق آن با مردم کشورمان گفتگو کنم. از سوی دیگر شاید نویسندگان نمایشنامههای انتخابی من در ایران شناختهشده نباشند ولی هر یک از آنان در کشور خودشان نویسندگان معتبری هستند. او درباره بحث تعصب و جزماندیشی که در این نمایشنامه مطرح شده، توضیح داد: بحث تعصب در زندگی امروز بشر کاملا مشهود است که صرفا هم در مسائل دینی نیست بلکه در امور سیاسی، اجتماعی، آموزشی و حتی ورزشی تعصباتی با خود حمل میکنیم و هرگز با خودمان فکر نمیکنیم که آیا همه حقیقت نزد من است یا نه و این یکی از نکاتی است که در این اثر به آن پرداخته شده است.
سلیمانی با اشاره به اینکه بحث شک، یکی دیگر از موارد مهم در این نمایش است، در این زمینه نیز گفت: یکی از شخصیتهای نمایش پس از فراز و نشیبهایی که در زندگی خود از سر گذرانده، به جایی رسیده که دچار شک شده است و این شکی است تعالیبخش که به آن نیاز داریم. همچنانکه در متون مقدس هم اشاره شده تولد دوباره ما، به زمانی بازمیگردد که باید جایی خود را بازنگری کنیم.
سلیمانی درباره کاربرد قصه در جهان امروز و با وجود همه پیشرفتهای تکنولوژیک گفت: در جهان امروز صبر و تحمل مردم کم شده و شتاب زندگی بسیار زیاد شده است. هرچند به یکسری دستاوردهایی رسیدهایم اما ویژگیهایی را هم از دست دادهایم. در این بین یکی از زیباترین وجوه بشری را که صبوری است، از دست دادهایم؛ آن شکیبایی که سبب میشد روزگاری رمانهای طولانی بخوانیم و شاید به دلیل رواج خواندن متون کوتاه در فضای مجازی، صبر و تحمل ما در خواندن، به کمترین میزان خود رسیده است ولی این سبب نمیشود که هنرمندان، اصول کار هنری را فراموش کنند؛ اصولی که طی گذر زمان و با وجود تغییرات زندگی، همچنان ارزشمند هستند. مانند قصه که سبب میشود مفاهیم پیچیده در ذهن نویسنده تلطیف و شفاف شوند.
سلیمانی با تاکید بر ضرورت احترام گذاشتن به تماشاگر تئاتر افزود: ما با اجرای نمایش، تماشاگران را دعوت میکنیم. بنابراین آداب میزبانی را به جای میآوریم همچنانکه وقتی مهمانی را به خانه خود دعوت میکنیم، به گرمی از او پذیرایی میکنیم و به او خوشامد میگوییم، در بهترین جای خانه او را جای میدهیم، خوراک مناسب به او تعارف میکنیم و ... در تئاتر هم همین است. تماشاگری که در شرایط اقتصادی دشوار بلیت تهیه کرده و از سراسر این شهر بزرگ با این راههای دور و ترافیک سنگین خود را به مرکز شهر میرساند، محترم است و باید برایش ارزش قایل شویم. سعی ما این است که با تمام وجود کارمان را به درستی انجام دهیم. این کارگردان، تمرین کافی را هم یکی دیگر از نشانههای احترام به تماشاگر دانست و افزود: تئاتر کار سختی است و اصلا جای سهلانگاری نیست و یکی از دلایل موفق نشدن بعضی از کارها، همین بیتوجهیهاست. نمایش «شک» نوشته جان پاتریک شنلی و کار کورش سلیمانی هر شب ساعت ۲۱ در تالار استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه میرود.