تحقیقات جدیدی که در مجله npj Mental Health Research منتشر شده، نشان میدهد که مصرف پروبیوتیکها میتواند به کاهش احساسات منفی کمک کند. به گزارش سلامت نیوز به نقل از medicalxpress، تحقیقات جدیدی که توسط کاترینا جانسون و لورا استینبرگن در مجله npj Mental Health Research منتشر شده، نشان میدهد که مصرف پروبیوتیکها میتواند به کاهش احساسات منفی کمک کند. این مطالعه همچنین بررسی کرده است که کدام افراد بیشترین بهره را از مصرف این باکتریهای مفید میبرند. پروبیوتیکها باکتریهای «خوبی» هستند که معمولاً به شکل قرص یا نوشیدنی یافت میشوند و در برخی غذاهای تخمیرشده مانند ماست، پنیر کهنه و کلم ترش نیز وجود دارند. در سالهای اخیر، توجه فزایندهای به نقش پروبیوتیکها نهتنها در سلامت روده بلکه در بهبود سلامت روان جلب شده است. جانسون توضیح میدهد: «ارتباط میان روده و مغز، مسیرهای متعددی را فراهم میکند که از طریق آن باکتریهای روده میتوانند بر احساسات و رفتار ما تأثیر بگذارند. این مسیرها شامل عصب واگ، سیستم ایمنی و هورمونها هستند.»
بررسی خلقوخو از طریق گزارشهای روزانه
در حالی که مطالعات حیوانی پیشتر نشان داده بودند که پروبیوتیکها ممکن است تأثیرات مثبتی بر مغز و رفتار داشته باشند، اما نتایج مطالعات انسانی تاکنون متناقض بوده است. بنابراین، جانسون و استینبرگن در این تحقیق از ترکیبی از روشها برای درک بهتر تأثیر پروبیوتیکها بر خلقوخو و توانایی تنظیم احساسات استفاده کردند. این روشها شامل پرسشنامههای روانشناختی، گزارشهای روزانه از خلقوخو و تستهای کامپیوتری برای بررسی نحوه پردازش احساسات بودند. این مطالعه روی بزرگسالان جوان و سالمی انجام شد که به مدت یک ماه روزانه یک مکمل پروبیوتیک (حاوی باکتریهایی مانند لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم) مصرف میکردند. استینبرگن میگوید: «جالب اینجاست که تنها با پرسیدن سادهی اینکه افراد چگونه احساس میکنند، توانستیم تأثیر مثبت پروبیوتیکها را شناسایی کنیم. در حالی که پرسشنامههای روانشناختی استاندارد نتوانستند این تغییرات را بهخوبی نشان دهند.»
مکمل، نه جایگزین دارو
محققان دریافتند که حدود دو هفته پس از شروع مصرف، پروبیوتیکها شروع به کاهش احساسات منفی میکنند. این بازه زمانی مشابه با زمانی است که داروهای ضدافسردگی شروع به اثر میکنند. اما نکته مهم اینجاست که برخلاف داروهای ضدافسردگی که هم احساسات منفی و هم مثبت را کاهش میدهند، پروبیوتیکها تنها احساسات منفی را کاهش میدهند. این موضوع میتواند یک مزیت بالقوه محسوب شود. با این حال، پژوهشگران تأکید میکنند که پروبیوتیکها نباید جایگزین داروهای ضدافسردگی شوند، بلکه میتوانند به عنوان یک روش مکمل یا پیشگیرانه مورد استفاده قرار گیرند. یکی از بخشهای جالب مطالعه، بررسی این بود که چه کسانی بیشترین سود را از مصرف پروبیوتیکها میبرند. جانسون توضیح میدهد: «ما دریافتیم که برخی ویژگیهای شخصیتی، بهویژه تمایل به اجتناب از ریسک، با تأثیر مثبت بیشتر پروبیوتیکها مرتبط است.»
اختلال روانی بر اثر بدخوری
تغذیه نامناسب فقط باعث چاقی نمیشود، بلکه میتواند استرس و اضطراب را هم در شما افزایش دهد، بنابراین با یک رژیم غذایی مناسب میتوانید تا حد زیادی از این عارضه رهایی پیدا کنید. ۴ اصل مهم در رژیم غذایی برای کاهش استرس وجود دارد که عبارتند از تعادل در میزان خوردن، تنوع خوراکیها، نوشیدن آب کافی و انجام فعالیت فیزیکی. مواد غذایی به شکلهای مختلف میتوانند سطح استرس را کاهش دهند، مثلا مصرف بلغور جو سطح هورمون سروتونین را در بدن افزایش میدهد. سروتونین یک انتقالدهنده عصبی است که افزایش آن حس آرامش و کاهش آن استرس ایجاد میکند. آدرنالین و کورتیزول نیز هورمونهای مؤثر در ایجاد استرس هستند که رژیم غذایی مؤثر روی آنها میتواند باعث افزایش سطح ایمنی بدن و کاهش استرس شود. یکی مهمترین عوامل ایجاد استرس، نوسانات قند خون است. بنابراین مصرف خوراکیهایی که تنظیم قند خون را به هم میزند، استرس را افزایش میدهد. برای مثال، رژیم غذایی سرشار از قند مثل خوردن شیرینیها و نوشابهها سطح استرس را بالا میبرد، در حالی که بسیاری از افراد به غلط تصور میکنند هنگام خوردن آنها استرسشان کاهش مییابد. وقتی ما از مواد غذایی حاوی قند یا کربوهیدراتهای ساده به میزان زیاد در رژیم غذاییمان استفاده میکنیم، قند خونمان و به دنبال آن انسولین در خون بهسرعت افزایش و سپس کاهش پیدا میکند. این در حالی است که نوسانات سریع قند خون باعث ایجاد تغییر خلق و خو میشود و افراد احساس میکنند برای کاهش استرسشان به مصرف شیرینی نیاز دارند و این سیکل معیوب مرتبا تکرار شود. همچنین باید توجه کرد که غذا باید در طول روز و به شکل وعدههای منظم و کوچک با رعایت ثبات قند خون خورده شود چراکه هم پرخوری و هم گرسنگی میتواند باعث اختلالات قند خون و در پی آن ایجاد استرس و اضطراب شود.