سال ۱۴۰۳ برای ورزش ایران پر از لحظات فراموشنشدنی بود؛ چه در میدانهای جهانی و چه در عرصههای داخلی، در این بین اتفاقاتی نیز بود که مثل یک شوک ورزش ایران را تحت تاثیر قرارداد، در این گزارش قصد داریم با هم تمام شوک های ورزشی ایران در سالی که گذشت را بررسی کنیم.
بمب خبری سال: فساد در فوتبال ایران
شاید از مهمترین رخدادهای سال ۱۴۰۳ مربوط به پرونده فساد در باشگاه مس رفسنجان باشد که یکی از جنجالیترین اتفاقهای سالهای اخیر فوتبال ایران بود. واحد نظارتی شرکت مس این پرونده را باز کرد و سپس دستگاههای نظارتی و قضائی به موضوع ورود کردند که منجر به اتفاقها مهمی شد؛ ازجمله سکههای طلا، ارز، پول و املاکی که به افراد دیگری منتقل شده بود و پای چندین باشگاه دیگر نیز به این پرونده باز شد.
در جریان رسیدگی به این پرونده، ۲۱ نفر بهعنوان متهم شناسایی شدند که از این تعداد، برای ۱۲ نفر کیفرخواست صادر و پرونده متهمان به دادگاه ارسال شد؛ بااینحال در روند صدور رأی برخی مسائلی ایجاد شد تا به تعویق بیفتد. بازداشت خداداد افشاریان، رئیس سابق کمیته داوران و عضو هیئترئیسه فدراسیون فوتبال، سهیل مهدی، مسئول برگزاری مسابقات سازمان لیگ، فریبرز محمودزاده، رئیس پیشین کمیته نقلوانتقالات سازمان لیگ، شهاب زندی، مدیرعامل باشگاه شمسآذر قزوین و همچنین احضار برخی از ارکان فدراسیون و صدور قرار وثیقه برای برخی دیگر، نشان داد گستردگی فساد شاخ و برگ زیادی دارد. پس از بررسی پرونده مربوط به پرداخت رشوه از سوی باشگاه مس رفسنجان، خداداد افشاریان رئیس سابق کمیته داوران فدراسیون فوتبال در رابطه با پرونده باشگاه مس رفسنجان بازداشت شد.
کوچ دسته جمعی به تبریز
انتقال علیرضا بیرانوند، دروازهبان ملیپوش ایران، از پرسپولیس به تراکتور تبریز در تابستان ۱۴۰۳ یکی از جنجالیترین و پرحاشیهترین انتقالهای فوتبال ایران بود. بیرانوند پس از فسخ یکطرفه قراردادش با پرسپولیس، با قراردادی دو ساله به تراکتور پیوست. مهدی ترابی و دانیال اسماعیلیفر نیز دو ستاره تیم پرسپولیس، در تابستان ۱۴۰۳ به تیم تراکتور تبریز پیوستند. این انتقالها با واکنشهای گستردهای همراه بود، بهخصوص که هر سه بازیکن نقش مهمی در موفقیتهای اخیر پرسپولیس داشتند. مهدی ترابی پس از پایان قراردادش با پرسپولیس، با قراردادی دو ساله به تراکتور پیوست. حضور او در مراسم ختم همسر محمدرضا زنوزی، مالک تراکتور، شایعاتی درباره انتقالش به این تیم را تقویت کرد که بعدها به واقعیت پیوست. دانیال اسماعیلیفر نیز با قراردادی یک ساله به تراکتور منتقل شد. او نیز در مراسم مشابهی با ترابی و علیرضا بیرانوند حضور داشت که توجهها را به احتمال انتقالش به تراکتور جلب کرد. این جداییها برای هواداران پرسپولیس شوک بزرگی بود و هنوز هم در فضای مجازی و رسانهها مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
رامین یاغی شد
بمب استقلال در تابستان منفجر شد؛ رامین رضاییان که با حضور در پرسپولیس به اوج محبوبیت و معروفیت رسیده بود و حتی سابقه گلزنی در شهرآورد پایتخت را نیز داشت، به جدیدترین یاغی فوتبال ایران تبدیل شد و لباس استقلال را بر تن کرد. رامین رضاییان با عقد قراردادی یکساله به تیم فوتبال استقلال تهران پیوست. این انتقال پس از جدایی او از تیم سپاهان اصفهان صورت گرفت و توجه بسیاری از هواداران و رسانهها را به خود جلب کرد. باشگاه استقلال این انتقال را به عنوان بمب نقل و انتقالات تابستانی معرفی کرد و با انتشار تصاویری از آن، هیجان زیادی را در بین هواداران خود ایجاد نمود.
دوباره تاج دوباره فدراسیون فوتبال
مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال ایران، رقابت انتخاباتی سال ۱۴۰۳ را در شرایطی آغاز کرد که آرای محکومیتهای قضائی او در رسانهها منتشر شد. بر اساس گزارشهای برخی رسانهها، حکمی به دلیل تصرف غیرقانونی در اموال فدراسیون که رأی آن ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ صادر شد و تاج را به تحمل ۳۹ ضربه شلاق و استرداد مبالغی شامل 55هزارو ۶۰۰ دلار، 37هزارو ۶۷۰ یورو و ۴۵۰ میلیون ریال محکوم کرد. این محکومیت پس از اعتراض و درخواست تجدیدنظر، نهایی شد که البته ۳۷ ضربه از ۳۹ ضربه شلاق را به جزای نقدی تبدیل کرد و دادگاه دو ضربه باقیمانده را نیز به شش میلیون تومان جریمه نقدی تبدیل کرد. این حکم در نهایت قطعی شد و مهدی تاج جریمههای تعیینشده را پرداخت کرد. موضوعی که مشخصا بر اساس بند ۴ ماده ۳۹ اساسنامه فدراسیون فوتبال ایران که شرط «عدم وجود سابقه محکومیت کیفری» را برای نامزدهای ریاست فدراسیون تعیین کرده، اجازه ثبتنام مهدی تاج در انتخابات ریاست فدراسیون فوتبال را نمیداد، اما تاج باز هم در انتخابات ثبتنام کرد.