فریدون مجلسی: شرایط حاد است و جای چون و چرا وجود ندارد
فریدون مجلسی با اشاره به ریشه خصومت ایران و آمریکا در سال های بعد از انقلاب گفت: صحبت خود را با ذکر مصادیق شروع می کنم، در علم سیاست وقتی مخاصمه به مراحل جدی تر می رسد که یک طرف خود را در تقابل می بیند. ما 45 سال پیش با تسخیر سفارت به آمریکا اعلان جنگ دادیم و تا امروز تحت شعار «مرگ بر آمریکا» را قطع نکردیم! امروز هم صدا و سیما مرگ بر انگلیس و آمریکا گفت و برنامه خبری اش را شروع کرد.
وی افزود: وقتی خصومت به چنین مرحله ای می رسد یعنی ایران عملیات خصومت آمیز را پیشتر از آمریکا شروع کرده است. جمهوری اسلامی به این نکته توجه ندارد که آمریکا و اسرائیل یکی هستند. مقابله با هر بخش از این بسته واحد هزینه مشابه دارد و اروپا نیز پشت ماجرا ایستاده است. این تحلیلگر روابط بین الملل با تبیین مراحل حل مساله در خصومت های بین المللی تشریح کرد: پاسخ جدی با تذکر شروع می شود، مرحله بعدی اخطار و مرحله بعدی هشدار است. بعد تهدید و بعد اولتیماتوم می دهند و زمان تعیین می کنند. وقتی یک قدرت بین المللی زمان تعیین می کند، اولتیماتوم را ناتمام نخواهد گذاشت. ترامپ شب عید صورت خواسته های خود را مطرح کرد و یک اولتیماتوم دو ماهه به ایران داد و خواستار مذاکره شد تا در این فرصت دو ماهه درباره اجرا با ایران صحبت کند.
وی تاکید داشت: ترامپ جای رودربایستی باقی نگذاشته است. گفت و گو های پیش رو جای افرادی مثل سعید جلیلی نیست. دیگر نمی توان با فرستادن چنان تیم هایی زمان خرید. جمهوری اسلامی باید چانه زنی با آمریکا را آغاز کند، تعهداتی ایجاد شود و تخفیف هایی بگیرد وگرنه با ایران مثل یک بازنده در جنگ رفتار خواهد شد.
دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه در رابطه با تصمیم آمریکا برای ایران گفت: مشخص است که ایران چه هزینه هایی در منطقه داشته و تهران برای عراق، سوریه، لبنان، غزه و یمن چه کرده است؟ پاسخ این سوال برای آمریکا مشخص است که چگونه یمنی ها امروز صاحب موشک شده اند؟! آمریکا می خواهد هر چه سریع تر تکلیف شبه نظامی های حوثی را مشخص کند. آمریکا می خواهد در دو ماه پیش رو تکلیف شبه نظامیان حوثی را مشخص کند و با دست بازتری با جمهوری اسلامی وارد مذاکره ای شود که به عقیده من از جنس چانه زنی است.
وی افزود: پیش از اینکه ایران ضربه بخورد باید برای چانه زنی اقدام کند. تجربه غزه نباید در ایران تکرار شود و پس از درگیری نظامی به دنبال گفت و گو و آتش بس برویم. اگر کار به جنگ بکشد و مراکز نظامی، صنعتی، نیروگاه ها و زیر ساخت مورد حمله قرار بگیرد، شرایط اجتماعی در کشور حاد خواهد شد. درحالیکه وظیفه هر حکومتی ایجاد امنیت و آسایش برای مردم است. ایران می تواند به آمریکا لطمه بزند ولی در صورت جنگ آسیب پذیر خواهد بود.
این کارشناس سیاسی با اشاره به شروط ایران گفت: مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در عمان شروع شده است. ایران دو شرط برای آمریکا تعیین کرده از جمله محل مذاکرات که مسقط در عمان است و غیر مستقیم بودن مذاکرات که مورد قبول آمریکا قرار گرفته است. مهمترین خواسته آمریکا تامین امنیت و موجودیت اسرائیل است.
وی خاطرنشان کرد: به عقیده من جمهوری اسلامی به نقطه پذیرش رسیده است. زمانی توهمی وجود داشت و گمان می شد هفتم اکتبر 2023 به فروپاشی اسرائیل منجر خواهد شد، ولی این سوء تفاهم برطرف شد. امروز در داخل می دانند که زورشان به همبستگی آمریکا و اسرائیل نمی رسد و نمی توانند کاری از پیش ببرند. عقلانیت به ما می گوید تا جاییکه می توانیم باید از کشور، منافع ملی، مردم و داشته هایمان حفاظت کنیم و اجازه ندهیم مزایای ایران نابود شود.
فریدون مجلسی در پایان سخنان خود متذکر شد: مذاکره ای منطقی که بهتر است مسئولیت اش به دولت واگذار شود، مناسبترین تصمیم در این شرایط خواهد بود. افرادی حرفه ای در وزارت خانه ها حضور دارند و عقلانیتی در دولت وجود دارد. مقامات غیر دولتی نباید در مذاکره دخالت کنند. مسئولیت مذاکرات با آمریکا باید به دولت واگذار شود. هر امتیازی که در مذاکرات داده شود باید در داخل پذیرفته شود، شرایط حاد است و جای چون و چرا وجود ندارد.
آلبرت بغزیان: بورس، طلا و ارز تحت تأثیر تنش سیاسی قرار گرفته است
ستاره صبح، فائزه صدر: اظهارات تهدید آمیز دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا علیه ایران بازارهای ایران را تحت تاثیر قرار داد. انتشار پی در پی اخبار و تحلیل های سیاسی حول این موضوع و ابهام در مورد تصمیم و پاسخ ایران موجب نگرانی فعالین اقتصادی، معامله گران، تولیدکنندگان و تجار شده است. ستاره صبح در گفت و گو با آلبرت بغزیان، استاد دانشگاه و کارشناس ارشد اقتصاد در گفت و گو با ستاره صبح به بررسی شرایط اقتصادی کشور پس از تهدیدات آمریکا پرداخته که در ادامه می خوانید:
آلبرت بغزیان با اشاره به نسبت تحریم و مشکلات اقتصادی ایران گفت: شرایط تورمی و وضعیت درآمد اقتصادی بدتر می شود. هر رئیس جمهوری در آمریکا فهرستی جدید به تحریم های ایران اضافه کرده ولی ترامپ بیشترین فشار را بر اقتصاد ایران وارد کرد و در دوره دوم ریاست جمهوری اش می خواهد ضربه بیشتر به اقتصاد بزند.
وی افزود: تا زمانی که تنش سیاسی ادامه دارد هر گونه پیش بینی قیمت دلار نشدنی است. اگر چه بازگشایی رسمی بازارها بعد از تعطیلات تغییر محسوسی در بازار معاملات ارز نشان نداد اما هرخبری می تواند این قضا را ملتهب کند و موجب صعودی شدن نرخ ارز گردد.
این استاد دانشگاه با تشریح وضع موجود اضافه کرد: ترامپ چند هفته فرصت داده تا پیشرفت در مذاکرات بررسی شود. آمریکا مصمم است مشکلاتش با ایران را حل کند. اگر گفت و گو ها بی نتیجه باشد در این صورت گزینه هایی نظیر تحریم، سختگیری و محدودیت و یا حمله نظامی به ایران اجرا می شود. اقتصاد ایران ضعیف است و در برابر چالش های سیاسی پیش رو تاب آوری ندارد. زمانی که فرصت داشتیم برای زیر ساخت ها کاری نکردیم.
وی خاطرنشان کرد: این اقدامات تنش های اقتصادی و سیاسی میان دو کشور را تشدید می کند و بر روابط تجاری ایران با سایر کشورها نیز تاثیر می گذارد. تعرفه های ثانویه امریکایی کشورهایی را هدف قرار می دهد که از ایران نفت و پتروشیمی وارد می کنند. بسیاری از مشتریان نفت و فراورده های پتروشیمی ایران از خرید این محصولات خودداری می کنند.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران با تشریح رابطه میان تحریم و تورم گفت: اعمال تعرفه های ثانویه علیه تهران با هدف محدود کردن توانایی تجارت بین المللی ایران به کاهش صادرات نفت و محصولات پتروشیمی منجر خواهد شد که کاهش درآمد های ارزی ایران و به هم خوردن عرضه و تقاضای ارز را به دنبال دارد و فشار بیشتری بر ارزش ریال وارد می شود که موجب افزایش تورم داخلی خواهد شد.
وی افزود: اگر ترامپ تهدیدات نظامی علیه ایران را عملی کند قیمت دلار تغییر و بالاتر می رود که نتیجه آن فشار تورم و فشار اقتصادی به مردم است. وضعیت بازار های مالی ایران از جمله بورس، بازار طلا و ارز تحت تاثیر تنش های سیاسی است.
وی با تاکید بر لزوم مذاکره ادامه داد: مذاکره تنها راه پیش روی کشور برای کاستن از فشارها است. ممکن است ایران مجبور به پذیرش محدودیت هایی در زمینه فعالیت هسته ای شود. توافق میان ایران و آمریکا، انتظارات تورمی کاهش پیدا می کند و دولت فرصت اجرایی کردن طرح های اقتصادی از جمله اصلاحات و جراحی های اقتصادی را پیدا خواهد کرد. آلبرت بغزیان در پایان سخنان خود متذکر شد: احتمال افزایش مشکلات اقتصادی و بالا رفتن تورم و فشار اقتصادی بر زندگی مردم بیش از هر احتمال دیگری قابل پیش بینی است. پیش بینی دقیق آینده دشوار است، اما آنچه مسلم است این است که بن بست در مذاکرات ایران و آمریکا، اقتصاد ایران را با چالش جدی مواجه خواهد کرد.