آلبرت بغزیان در رابطه با آنچه امروز در جلسه استیضاح عبدالناصر همتی در مجلس گذشت، گفت: آنطور که از صدا و تصویر جلسه استیضاح در مجلس بر می آمد، ماجرا اقتصادی می نمود. اگرچه بسیاری بحث های سیاسی، گروهی و جناحی را مطرح می کنند که اگر چنین باشد نیز حداقل دلایلی که مخالفان حضور همتی در وزارتخانه مطرح می کردند، صرفا دلایلی اقتصادی بود.
وی افزود: اگر این ماجرا را یک تسویه حساب سیاسی بدانیم و بگوییم که قرار بود همتی کاری کارستان کند و طیفی با استیضاح درصدد مانع شدن برآمده اند، طبیعتا باید نشانه هایی از اصلاح بزرگ و آن کار کارستان پیدا می شد تا موافقان همتی بتوانند با استناد به آن موارد از وی دفاع کنند.
این اقتصاددان ضمن مقایسه ادعای موافقان و مخالفان حضور همتی در وزارت اقتصاد گفت: دیدیم که جبهه موافق در دفاعیات دست پر نداشت و وزن ذی نفع عمومی که منافعی از کف داده است سنگین تر بود. مخالفان نیز بر منافع عمومی استناد کردند و وضعیت دهک های اول تا سوم را پیش کشیدند.
وی یادآور شد: آقای همتی در آغاز این مسیر شش ماهه، وعده به راه انداختن بورس را مطرح کرده بود ولی سهامداران بورس در این مدت متضرر شدند. وعده مقابله با تورم از طرف ایشان عملی نشد و امروز کار به کالابرگ الکترونیک رسید و افزایش آن قولی است که به سال بعد حواله شده است.
این استاد اقتصاد با اشاره به چشم انداز پر ابهام رفع تحریم ها گفت: کشور از نظر اقتصادی با حداقل امید به بهبود پیش می رود و آنچه از تریبون رسمی و از زبان رییس جمهور و وزیر اقتصاد شنیده شد، معنی دار بود. به ویژه که تکلیف وعده دولت برای سبک کردن تحریم ها و مذاکره نیز مشخص نبود.
وی تصریح کرد: آقای همتی از تصمیم تک نرخی کردن ارز با هدف از بین بردن رانت دفاع کرد، ولی آن برنامه فعلا به افزایش فاصله میان آزاد و دولتی انجامیده و رانت وارد کننده به رانت صادر کننده تبدیل شده، قیمت ها افزایش پیدا کرده و واردات گران شد. نظارت باید قوی شود که متاسفانه به سراغ حذف و جایگزینی با بازاری اشتباه رفتیم.
این اقتصاددان عدم ارائه برنامه برای حل مشکلات اقتصادی را عامل استیضاح عبدالناصر همتی دانست و گفت: آقای همتی به دلیل حضور در بانک مرکزی تجربه خوبی از شرایط داشت و امید می رفت عملکرد مطلوبی نشان دهد زیرا شناخت وجود داشت و می توانستند مشکلات معمول وزارت اقتصاد با بانک مرکزی را رفع کنند، ولی در عمل شرایط اقتصادی کشور مطلوب نمایندگان مجلس ارزیابی نشد.
بغزیان تاکید کرد: بحث فرصت دادن به دولت منطقی است اما در شرایطی که برنامه و ریل گذاری درست باشد و انتظار به بهبود شرایط ختم شود اما به نظر می رسد اقتصاد با شیوه آزمون و خطا اداره می شد. وزیر باید با راه حل به میدان بیاید. پست وزارت، موقعیت آشنا شدن با مساله نیست باید از قبل شناخت حاصل شود.
وی افزود: از این رو شاید این استیضاح و نتیجه اش درست بوده باشد البته به این شرط که جایگزین ها از افراد، شخصیت ها و چهره های آزمون پس نداده قبلی نباشند. نگاه های پیشین از جمله شیوه های مدیریت اقتصادی آقایان طیب نیا، محمدی، تقوی نژاد، پرویزیان و دیگرانی که حضورشان در وزارتخانه تجربه شده، نمی توانند این بار را به سلامت به مقصد برسانند چون مسیر ناهموارتر از قبل است.
آلبرت بغزیان در پایان سخنان خود متذکر شد: عیب بزرگی است که دولت گزینه های دیگری نداشته باشد. اداره وزارت اقتصاد در شرایط کنونی کشور توانایی ویژه ای می خواهد. بیمار در حال احتضار است و هر جراحی از عهده این مریض بر نمی آید.