کاهش درآمدهای ارزی
حمیدرضا جیهانی، کارشناس بازارهای مالی با تأکید بر اینکه نمیتوان رشد اخیر قیمت دلار را به یک عامل واحد نسبت داد، به تجارتنیوز گفت: «ما با توجه به شاخصهای بنیادین، انتظار چنین رشدی را نداشتیم. باید در نظر بگیریم که این افزایش قیمت اخیر بیشتر تحت تأثیر مجموعه عواملی مانند سیگنالهای غیرمسئولانه برخی افراد، انتظارات تورمی، فضای رسانهای و کاهلی بازار ساز در داخل بوده است. این مسئله که رشد قیمت دلار در محدوده ۹۵ هزار تومان متوقف شد و برخی احتمال کاهش بیشتر آن را نیز مطرح میکنند، به عوامل متعددی بستگی دارد. بخشی از رشد قیمت دلار ناشی از اخبار پاییزی کاهش صادرات و فروش نفت ایران در چین بود که نگرانی درباره کاهش درآمدهای دولت در سال آینده و افزایش کسری بودجه ایجاد کرد. علاوه بر این، تحولات سیاسی شروع به کار دولت جدید آمریکا و اخبار نحوه تعامل دونالد ترامپ با دنیا و فرمان اجرایی کمپین فشار حداکثری او بر بازار تأثیرگذار بودند. مجموع این عوامل منجر به جهش نرخ ارز شد.
دستور ترامپ برای تعلیق تحریمهای ایران
این کارشناس بازارهای مالی بابیان اینکه طی روزهای اخیر با انعکاس اخبار مثبت و امیدوارکننده شاهد روند اصلاحی در بازار ارز بودیم، بیان کرد: «خبر مثبت این روزها دستور ترامپ به وزیر خزانهداری آمریکا برای تعلیق تحریمهای جدید علیه ایران بوده که همزمان با سفر اخیر امیر قطر به ایران، میتواند بر بازار تأثیر بگذارد. گفته میشود در این سفر، موضوع فرصتی ۱۵ تا ۳۰ روزه برای بررسی و مشورت در خصوص مذاکرات مستقیم با آمریکا مطرحشده است. نکته دیگر این است که بازار ساز از روز شنبه گذشته، هم در بازار دلار و هم در بازار درهم، نقش پررنگتری ایفا کرده است. این مسئله سبب میشود که بازار ساز مدیریت بازار را بهطور فعال در دست گیرد. همچنین، مذاکرات امیر قطر با رهبر انقلاب درباره ۶ میلیارد دلار دارایی مسدود شده ایران، احتمال آزادسازی این مبلغ را مطرح کرده که در صورت تحقق، میتواند بر نرخ ارز تأثیر بگذارد.»
دلار توافقی برای فروش به مردم
جیهانی گفت: « احتمالاً مرکز مبادله ارز و طلا در نظر دارد یک دورهفروش دلار به افراد ایرانی را از سر بگیرد. اگر این موارد را کنار هم بگذاریم، میتواند موجب ایجاد روند کاهشی یا استپ قیمتی دلار شود. در این خصوص، عنوان خاصی برای نوع ارز مطرح نیست، بلکه این اقدام در چارچوب قیمت بازار مبادله یا همان بازار تجاری انجام میشود. مشابه مزایدههایی که برای طلا و سکه برگزار و عدد بر اساس کشف قیمت روز اعلامشده، ممکن است چنین سازوکاری برای دلار نیز در نظر گرفته شود. احتمال دارد این طرح در هفته آینده اجرایی شود. مقدار دلار تخصیصی برای هر فرد بهاندازه پاسخگویی به نیازهای روزمره تعیین و حدود ۲۱۰۰ دلار در نظر گرفتهشده است. در ماههای پایانی سال که معمولاً نیاز به اسکناس و ارز بیشتر میشود، از این طریق ارز به بازار تزریق خواهد شد.»