روانشناس و مشاور با تأکید بااینکه نابرابری اجتماعی، تبعیض و تحقیر از عوامل افزایش ارتکاب به خشونت است، گفت: اگر فرهنگسازی، آموزش و توانمندسازی در جامعه انجام نشود افراد به خشونت و رفتارهای نابهنجار روی میآورند.
محمدرضا ایمانی به ایرنا گفت: جایی که فرد مورد تبعیض، تنبیه یا تحقیر قرار میگیرد یا از حقوقی برخوردار نیست یا امنیت ندارد و صدایش بهجایی نمیرسد برای اینکه آنها را جبران کند رفتارهای ضداجتماعی انجام میدهد که به نظر میرسد این عوامل در جامعه در حال افزایش است. هنگامیکه کودکان را تنبیه میکنیم و این تنبیه عادلانه و درست نیست، این کودک در سنین بزرگسالی همین رفتار را در قبال دیگران هم انجام میدهد و دست به خشونت میزند و با رفتارش به دیگران صدمه میزند مگر اینکه این تروما (آسیب) رفع و درمان شده باشد. چیزی که اکنون در جامعه میبینیم این است که برخی افراد تحت تأثیر نابرابریهای اجتماعی، تبعیض، بیعدالتی، بیکاری و ناپایداری اقتصادی به خود اجازه میدهند، رفتارهایی نشان دهند تا نداشته های خود را جبران کنند.
خشونت از تبعات نابرابری اجتماعی
این روانشناس گفت: بحرانهای اقتصادی، خود را به شکلهای مختلف ازجمله خشونت در جامعه نشان میدهد و طلاق، خودکشی، فرزند آزاری، همسر آزاری، سرقت و زورگیری از انواع خشونت به شمار میرود.
ایمانی با اشاره به اینکه اعتیاد نیز نوعی خشونت است که فرد در قبال خودش انجام میدهد، افزود: مشکلات اجتماعی مانند بازماندگی از تحصیل منجر به نابرابری اجتماعی میشود که تحت تأثیر این نابرابری اجتماعی مشکلات فراوانی ازجمله خشونت در کشور قرار میگیرد و آسیبهای بزرگی در جامعه ایجاد میکند و درنتیجه آن سطح امنیت و احساس امنیت کاهش پیدا میکند.
عدم برخورداری از نیازهای اساسی زندگی
این روانشناس بابیان اینکه اساس و ریشه خشونت در عدم برخورداری از نیازهای اساسی زندگی است، افزود: جایی که ما احساس از دست دادن میکنیم یا تحتفشار قرار میگیریم، مورد تنبیه قرار میگیریم یا هرجت که کمبودهایی ایجاد میشود تحت تأثیر همه این موارد، گاه رفتارهای غیرارادی، ناپخته و ناآگاهانه جایگزین میشود.
اساس خشونت، نداشتن قدرت
ایمانی با اشاره به اینکه اساس خشونت، قدرت و توان نیست بلکه در اینجا بیتوانی و نداشتن قدرت، لازم است، تأکید کرد: زمانی فردی دست به خشونت میزند که میخواهد به نیازهای درونی خودپاسخ داده و خود را قوی را نشان دهد. خشونت به انواع مختلف ازجمله خشونت کلامی و غیرکلامی و مستقیم و غیرمستقیم تقسیمبندی میشود و گاهی خشونت، رفتاری است.
خودآگاهی
این روانشناس با تأکید بر تأثیر خودآگاهی بر کنترل خشونت گفت: مرتکبان خشونت، روی خودکار نکردهاند و فکر میکنند که ندا شتهها و نرسیدن به حقوق خود را میتوانند از شیوههای مختلف جبران کنند اما درعینحال افرادی هم هستند که برای جبران نابرابری و کمبودهای خود در زندگی، به تحصیل روی آورده و اتفاق انسانهای موفقی میشوند. برخی افراد در مناطق کم برخوردار، کسبوکارهایی ایجاد میکنند که میتوانند هم برای خود و خانواده و هم برای دیگران، درآمد پایدار ایجاد کنند. اما اکنون این سال مطرح میشود که چه تعداد از افراد به این خودآگاهی و این انگیختگی بالادست پیدا کردند که بتوانند به خود و دیگران کمک کنند. به گفته ایمانی، بخش زیادی از افراد این آگاهی و توان را ندارند و از شیوههای تربیتی مناسبی برخوردار نشدهاند بنابراین به سرقت و قتل روی میآورند و ما شاهد رفتارهای ناصواب اجتماعی بسیاری از این افراد در جامعه هستیم.
آموزش در برابر خشونت
این روانشناس و مشاور ادامه داد: ایجاد زیرساختهای رفاهی، آموزش مستمر و فرهنگسازی در راستای توانمندتر کردن افراد در کاهش خشونت در جامعه مؤثر است. افراد هرچقدر توانمندتر شوند، میزان خشونت در جامعه در درازمدت کمتر میشود. اگر سطح تحصیلات جامعه بالا برود باعث میشود افراد با تحصیلات خود به درآمد پایدار برسند و برای کسب درآمد دست به رفتارهای ضداجتماعی مانند سرقت نزنند و باید گفت که اگر افراد در مسیر آموزش قرار بگیرند، تحت تأثیر تعالیم میتوانند درآمد داشته باشند و امورات خود را بگذرانند.