نامگذاری یک معبر به نام فرزند یکی از مدیران شهری حاشیه ساز شده است. این رویه در کمیسیون نام گذاری شورا بی سابقه نیست و در دوره پنجم مدیریت شهری در یکی از جلسات کمیسیون نام گذاری یکی از مدیران شهری پیشنهاد میدهد که نام دخترش «مرسانا» بر روی یکی از معابر شهری گذاشته شود که مورد استقبال رییس وقت کمیسیون نامگذاری قرار میگیرد و حالا مرسانا نام یکی از خیابانهای تهران است. یک خبرنگار هفته گذشته توییت زد که در منطقه ۸ یک معبر به نام «بارانا» که نام فرزند یکی از مدیران شهرداری است، نام گذاری شده است. البته این نام گذاری در روزهای قبل تغییر کرد.
احیای سنت ناصرالدین شاه
در نامگذاری
رد پای این سبک نام گذاری در دوره ناصرالدین شاه است که برخی از محلات تهران هنوز هم به نام زنان ناصرالدین شاه شناخته میشود. «داریوش شهبازی» تهرانشناس در اینباره میگوید: «در محدوده نازیآباد باغی بزرگ وجود داشت که به نام «نازخاتون» یکی از همسران ناصرالدینشاه سند خورده بود؛ باغی با درختان میوه و چنارهای بلندبالا و عمارتی در دل آن. محله نازیآباد هم نامش را از نام نازخاتون وام گرفت و گفته میشود ابتدا نام محله به «نازآباد» و به تدریج به نازیآباد تغییر کرد.»
محله منیریه تهران هم به نام «منیرالسلطنه» یکی از زنان ناصرالدینشاه قاجار است. منیرالسلطنه دختر محمدتقی خان معمارباشی بود؛ معماری سرشناس که ساختمان دارالفنون را ساخت.
محله اقدسیه که امروز با برجها و آپارتمانهای گرانقیمت شناخته میشود، در دوران قاجار، روستایی کوچک و قجری بود در حد فاصل بین سلطنتآباد و کاخ صاحبقرانیه. ناصرالدینشاه این آبادی کوچک را به «آمینه اقدس» یا همان «اقدسالدوله» که یکی از همسران محبوبش بود بخشید.
نام مهرآباد هم به «عصمتالدوله» دختر محبوب ناصرالدین شاه میرسد. این محدوده مهریه عصمت الدوله بوده است .
نظارت بر خودسرها
طبق آییننامه نامگذاری معابر، معابری با عرض کمتر از ۳۰ متر، بهویژه بنبستها و کوچههای کوچک، در اختیار شهرداریهای مناطق است و آنها میتوانند بهصورت مستقل این نامگذاری را انجام دهند.
ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران در پاسخ به پرسش که این نامگذاری یکی دیگر از مصداقهای بیصاحب بودن شهر نیست به خبرآنلاین میگوید: «این موضوع صحت دارد و من با شهردار منطقه صحبت کردم. قرار شد که این اشتباه بهسرعت اصلاح شود. این اتفاق نشان میدهد که تمرکز کافی بر مدیریت شهری از بالا وجود ندارد و چنین خودسریهایی نباید در سطح شهر رخ دهد. این یکی از نشانههایی است که پیشتر هم درباره آن هشدار داده بودم؛ مسئله نظارت در شهر تهران که یکی از وظایف اصلی شورا است.»
او ادامه میدهد: «نامگذاری معابر یک موضوع فرهنگی و در حوزه مسئولیت کمیسیون فرهنگی شوراست. در این مورد، بدون مصوبه شورا، تصمیمگیری انجام شده که این یک تخلف است. پس از تماس من، شهردار منطقه قول داد که اصلاحات لازم را انجام دهد. من هم پیگیر این موضوع بودهام و میدانم که کمیسیون فرهنگی شورا در حال بررسی واکنش مناسب به این مسئله است. در شهری با ۱۳ میلیون نفر جمعیت و ۷۰۰ کیلومتر وسعت، ۲۱ عضو شورا نمیتوانند بر همه مسائل نظارت داشته باشند، بنابراین مردم و رسانهها باید به ما کمک کنند. ما در برابر چنین تخلفاتی برخورد میکنیم.»
تخلف اصلاح شد
علیرضا نادعلی، سخنگوی شورای شهر، میگوید: «تخلف صورتگرفته مربوط به نامگذاری معبری با عرض بیش از ۳۰ متر بوده است که طبق آییننامه، نیاز به مصوبه شورای شهر دارد. به محض اطلاع از این موضوع، پیگیریهای لازم انجام شد و شهردار منطقه بلافاصله وارد عمل شد و نامگذاری اصلاح شد. این تخلف نباید رخ میداد، نام تغییر کرد و این اقدام توسط شهرداری بهسرعت اصلاح شد. هر نامگذاری برای معابری با عرض بیش از ۳۰ متر، حتماً باید با مصوبه شورای شهر انجام شود. البته اسامی انتخابشده میتوانند شامل افراد مختلف یا مفاخر باشند، اما مهمترین مسئله رعایت فرآیند قانونی و آییننامهای است.»