علی صالحآبادی- مدیرمسئول
شگفتی انتخابات آمریکا بازگشت دوباره «دونالد ترامپ» غیرقابل پیش بینی به قدرت است. او سیاستمداری به سبک کلاسیک نیست، بلکه اهلمعامله و بده - بستان و در عین حال وقتی به نتیجه نرسد قاطع است. هر کشوری با او همراهی کند از گزند، فشار، تحریم و ... در امان است و در مقابل هر کشوری مثل ایران با او همراه نباشد، ترامپ با آن سرشاخ میشود. باید داست که ایران در چهار سال آینده در تیررس اوست. کشورهای جهان دریافتهاند که چه اتفاقی افتاده است. اروپا مخالف انتخاب ترامپ بود، پس از انتخابات با از در سازش درآمد، اما ایران ابتدا با انتخاب ترامپ نسنجیده برخورد کرد و اعلام کرد انتخاب او برای ما فرقی ندارد در حالی که در عمل فرق دارد.
*چهار سال ریاست جمهوری دموکراتها برای ایران فرصتی بود تا از سطح تنش و تخاصم بین تهران- واشنگتن کاسته شود و تحریمها برداشته شود یا کاهش یابد، اما در عمل عکس آن اتفاق افتاد، یعنی بر سطح تنش افزوده شد و تحریمها افزایش یافت که همچنان ادامه دارد. فرصت سوزی شد و هزینهاش بر دوش مردم سوار شد. چرا اینچنین شد بماند بهوقت دیگر.
*تجربه چهار سال ریاست جمهوری ترامپ (2020-2016) نشان داد که او 16 ماه به دنبال مذاکره با رئیسجمهور و حتی وزیر خارجه ایران بود، اما این دو از رویارویی با او طفره رفتند. پسازآن ترامپ از برجام (18 اردیبهشت 1397) خارج شد و تحریمهای شدید نفتی علیه ایران وضع کرد. اگر در آن زمان مذاکره مستقیم و مصالحه صورت میگرفت امروز سرنوشت مردم طور دیگری بود. مسئولان پاسخ دهند چرا نتوانستند از ابزار دیپلماسی به نفع ملت استفاده کنند.
*پس از خروج ترامپ از برجام (سال 97) ایران دچار خطای محاسباتی شد و پنداشت، اگر سطح غنیسازی را از 67/1 به 20 و 60 درصد برساند غرب میترسد، کوتاه میآید و امتیاز میدهد، اما آنچه در عمل مشاهده شد این بود که سیاست توپ، تشر، تهدید و ... نهتنها جواب نداد، بلکه جواب منفی داد و زندگی ملت بهویژه فرودستان را تحت تأثیر قرارداد. مسئولان پیشین توضیح دهند چرا کاری کردند که ملت مجبور شد هزینهاش را پرداخت کند و گفتنیهای دیگر.
*دولت دموکرات آمریکا کوشید تا آتش جنگ را در غزه و لبنان خاموش کند. اگر این اتفاق میافتاد دموکراتها برنده انتخابات میشدند چون عربها و مسلمانان امریکا به کامالا هریس رأی میدادند نه به ترامپ، اما انگار توافق نانوشتهای بین نتانیاهو و دونالد ترامپ وجود داشت که جنگ تا روز انتخابات ادامه یابد، بنابراین جنگ ادامه پیدا کرد و ترامپ پیروز شد.
ایران باید بداند شرایط عوضشده و ترامپ آمده است. او دو ویژگی دارد یکی اینکه رفتارش غیرقابلپیشبینی است، دیگر اینکه مدافع سرسخت اسرائیل و مخالف جمهوری اسلامی است. پس هوا پس است. باید مراقب بود و رویکردها را تغییر داد. انتخاب ترامپ را تبریک گفت و به انتخاب مردم آمریکا احترام گذاشت. وارد مذاکره مستقیم شد. باید دانست، نمیشود با آمریکا مصالحه یا مذاکره کرد، در عین شعار نابودی اسرائیل را هم داد. اعضای کابینه ترامپ دو ویژگی مهم دارند یکی حامی اسرائیل و دیگر مخالف جمهوری اسلامی هستند. ایران چون متحدی در خاورمیانه و اردوگاه غرب ندارد با درک شرایط در سیاست خارجی تجدیدنظر کند و با آمریکا به توافق برسد. این که ایلان ماسک، وزیر «کارآمد سازی» امریکا با سعید ایروانی دیدار محرمانه داشته میتواند نقطه عطفی در روابط تهران-واشنگتن تلقی شود. شواهد و قرائن نشان میدهد مشکل تنش و تخاصم بین ایران و امریکا بیشتر در داخل بوده تا خارج. صدای تندروهای اقلیت را که برجام را آتش زدند و مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسراییل می گویند باید مهار کرد و جلوی جنگ احتمالی با اسراییل و امریکا را گرفت.
63 روز دیگر بایدن در قدرت است و این مدت میتواند برای ایران دلهره آور باشد، زیرا ترامپ دیگر کاری به اسراییل ندارد، ترامپ هم مشوق اسراییل در اقدام علیه ایران است. تندورها حداقل این 63 روز به خاطر مردم مشتهایشان را گره نکنند و صدایشان را هم بلند نکنند تا شرایط برای کشور و مردم بدتر از آنچه هست، نشود.