رئیس انجمن مددکاری ایران گفت: واقعیت این است که هیچ آمار واقعی درباره تعداد کودکان کار و کودکان خیابان به این معنا که خانه وزندگیشان در خیابان است، به تفکیک ایرانی و غیر ایرانی نداریم. گزارشهایی هم که ارائه میشود عمدتاً مبتنی بر کسانی است که وارد مراکز مرتبط با ارائه خدمات کودکان کار و خیابان میشوند. حسن موسوی چلک با ابراز نگرانی از وضعیت خانوادههای تحت پوشش نهادهای حمایتی و بازنشستگان در سال آینده با توجه به لایحه پیشنهادی بودجه ۱۴۰۴ به ایلنا گفت: واقعیتی که اکنون در جامعه با آن مواجه هستیم، نگرانی از افزایش فقر به دلیل بالا رفتن هزینهها، عدم تناسب میان درآمد و هزینهها، فرصتهای کم اشتغال، عدم امنیت سرمایهگذاری و به دنبال آن محدودت منابع مالی یا توزیع ناعادلانه منابع مالی و فقدان یک چشمانداز اطمینانبخش است و در چنین شرایطی انتظار میرفت در لایحه بودجه ۱۴۰۴ موضوع معیشت و اقتصاد مردم بهویژه افرادی که شرایط خاصتری دارند مانند خانوادههای تحت پوشش نهادهای حمایتی مستمری بیش از گذشته مدنظر قرار گیرد. اکنون بر اساس قانون بودجه حقوقی که به این گروه از خانوادهها داده میشود برای خانوادههای یکنفره کمتر از یکمیلیون تومان و خانوادههای پنج نفرِ کمتر از ۴ میلیون است که تناسبی با افزایش هزینهها ندارد. درنهایت سال آینده هم ۲۰ تا ۳۰ درصد به حقوق این قشر افزوده شود که این مقدار دریافتی هم نمیتواند هزینه نیازهای این خانوادهها را تأمین کند.
حقوق کمتر از نیاز
این مددکار اجتماعی با اشاره به اینکه این موضوع در مورد خانوادههای کارگران هم صدق میکند، گفت: نگرانیم در سال آینده با کارگرانی مواجه باشیم که شرایط خوبی را در زندگیشان تجربه نکنند. حداقل حقوق قانون کار که سالانه تصویب میکنیم همواره کمتر از نیاز یک کارگر است و این در حالی است که جامعه کارگری بار اصلی تولید را در کشور به دوش میکشد، اما میزان افزایش حقوق و مصوباتی که در کشور برای این گروه از افراد داریم، تناسبی با نیازهای آنها ندارد. در این میان کارفرما وقتی اقتصاد خوب نیست محصول و خدماتش به فروش نمیرود و آنها هم با افزایش هزینههای تولید مجبورند هزینههای بیشتری را بپردازد، اما آنچه در عمل میبینیم هیچکسی بهاندازه کارگران تحت تأثیر این شرایط قرار نمیگیرد.
نگرانی بازنشستگان
رئیس انجمن مددکاران ایران با اشاره به وضعیت بازنشستگان نیز افزود: بازنشستگان امید دارند پس از ۳۰ سال کار و پایان اشتغال در دوران بازنشستگی از امنیت خاطری برای تأمین نیازهایش که شامل موضوع ماده اصل ۲۹ قانون اساسی، موضوع سیاستهای کلی تأمین اجتماعی، موضوع قانون ساختار جامع نظام رفاه و تأمین اجتماعی، موضوع فصل سوم قانون اساسی و موضوع ماده ۵۷ قانون برنامههای توسعه برخوردار شوند. بازنشستگان انتظار دارند همه این موضوعات قانونی در دوران بازنشستگی تأمین شود، اما وقتی این اتفاق رخ ندهد باید نگران شد و پیشبینی بنده این است که با این لایحه بودجه احتمالاً محرومین و فقرا شرایط سختتری را تجربه خواهند کرد.
معلولان را دریابید
این مددکار اجتماعی افزود: اهتمام لازم در اجرای قانون حمایت از افراد دارای معلولیت از گذشته وجود نداشته و از طرفی هزینههای افراد دارای معلولیت بسیار بالاست و قطعاً این میزان حمایت پاسخگوی حداقل نیازهای اساسی آنها نخواهد بود. غفلت از تأمین نیازهای این افراد به دلیل شرایط خاصی که دارند میتواند نگرانکننده و موجب عدم حضور این افراد در جامعه شود و از فرصتهای برابر برخوردار نباشند و درنتیجه جامعه از ظرفیتها و قابلیت این قشر خاص محروم شود. این افراد بیشتر خانهنشین میشوند که این انزوا، پیامدهای روانی و اجتماعی به دنبال دارد.
کودکان کار
موسوی چلک درباره مشکلات کودکان کار گفت: بخشی از کودکان کار تحت اختیار باندهای سازمانیافته هستند. برخی از این کودکان هم بهصورت فردی کار میکنند که دارای خانواده هستند و برای تأمین معیشت خانه کار میکنند. این کودکان برای کار، وقت بیشتری را در خیابان میگذرانند تا معاش خود را تأمین کنند، یکی از حقوقی که این کودکان محروم میشوند حق تحصیل است و استمرار حضور در خیابان مانع آنها برای ادامه تحصیل است. درمجموع میتوان گفت تا زمانی که فقر وجود دارد پدیده کودکان کار حلشدنی نیست.