خاطرات هاشمی رفسنجانی
22 مهر سال 1378: به دفتر كوشك رفتم. صبح و عصر و شب به مطالعه گذشت. كيفرخواست طولاني آقاي عبدالله نوري، [مدیر روزنامه خرداد در دادگاه ویژه روحانیت] را خواندم. بخشي از آن قابل دفاع است، ولي بخشي ديگر سخت است. گزارشي ديگر دربارة خشكسالي خواندم كه امسال براي كشور مشكلساز شده و براي خطبههاي جمعه مطالعهكردم. در رسانهها، هنوزكودتاي پاكستان مورد توجه است. احتمال تشكيل دولت نظامي و يا حضور دولت جديد غيرنظامي مورد بحث است.
ورود غرب به تنگه هرمز
چهاردهم اکتبر سال ۱۵۱۵ ـ در آن زمان که ایران فاقد نیروی دریایی بود (زمان شاه اسماعیل صفوی) ـ دریاسالار پرتغالی آلفونس دا آلبوکرکی (آلفونسو دو آلبوکرک) با چند کشتی توپدار و یگان تفنگدار وارد تنگه هرمز شد و بعدا جزایر استراتژیک آن ناحیه را تصرف کرد. تنگه هرمز دروازه خلیج فارس است ـ خلیجی که ۹۷۰ کیلومتر طول دارد. آلبوکرک نخستین نظامی غرب بود که از راه دریا به خلیج فارس تجاوز مسلحانه کرده است. وی در عین حال نخستین دریانورد غرب است که به اهمیت استراتژیک خلیج فارس به عنوان بازوی اقیانوس هند پی برده و آن را اعلام کرده بود.آلبوکرک که از ده سال پیش از آن به تصرف سرزمین های مشرق زمین دست زده بود به خوبی می دانست که پرتغال یک میلیون و پانصد هزار نفری نمی تواند در همه مناطق متصرفه مهاجرنشین تاسیس کند؛ بنابراین کوشش داشت که با بکارگیری بومیان هر محل، اقتدار پرتغال را براین مناطق برقرار سازد و حفظ کند.
تشکیل سازمان بینالمللی استاندارد
سازمان بینالمللی استاندارد از جمله مجامعی است که بعد از جنگ جهانی دوم در ۱۴ اکتبر ۱۹۴۶م تأسیس شده است. این سازمان که براساس حروف اول آن، «ایزو» نامیده میشود، مهمترین سازمان جهانی در رشته تدوین و تعمیم استاندارد در سطح بینالمللی است. «ایزو» در تمام رشتهها به جز رشته برق و الکترونیک و مواد دارویی فعالیت دارد و رشتههای یاد شده بر عهده دو سازمان بینالمللی الکترونیک و سازمان بهداشت جهانی است. علاوه بر کمیتههای فنی، تعدادی کمیتههای عمومی نیز زیر نظر شورای ایزو تشکیل شده تا درباره مسائل عمومی، فنی و اداری این سازمان بررسی و مطالعه نمایند. پیشنهادات این کمیته ها برای تصویب، به شورا عرضه میگردد. مقر سازمان بینالمللی استاندارد در شهر «ژنو» واقع در کشور سوئیس است.
۱۹۴۷ - چوک ییگر خلبان آمریکایی جنگنده با یک هواپیما که موتور موشکی داشت، برای نخستین بار سرعت صوت را شکست و با سرعتی بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر در ساعت پرواز کرد.
حمله تند مصدق به انگلیس
نیمه دوم مهرماه ۱۳۳۰ (اکتبر ۱۹۵۱) بیشتر گزارشهای سیاسی رسانه ها در سراسر جهان در ارتباط با ایران بود زیرا که دکترمحمد مصدق رئیس دولت وقت ایران در نیویورک بود تا از برحق بودن ایران در ملی کردن نفت خود و طرد نفوذ خارجی از ایران که مغایر استقلال و حاکمیت یک ملت است دفاع کند.وی که ۱۴ مهر عازم نیویورک شده بود و در جلسه شورای امنیت شرکت کرده بود از آن پس هر روز چند مصاحبه و سخنرانی در باره مظالم دولت انگلستان و مداخلات استعماری این دولت در ایران از نخستین دهه قرن ۱۹ تا به آن روز انجام می داد.