گروه اقتصاد: مشکل ناترازی انرژی از برق و گاز و آبگرفته تا بنزین و ... باید با استقرار مدیران متخصص، باتجربه و آشنا به فناوری روز دنیا و سرمایهگذاری داخلی و خارجی حل شود. مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی ایران دراینباره نتایج بررسیهای خود را منتشر کرد و نوشت: اکثر صنایع عمر بالای 30 سال دارند و نیاز به سرمایهگذاری برای نوسازی و بهرهوری بیشتر دارند.
ضرورت تأمین سرمایه
مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی ایران گزارش داد: حل مسئله کمبود انرژی نیازمند سرمایه است. سرمایه دولت برای حل نا ترازی کم است. اگر متوسط عمر نیروگاههای حرارتی کشور 25 سال در نظر گفته شود و با اجرای طرح تقویت ظرفیت و بازتوانی، حداکثر بهرهبرداری این نیروگاهها را به۳۰ سال رسانده شود، میتوان گفت که 15 درصد از ظرفیت نیروگاهی کشور با عمر بالای ۳۰ سال در حال بهرهبرداری است و ۳ درصد از ظرفیت منصوبِ با عمر بالای 4۰ سال در حال بهرهبرداری است. همچنین حدود 2۰ درصد از ظرفیت پستهای شبکه فرسوده بوده و با عمر بالای ۳۰ سال در حال بهرهبرداری هستند که 15.3 درصد از آن عمر بالای 35 درصد را دارد. از سویی دیگر خطوط انتقال برق که برق تولیدی نیروگاه را به محدودههای شهری و صنعتی منتقل میکند با دو آسیب جدی عمر بالا و پرشدگی، عدمکفایت ظرفیت خطوط، مواجه است. حدود 2۹ درصد از عمر خطوط انتقال برق، بالای 2۰ سال است و بالغ بر 4/ 21 درصد از آن عمر بالای 35 سال را دارد.»
تحمیل خسارت کمبود برق به صنایع
چنانچه اثربخشی سیاستهای توسعه صنعت برق همچون سنوات 1۳۹6 تا 14۰2 تداوم پیدا کند، مدیریت کسری برق باسیاستهای فعلی قابلتداوم نخواهد بود و امنیت تأمین برق بخش خانگی را با مخاطره جدی مواجه خواهد ساخت. زیرا بنگاههای تولیدی، صنعتی، کشاورزی و خدمات، بر اساس تدابیری که طی سالهای اخیر اتخاذشده، صنعت و بخش کشاورزی که همان بنگاههای تولیدی کشور هستند، برای کاهش مصرف در بیش از 81 درصد از کمبود برق در سال 14۰2 ، 12441 مگاوات کمبود در زمان اوج مصرف، متحمل محدودیت تأمین برق شدند. این محدودیتها از نیمه خرداد تا شهریور ادامه دارد. گرچه در سالیان گذشته کمبود برق در حدود۳۰۰ ساعت و بهطور تقریبی حدود 2 هفته در کشور را دربرمی گرفت، اکنون این بازه زمانی به بیش از ۳ ماه گسترش پیداکرده است.
ضرورت ورود بخش خصوصی به صنعت برق
بخش خصوصی میتواند سرمایه موردنیاز جذب و توسعه برق را انجام دهد. بخش خصوصی در حوزهای که ابهام مقرراتی وجود داشته باشد ورود نمیکند؛ درنتیجه شفاف کردن مقررات در حوزه انرژی در بلندمدت و کاهش مداخلات دستوری از الزامات تحقق این مهم است.
فرسودگی شبکه برق
حدود 2۰ درصد از ظرفیت پستهای شبکه فرسوده بوده و با عمر بالای ۳۰ سال در حال بهرهبرداری هستند که 15.3 درصد از آن عمر بالای 35 درصد را دارد. از سویی دیگر خطوط انتقال برق که برق تولیدی نیروگاه را به محدودههای شهری و صنعتی منتقل میکند با دو آسیب جدی عمر بالا و پرشدگی، عدمکفایت ظرفیت خطوط، مواجه است. حدود 2۹ درصد از عمر خطوط انتقال برق، بالای 2۰ سال است و بالغ بر 4/ 21 درصد از آن عمر بالای 35 سال را دارد.
طی دو دهه اخیر عملکرد سرمایهگذاری در صنعت برق موجب آسیب به امنیت سرمایه و اعتماد بخش خصوصی شده است. در درجه اول باید این روند اصلاحی با حضور بخش خصوصی روند تکاملی به خود بگیرد و دیگر اینکه تصمیم هایی در حال اجرا از حالت شخص محور به سمت ساختار محور هدایت و بستر حقوقی و قانونی متقنی به خود بگیرد.