بر اساس مطالعه جدید انجام شده بین مصرف غذاهای فرآوری شده و خطر ابتلا به بیماریهای متعدد به صورت همزمان مانند بیماریهای دیابت، قلبی و سرطان به صورت همزمان ارتباط مستقیم وجود دارد.
بیشترین خطر مربوط به محصولات فرآوری شده با پایه حیوانی و شیرین کنندههای مصنوعی است و سایر غذاهای فوق فرآوری شده مانند نان، غلات و محصولات گیاهی هیچ خطری برای سلامتی ندارند.
دکتر هاینز فریسلینگ، دانشمند شاخه تغذیه و متابولیسم و نویسنده این مطالعه، گفت: «در حال حاضر تحمل یک بیماری برای بیمار و متخصصان سلامت یک بار سنگین است، اما داشتن یک بیماری همراه با بیماری دیگر کار را بسیار سختتر میکند. شناسایی عوامل خطری که میتواند با پیشگیری از بیماریهای چندگانه مرتبط با بیماریهایی مانند سرطان، دیابت و بیماریهای قلبی خبر دهد، چیزی است که انگیزه کار ما را فراهم کرده است.
این مطالعه روی ۲۶۶ هزار و ۶۶۶ شرکتکننده که فاقد سرطان، بیماری قلبی و دیابت نوع ۲ بودند صورت گرفت. محققان با استفاده از پرسشنامهها، مصرف غذا و نوشیدنی شرکتکنندگان را در یک دوره ابتدایی ۱۲ ماهه ارزیابی کردند.
پس از میانگین ۱۱.۲ سال پیگیری، ۴۴۶۱ شرکتکننده دچار سرطان و بیماریهای قلبی متابولیک مانند سکته مغزی و دیابت شدند. نتایج آزمایش نشاندهنده ارتباط مستقیم بین چند بیماری و مصرف محصولات حیوانی فوق فرآوری شده و نوشیدنیهای مصنوعی و شیرین شده بود.
رینالدا کوردووا، محقق ارشد این مطالعه، دانشجوی دکترا در دانشکده دکتری علوم دارویی، تغذیه و ورزشی وین، در توضیح این تحقیق گفت: این مطالعه اهمیت تضمین دسترسی جهانی به غذاهای تازه و کمتر فرآوریشده را نشان میدهد.
غذاهای فوق فرآوری شده در مقایسه با غذاهای فرآوری شده تحت یک مرحله پردازش اضافی قرار میگیرند. آنها اغلب مملو از طعم دهندهها و شیرینکنندههای مصنوعی هستند و فهرستی طولانی از مواد تشکیل دهنده دارند. برخی از این غذاها عبارتند از:
غذاهای سرخ شده
هات داگ
گوشتهای فرآوری شده مانند ژامبون، بیکن، سالامی
چیپس سیبزمینی طعمدار
آب نبات بارها و اسنک بارهای خاص
بستنی
جوششیرین
غذاهای فوق فرآوری شده چه کاری
برای بدن انجام می دهند؟
این تحقیق نشان میدهد، غذاهای فوق فرآوری شده مواد اعتیادآور هستند که باعث میشود افراد بیشتر هوس کنند. تأثیرات برخی از غذاهای فوق فرآوری شده بر بدن عبارتند از:
محصولات حیوانی فوق فرآوری شده
محصولات حیوانی اغلب دارای چربیهای اشباع شده بالایی هستند که میتوانند کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم یا کلسترول بد را افزایش دهند و موجب تصلب شراین شوند. برخی مواد شیمیایی موجود در گوشتهای قرمز فوق فرآوریشده، چه طبیعی و چه افزودهشده، پتانسیل سرطانزایی آنها را افزایش میدهند. مواد شیمیایی که در گوشت قرمز فوق فرآوری وجود دارد، در طی هضم ترکیبات مضری را تشکیل میدهد که به سلولهای روده آسیب میرساند و به طور بالقوه منجر به سرطان کولورکتال شود.
شیرین کننده های مصنوعی
شیرین کنندههای مصنوعی با چاقی مرتبط هستند و ممکن است خطر ابتلا به سایر بیماریهای مزمن را افزایش دهد. سازمان بهداشت جهانی WHO اخیراً یک شیرین کننده مصنوعی معمولی، آسپارتام را به عنوان یک سرطانزای بالقوه طبقهبندی کرد، اگرچه مقداری که مردم باید مصرف کنند تا آنها را در معرض خطر ابتلا به سرطان قرار دهند، بسیار بالا بود. اریتریتول، یکی دیگر از شیرینکنندههای محبوب، با افزایش خطر حمله قلبی و سکته مغزی مرتبط است و مصرف این جایگزینهای شیمیایی با ایجاد اثرات نامطلوب بر سلامت روده، به طور بالقوه تعادل باکتریهای مفید در سیستم گوارشی ما را مختل میکنند. عدم تعادل در باکتریهای روده ممکن است منجر به؛ التهاب، نفوذپذیری روده و سایر مشکلات گوارشی شود.