نظر شما درباره پیشنهاد مدیر مسئول کیهان مبنی بر خروج ایران از آژانس بین المللی انرژی اتمی و اخراج بازرسان آژانس از ایران چیست؟ آقای شریعتمداری این پیشنهاد را به دنبال رفتار نماینده اسرائیل با منشور سازمان ملل متحد مطرح کرده است.
آنچه باید مورد توجه قرار بگیرد این است که اسرائیل پشتوانه ای جدی در سازمان ملل دارد. غرب و به ویژه آمریکا اسرائیل را تحت حمایت کامل خود قرار داده است. اسرائیل به عنوان عنصری که از حمایت و مصونیت های ویژه ای برخوردار است در جلسات سازمان ملل و شورای امنیت شرکت می کند.
اسرائیل با زور، گردن کشی و به پشتوانه غرب بر سر کار آمده است. تا امروز اسرائیل احساس نکرده که روزی تحت فشار جدی بین المللی قرار دارد، از این رو ابایی از رد کردن قطعنامههای بین المللی ندارد و به مقررات جهانی تن نمی دهد.
ایران در فضای بین الملل چنین موقعیتی ندارد. تغییر رویه اسرائیل تنها با تغییر میزان حمایت غرب به ویژه آمریکا ممکن می شود. اقدامات ایران و حتی خروج از آژانس بین المللی انرژی اتمی تاثیری در رفتار اسرائیل ندارد.
امروز زمزمه هایی مبنی بر نارضایتی آمریکا از رفتار اسرائیل به گوش می رسد و این احتمال وجود دارد که با کاهش حمایت آمریکا از اسرائیل، آن ها تغییر رفتار داشته باشند.
اگرچه جنگ و کشتار غیر نظامیان تلخ و مزموم است، آیا می توان وقایع اخیر غزه را در راستای تشکیل اجماعی جهانی برای محکومیت اسرائیل دانست یا خیر؟
همین اتفاق منجر شد آمریکا در نحوه حمایت خود از اسرائیل تشکیک کند. به ویژه با توجه به موقعیت بایدن در کاخ سفید و انتخاباتی که پیش رو دارد، تاثیر فشار افکار عمومی مبنی بر قطع حمایت آمریکا از اسرائیل در نطق های رییس جمهور آمریکا منعکس شده است.
نسل کشی مساله کمی نیست، اسرائیل خود مولود یک نسل کشی است امروز فلسطینیان کشته می شوند.تعداد کشته ها و زخمی های این جنگ با توجه به وسعت منطقه درگیر ابعاد فاجعه ای جهانی را ترسیم می کند.
امروز فشار بر غرب و بر اسرائیل بالاست و این امیدواری ایجاد شده که شاید حمایت غرب از اسرائیل کم شود و به همین میزان اسرائیل موظف به تمکین رد برابر اصول و قواعد بین المللی گردد. آقای بایدن از آتش بس صحبت می کند درحالیکه دولتمردان اسرائیل اعلام می کنند که چنین خبری نیست این دوگانگی فاصله معناداری که میان اسرائیل و حامی اصلی اش ایجاد شده را نشان می دهد. اگر زور آمریکا به اسرائیل برسد، نتانیاهو کوتاه می آید و کشتار خاتمه پیدا می کند در غیر این صورت هژمون آمریکا زیر سوال خواهد رفت و حمایت از اسرائیل هزینه سنگین خود را به آمریکا تحمیل خواهد کرد.
با توجه به احتمال تغییر رییس جمهور آمریکا تا ماه های آینده، چه چشم اندازی برای ایده دو دولت پیش بینی می کنید؟
تلاش بایدن این است که پیش از ورود جدی به پروسه انتخابات موضوع صلح در خاورمیانه و تشکیل دو دولت را استارت بزند. بایدن در سخنرانی های خود این امیدواری را ایجاد کرده است. اگر رییس جمهور مستقر در کاخ سفید نتواند تنش خاورمیانه را متوقف کند، سرنوشت سیاسی خود را قربانی کرده است. همین موضوع می تواند دلیل شکست بایدن باشد. اما پایان تنش در خاورمیانه می تواند به برگ برنده بایدن در انتخابات تبدیل شود. در جنگ غزه اتهامات سنگینی به اسرائیل وارد است. مردم آمریکا نمی خواهند کشورشان حامی قدرتی باشد که مرتکب چنین جنایاتی شده است. امروز پازلی روبروی بایدن است یا به نفع نتانیاهو کار می کند و می بازد یا خواسته افکار عمومی را پاسخ می دهد و تلاش می کند تا برنده رقابت ها باشد. تشکیل دو دولت در اراضی اشغالی می تواند بایدن را در انتخابات برنده کند. آمریکا روی مشی حماس و جهاد اسلامی مساله دارد تا پیش از عملی شدن ایده دو دولت خلع سلاح این دو گروه در دستور کار آمریکا خواهد بود. بایدن فرصت کمی دارد و می داند که اگر با جنگ وارد انتخابات شود، بازنده میدان خواهد بود.