طب سنتی معتقد است که بدن انسان از چهار عنصر (آب ، خاک، هوا و آتش) تشکیل شده و از طریق چهار خلط کنترل میشود. این چهار خلط از نظر گرمی، سردی، خشکی و رطوبت با هم متفاوت هستند و ترکیب آنها در بدن، مزاجهای مختلف را ایجاد میکنند.
بلغم چیست؟
طب سنتی معتقد است که بدن انسان از چهار عنصر (آب ، خاک، هوا و آتش) تشکیل شده و از طریق چهار خلط کنترل میشود. این چهار خلط از نظر گرمی، سردی، خشکی و رطوبت با هم متفاوت هستند و ترکیب آنها در بدن، مزاجهای مختلف را ایجاد میکنند. بلغم یکی از این چهار خلط است بقیهی آنها عبارتند از: صفرا، دم و سودا.
بدن انسان از چهار عنصر (آب، خاک، هوا و آتش) تشکیل شده است.
علائم مزاج بلغم چیست؟
مزاج بلغمی با علائمی همراه است. این نشانهها عبارتند از:
• سفیدی رنگ بدن
• چاقی شکمی
• سرد بودن اندامهای بدن، به خصوص دستها و پاها
• افزایش آب دهان و جاری شدن آب از دهان هنگام خواب
• افزایش ترشحات بینی
• افزایش ادرار
• کاهش سرعت هضم غذا و ترش کردن
• خوابآلودگی و میل زیاد به خوابیدن
• احساس سستی و ضعف
• خستگی زودرس
• ضعیف شدن حافظه و فراموشی
• نبض کُند
• ریزش مو و کاهش رشد آن
• پا درد و زانو درد
• قولنج در ناحیه گردن، کمر و شانه
• تنگی نفس
• تپش قلب
• سرفه زیاد همراه با خلط
• مزاج بلغمی با علائمی همچون سرفه زیاد همراه با خلط همراه است.
بهترین رژیم غذایی بلغمی ها چیست؟
در طب سنتی ایرانی، افراد با مزاج بلغمی، دارای طبع سرد و مرطوب هستند. این افراد به طور کلی کمانرژی، کمتحرک و مستعد چاقی و تجمع بلغم در بدن هستند. برای حفظ سلامتی و تعادل مزاج در این افراد، پیروی از رژیم غذایی بلغمی ها بسیار مهم است.
غذاهای گرم و خشک برای افرادی که مزاج بلغمی دارند، گزینهی مناسبی است. این غذاها عبارتند از:
زنجبیل، دارچین، هل، زعفران، زیره، فلفل، سیر، موسیر، زنیان، گردو، پسته،کشمش، انجیر، خرما، توت خشک، گوشت گوسفند، گوشت بلدرچین، مرغ، ماهی، کبوتر، زرده تخم مرغ، نخود، عدس، لوبیا، جو، برنج قهوهای و نان سبوسدار
در رژیم غذایی بلغمی ها، بهترین صبحانهها عبارتند از:
ارده، شیره خرما و شیره انگور: این ترکیب، سرشار از آهن، کلسیم و ویتامینهای گروه B است و میتواند به گرم شدن بدن و افزایش انرژی افراد بلغمی کمک کند.
تخم مرغ عسلی: تخم مرغ عسلی، منبع خوبی از پروتئین و ویتامین D است و میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن افراد بلغمی کمک کند.
پنیر با گردو (یا زیره) و شیر گرم شده به مقدار کم با عسل (یا گلاب): این صبحانه، سرشار از کلسیم، پروتئین و آنتیاکسیدان است و میتواند به تقویت حافظه و تمرکز افراد بلغمی کمک کند.
حریره بادام: حریره بادام، منبع خوبی از فیبر، ویتامین E و منیزیم است و میتواند به هضم غذا و آرامش اعصاب افراد بلغمی کمک کند.
نان، پنیر و سبزی: نان و پنیر و سبزی، یک صبحانه ساده و مغذی است که برای افراد با مزاجهای مختلف مناسب است. برای بلغمیها، بهتر است از نان سبوسدار، پنیر کمچرب و سبزیهای گرم مانند تره، شاهی و نعناع استفاده شود.
فرنی: فرنی، یک غذای سنتی ایرانی است که از آرد برنج، شیر و شکر تهیه میشود. فرنی طبع گرمی دارد و برای افراد بلغمی مناسب است. برای تهیه فرنی میتوانید از شیر کمچرب یا شیر بادام استفاده کنید و به آن کمی دارچین یا زعفران اضافه کنید.
شله زرد: از آنجا که شله زرد شامل زعفران، شکر و گلاب است، طبع گرمی دارد و برای افراد بلغمی مناسب است.
بهترین نهار یا شام برای بلغمی ها
بلغمیها باید از پروتئین و سبزیجات کافی در رژیم غذایی خود استفاده کنند و از گوشتهای قرمز، فست فود ها و غذاهایی با طبع سرد پرهیز کنند اما این بدین معنا نیست که این افراد مجبور هستند غذاهایی تکراری و یکنواخت مصرف کنند بلکه اگر رژیم غذایی آنها اصولی باشد، میتوانند موارد مناسب را در نظر بگیرند و از ادویههای گرم استفاده کنند تا تنوع غذایی در رژیم آنها حفظ شود.
برگرفته از: سایت دکتر کرمانی