نتایج بررسیهای تازه نشان میدهد که گروهی از وگانها وگیاهخواران بیشتر از هر رژیم غذایی دیگری غذاهای فوق فرآوری شده میخورند. این سبک تغذیه چقدر برای سلامتی انسان و محیط زیست مضر است؟
رژیم وگان تمام گوشت و محصولات حیوانی (گوشت، مرغ، ماهی، غذاهای دریایی، لبنیات و تخم مرغ) را حذف میکند، در حالی که رژیم گیاهخواری گوشت، مرغ، ماهی و غذاهای دریایی را حذف میکند.
بنابراین، وگانیسم و گیاهخواری به این دلیل که مردم گوشت را کنار میگذارند، پتانسیل ترویج تغذیه سالم را دارد اما افزایش تولید و مصرف غذاهای فوق فرآوری شده (UPFs) برای پیروان این رژیمهای غذایی، بروز اثرات مثبت آن را دشوار کرده است.
در حالی که عرضه محصولات دارای پایه گیاهی در فاصله سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ میلادی نزدیک به ۳ برابر شده ولی بسیاری از این غذاهای جایگزینِ گوشت در دسته غذاهای فوق فرآوری شده قرار میگیرند. چرا که برای جلوگیری از فسادپذیری سریع و بهبود طعم، تحت فرآوریهای سنگین قرار میگیرند. پس اغلب این غذاها سرشار از نمک، شکر و چربی اشباع شده، رنگهای افزودنی، نگهدارندهها و سایر افزودنیها شدهاند.
آیا گیاهخواری میتواند باعث کاهش انتشار کربن در محیط زیست شود؟
به گزارش ایرنا از یورونیوز، بررسیها نشان میدهد که در فرانسه، وگانها و گیاهخوارها ۳۹.۵ درصد از کل کالری دریافتی خود را از مصرف غذاهای فوق فرآوری شده کسب میکنند. در آلمان نیز ۳۹.۱ درصد وگانها و گیاهخوارها حداقل ماهی یکبار از این غذاها مصرف میکنند.
کارشناسان بریتانیایی بر پایه نتایج مطالعات اخیر خود هشدار میدهند که مصرف بالای غذاهای فوق فرآوری شده تولیدی برای وگانها و گیاهخوارها خطر ابتلا به بیماریهایی از جمله سرطان، قلبی و عروقی، دیابت، سکته مغزی و چاقی را در میان آنها افزایش داده است.
این مطالعات نشان داده که برخی برگرهای تولید شده به عنوان جایگزین برگرهای گوشتی، ۳ برابر بیشتر از یک بسته چیپس سیبزمینی نمک دارد.
کدام رژیم غذایی بیشترین سازگاری را با سلامت و محیط زیست دارد؟
کتی کلیف، مشاور سیاستگذاری انجمن خاک بریتانیا در این خصوص به یورونیوز گفت: «محصولات فرآوری فوقالعاده دیگر غذا نیستند و در واقع، ترکیبات فیزیکی و شیمیایی و مقادیری از مواد بیش از حد تصفیه شدهای هستند که بر سلامت ما تأثیر منفی میگذارند.»
او پیشنهاد میکند: «به جای غذاهای فوق فرآوری شده، رژیم غذایی خود را با غذاهای کمتر فرآوری شده از جمله محصولات کنسرو شده و منجمد، نانهای تازه و غلات سالم جایگزین کنید.»
خانم کلیف همچنین یادآوری میکند که با وجود وابستگی کمتر تولید مواد غذایی فوق فرآوری شده به محصولاتی مانند نخل، سویا، گندم و ذرت، تولید انبوه این مواد غذایی به توسعه کشتهای تک محصولی میانجامد که در عمل نتیجهای جز جنگلزدایی، تخریب خاک و از بین رفتن زیستگاههای طبیعی ندارد.
افکار منفی را چگونه از بین ببریم؟
از آنجایی که سطوح استرس و اضطراب در دو دهه اخیر به طور چشمگیری افزایش یافته جای تعجبی ندارد که بسیاری از افراد به تکنیکهایی مانند درمان شناختی - رفتاری (CBT) به عنوان راهی برای رهایی از افکار منفی و افزایش تفکر مثبت روی آورده اند.
در سال ۲۰۲۱ میلادی در بریتانیا نزدیک به ۲ میلیون نفر تحت درمان از طریق درمان شناختی رفتاری قرار گرفتند. درمانگران شناختی - رفتاری به نحوه واکنش شما به مشکلات نگاه میکنند و سعی مینمایند به شما کمک کنند روشهای فکری غیر مفید را بازیابی کنید، با ترسهای خود مواجه شوید و یاد بگیرید که چگونه با استرس در زندگی روزمره مقابله کنید. نام این روش به رفتار درمانی، شناخت درمانی و به ترکیبی درمانی از این دو بر اساس اصول پایه و پژوهشهای رفتاری و شناختی اشاره دارد. به گزارش دیلی تلگراف، پنج استراتژی با پشتوانه علمی برای تبدیل منتقد درونی شما به یک تشویق کننده در پی میآید:
۱- یاد بگیرید که افکار جایگزین ایجاد کنید.
۲- هر روز سه اتفاق مثبت را یادداشت کنید.
۳-توجه خود را از بدترین به بهترین تغییر دهید.
۴- فهرستی از جملات تاکیدی مثبت را یادداشت کنید یا از خود ویدئویی بسازید که آن جملات را در آن بیان میکنید.
۵- به ذهن و بدن خود مانند یک باغ توجه کنید.