گروه اقتصاد: مجلس در جریان بررسی بندی از بودجه برای پوشش سایر هزینهها، ۵ میلیارد دلار از سقف بودجه تعیینشده برای واردات کالاهای اساسی، کشاورزی، دارو و تجهیزات پزشکی را کاهش داد و این بودجه ۱۰ میلیارد دلار تعیین شد. یعنی دولت و مجلس بودجه بخش کالاهای اساسی و دارو را از ۱۸.۵ میلیارد دلار به ۱۰ میلیارد دلار کاهش دادند! این در حالی است که طی دو سال گذشته، نرخ گوشت قرمز از ۱۳۰ هزار تومان به 600 هزار تومان؛ قیمت مرغ ۳۵۰ درصد افزایش داشته است. در این شرایط که قیمت کالاهای اساسی وابسته به واردات و نرخ ارز است، معلوم نیست که چرا دولت و مجلس این بودجه را که به معیشت و درمان مردم ارتباط مستقیم دارد، ۸.۵ میلیارد دلار کاهش داده است؟ در مقابل بودجه صداوسیما 3 برابر افزایشیافته است!
کمبود ارز برای واردات دارو
میثم کریمی، مشاور هیئتمدیره تولیدکنندگان و واردکنندگان مواد دارویی ایران به آفتاب نیوز گفت: امسال ۳.۵۰۰ تا ۴ میلیارد دلار برای دارو و درمان ارز تخصیصیافته است، از این میزان ۸۰۰ میلیون دلار به واردات مواد اولیه و مابقی نیز به واردات دارو و تجهیزات پزشکی اختصاص پیداکرده است. دلیل افزایش قیمت دارو، تغییر سیاستهای ارزی بود، زیرا نرخ ارز ترجیحی از ۴۲۰۰ به ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش یافت. تولیدکنندگان دارو نیز به دلیل نیاز به سرمایه در گردش ناچار شدند از بانکها وام با سود بالا اخذ کنند.
البته مسئولین بانک مرکزی مدعی شدند که تخصیص ارز ترجیحی به واردات دارو در دوره زمانی ۸ ماهه اول ۱۴۰۲ حدود ۳۶ درصد رشد داشته است، اما رئیس سازمان غذا و دارو از کمبود ارز برای واردات دارو ابراز نگرانی کرد.
کمبود دارو در سال آینده
محمد عبده زاده، رئیس هیئتمدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی نیز با انتقاد از مشکلات تخصیص ارز به شرکتهای دارویی از بهمنماه سال گذشته تاکنون، نسبت به وقوع کمبودهای دارویی در صورت تداوم این روند هشدار داد. وی پیشبینی کرد در صورت تداوم وضع فعلی تخصیص ارز، کشور در تیر و خردادماه ۱۴۰۳ با کمبود دارو مواجه شود، زیرا موجودی مواد اولیه برای تولید دارو کاهشیافته است.
کاهش بودجه کالاهای اساسی
۱.۵ میلیارد دلار از کل ارز دارویی کشور در سال جاری به واردات تجهیزات پزشکی و شیر خشک اختصاص یافت. در حال حاضر داروخانهها تنها با ارائه شناسنامه کودک شیر خشک میفروشند. انتظار میرود که کاهش ۴۵ درصدی ارز در این حوزه بر روی روند عرضه این قلم از کالا نیز تأثیر بگذارد. کاهش بودجه مذکور علاوه بر دارو، کالاهای اساسی را نیز شامل میباشند. نهادههای دامی، گوشت قرمز، مرغ، تخممرغ، حبوبات و گندم ازجمله اقلام عمده کالاهای اساسی محسوب میشوند.