همتی: در شرایط تنش و نا اطمینانی، مهار نرخ ارز دشوار میشود
آذری جهرمی: اسب تنبل ناتوان قادر به بردن مسابقه نیست
کامران ندری: ایران باید مناقشات منطقه و اتهامات ضد خود را مدیریت کند
امیرحسین ثابتی: آیا قرار است با نوسان نرخ ارز کمبود منابع جبران شود؟
افزایش قیمت ارز
قیمت دلار دیروز وارد کانال 58 هزار تومان شد. یورو نیز در آستانه ورود به کانال ۶۳ هزار تومان قرار گرفت. قیمت درهم نیز روند صعودی داشت و به کانال ۱۶ هزار تومان وارد شد. معاملهگران افزایش ریسکهای سیاسی را دلیل رشد تقاضا در بازار ارز میدانند. به اعتقاد آنها انتظارات تورمی افزایشیافته است. قیمت اسکناس دلار دیروز در مرکز مبادله طلا و ارز ایران ۴۲ هزار و ۹۲۱ تومان و قیمت دلار حواله ۳۹ هزار و ۵۲۲ تومان است.
صعود طلا
هر قطعه سکه تمام بهار آزادی دیروز با کاهش ۱۰۰ هزار تومان نسبت بهروز دوشنبه ۳۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان قیمت خورد. سکه بهار آزادی طرح قدیم با ۳۰۰ هزار تومان افزایش قیمت نسبت بهروز دوشنبه ۳۱ میلیون تومان معامله شد. نیمسکه دیروز بدون تغییر قیمت ۱۸ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان، ربعسکه با ۱۵۰ هزار تومان افزایش قیمت ۱۱ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان و سکه گرمی نیز با نرخ ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان دادوستد شد.
همچنین هر گرم طلای ۱۸ عیار در بازار طلای تهران ۲ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان معامله شد. بهای هر اُنس طلا در بازارهای جهانی، نزدیک به ۲ هزار و ۳۶ دلار است.
همتی: افزایش نرخ ارز همسو با تورم است
عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی در دولت دوازدهم در پستی نوشت: «وقتی به رغم تداوم تورم ۴۰ درصدی، دلار را دستوری و در نرخهای پایینتر از بازار تثبیت و مداخله در حاشیه بازار را، تحت عنوان نا بازار حذف کنید، طبیعی است که در شرایط تنش و نا اطمینانی، مهار نرخ ارز دشوار شود.»
همچنین سید کمال سید علی، معاون پیشین ارزی بانک مرکزی به خبر آنلاین، گفت: «از مدتها پیش سرکوب نرخ ارز خود را نشان داده بود. با توجه به نرخ بالای تورم ریالی افزایش نرخ ارز دور از انتظار نیست».
آذری جهرمی: فاصله بین شعار و عمل زیاد است
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات دولت دوازدهم در کانال تلگرامی خود در کنایهای خطاب به مسئولان دولت سیزدهم نوشت: مگر نگفتید تعامل بینالمللی دولت قوی میخواهد و قوی یعنی ما و لاغیر؟ مگر دنبال سیاست همسایگی! نبودید؟ این بود حاصل همهی حرفها و قدرتها؟ دلار چند است امروز؟ شاید این روزها باید یادی کنیم از ادعاهای پرطمطراق برخی مجلس نشانان، صاحبان سخن و دولتمردان فعلی (بخوانید منتقدان در دولت قبل)، که با طرح نقدهایی مکرر بر تعاملات بینالمللی دولت یازدهم و دوازدهم و به ویژه برجام، این امید را برای برخی متدینین به وجود آورده بود که با تمام شدن دولت قبل، مدینه فاضله ساخته میشود؛ القصه بنده خدایی که حالا وزیر است آن روزها میگفت دولت دوازدهم اگر تمام شود، ۱۵ درصد تورم افت میکند! این عزیزان درک کردهاند بین شعار و عمل فاصله زیادی است اما باید باور کرد که با تغییر سوارکار، اسب تنبل ناتوان قادر به بردن مسابقه نیست! ما محکومیم به پذیرفتن واقعیاتی تلخ! تجربه ۴۰ ساله از اشتباهات و موفقیتها، منبع بینظیری است از یادگیری؛ گرچه وقت تنگ است، ولی هنوز فرصت یادگیری و به کار بستن راداریم، اگر ارادهای باشد.»
امیرحسین ثابتی: از رویه روسای پیشین بانک مرکزی که هنگام افزایش نرخ ارز غیب میشدند پرهیز کنید
امیرحسین ثابتی، مجری اصولگرای تلویزیون در شبکهی فیلتر شدهی ایکس در توییتی خطاب به رئیسکل بانک مرکزی نوشت: «آقای فرزین، رئیس بانک مرکزی! قیمت دلار از ۵۷ هزار تومان عبور کرد. آیا چون آخر سال است قرار است با نوسان برخی کمبود منابع جبران شود یا علت دیگری وجود دارد؟ صادقانه علت را برای مردم توضیح دهید و از رویه روسای پیشین بانک مرکزی که هنگام افزایش نرخ ارز غیب میشدند پرهیز کنید.»
علت جهش نرخ دلار کجاست؟
کامران ندری، اقتصاددان در یادداشتی درباره ریشه جهش نرخ دلار نوشت: اگر شرایط فعلی تداوم پیدا کند و درگیریهای منطقهای تشدید شود و ایران یک نقش سازنده در فروکش کردن این درگیریها نداشته باشد، آینده نرخ ارز و شکوفایی اقتصاد خوب نخواهد شد. تحولاتی که در بازار ارز اتفاق افتاده، بیشتر ناشی از درگیریهایی است که در خاورمیانه وجود دارد که یک پای این داستان ایران است. گرچه ایران این موضوع را انکار میکند ولی متأسفانه نقش ایران در این قضیه برجستهسازی رسانه ای شده و این ذهنیت را به وجود آورده که در پی اتهامات وارده ضد ایرانی، کشورمان در آینده و شاید به زودی در معرض اقدامات تحریم بیشتری قرار خواهد گرفت. این نگاه باعث ایجاد ناامنی روانی و افزایش نرخ بازار ارز شده که اثر خود را بر شاخصهای اقتصادی و تورم و گرانی به جای خواهد گذاشت. درگیریها اگر در منطقه تداوم پیدا کند، بانک مرکزی سخت، خواهد توانست، نرخ ارز را کنترل کند. نرخ ارز یکی از عوامل کلیدی در تعیین نرخ تورم در اقتصاد است و بانک مرکزی نیز در این مدت تلاش خود را برای پایین آوردن نرخ رشد نقدینگی بکار گرفته و دیگر پایین آوردن نرخ رشد نقدینگی دشوار است. ایران باید بتواند بحث مناقشات منطقهای و اتهامات ضد ایرانی را مدیریت و مهار کند تا جلوی تبعات منفی این فشارها گرفته شود.