عطا بهرامی کارشناس اقتصادی در گفتوگو با جماران، درباره افزایش دو برابری مالیات و کاهش درآمدهای نفتی در بودجه سال آینده گفت: وقتی میگوییم کشور با مالیات بچرخد منطقی است. همه کشورها این کار را میکنند. ما در کجای اقتصاد ایستادهایم، رونق یا رکود؟ متأسفانه شواهد نشان میدهد که به صورت بالقوه میتوانیم در رونق باشیم ولی در رکود هستیم.
دخالت در اقتصاد و قیمتگذاری باعث شده خیلی از شغلها حذف شوند و نتوانند کار کنند. وقتی مالیاتستانی را با نظارت بر حساب بانکی بالا می برید وضعیت به این شکل رقم میخورد.
وی تصریح کرد: درگذشته دولت نمیتوانست مالیاتها را دریافت کند. به دلیل اینکه حساب شفاف نبود. یک فرد 100 میلیارد درآمد داشت و دو میلیون مالیات میداد. در حال حاضر توان وجود ندارد که مالیات زیاد پرداخت شود. این طرح به اقتصاد فشار وارد میکند. الآن وقت این کار نیست. در حال حاضر اقتصادی که ده سال در رکود بوده باید سیاست انبساطی مالی را برقرار کند نه سیاست انقباضی.
تعدیل قیمت حاملهای انرژی
بهرامی گفت: دولت باید به جای اینکه مالیات ستانی کند، قیمت حاملهای انرژیبخش صنعت را تعدیل کند. در حال حاضر دولت به جای 109 میلیارد دلار که بابت گاز باید دریافت کند 5 میلیارد دلار میگیرد. این مبلغ اگر 15-10 میلیارد بیشتر کند که 500 هزار میلیارد تومان میشود که بودجه را متوازن خواهد کرد و مشکل را حل میکند. به صنعت هم فشار نمیآورد و از سود صنعت کم میشود. شرکتهایی که رانت انرژی دارند مثل فولاد، پتروشیمی و غیره به جای اینکه 110 میلیارد سود داشته باشند، سود آن 70 هزار میلیارد میشود در این صورت خزانه دولت پر میشود. مالیات شرکتها در دنیا 20 تا 25 درصد و مالیات اشخاص 10 درصد است.
مالیات گیری از صنایع
این اقتصادان با اشاره به کسری بودجه گفت: کشورها بعضا کسری بودجه دارند، این امر عادی است. دولت اگر پول واقعی انرژی را نگیرد، مشکل خواهد داشت. اگر پول انرژی را بگیرد نهتنها کسری بودجه ندارد بلکه مازاد هم خواهد داشت. ما فقط در صنعت 35 میلیارد دلار انرژی با قیمت ارزان میدهیم! در دنیا چنین کاری نمیکنند. نمیشود که بخشی از دارایی دولت را که انرژی است ارزان بفروشید و بعد مالیاتبگیرید! این تناقض ساختاری و سیاستگذاری است. دولت باید مالیات بگیرد و اقتصاد را شفاف کند. مهمتر این که جلوی اسراف انرژی در کشور باید گرفته شود.
این کارشناس در پاسخ به این سؤال، پیشنویس بودجه 1403 چقدر به اقتصاد ما نزدیک است، گفت: حقوق کمتر از تورم بالابردهاند. قدرت خرید یکپنجم ده سال پیش است. سال آینده 18 درصد حقوق را افزایش میدهند، اما تورم نزدیک به 50 درصد است! از سال 97 تاکنون تورم 40 درصد به بالا است و قدرت خرید و رفاه کاهشیافته است.